Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 90 (5297)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Asociaţiile de proprietari: Guvernul Ponta îşi bate joc de proprietari

 

Asociaţiile de proprietari îşi exprimă "totalul dezacord" faţă de textul legii privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, pentru care Executivul şi-a asumat răspunderea miercuri în Parlament, arătând într-un comunicat transmis miercuri că "Guvernul Ponta îşi bate joc de proprietari".

În opinia asociaţiilor de proprietari, legea propusă nu ţine cont de doleanţele celor expropriaţi, transmise Guvernului încă din 20 februarie, la care nu s-ar fi primit răspuns.

"Nu de scuzele premierului avem nevoie, ci de o lege dreaptă, în urma unei dezbateri autentice! Termenele de rezolvare inacceptabil de lungi (10-15 ani), soluţia acordării de puncte, de videolicitaţii, în locul terenurilor/imobilelor confiscate, constituie o batjocură la adresa proprietarilor de drept. Legea serveşte în schimb mafia speculatorilor imobiliari, care vor cumpăra pe preţuri de nimic drepturile proprietarilor care, fiind lipsiţi de mijloace materiale şi cu vârste înaintate, vor alege această soluţie umilă de supravieţuire", se arată în comunicatul transmis miercuri agenţiei MEDIAFAX.

Semnatarul comunicatului, Uniunea Naţională a Asociaţiilor Proprietarilor Expropriaţi, formată din Asociaţia Naţională a Proprietarilor Funciari şi Imobiliari Persoane Fizice şi Juridice din România, Forumul Civic Românesc, Asociaţia Proprietarilor de Imobile Naţionalizate Banat, Asociaţia Proprietarilor Deposedaţi Abuziv de Stat, Asociaţia Proprietarilor din Lacul Văcăreşti şi Asociaţia Obştea Moşnenilor Opreşti-Stateşti Talea, spun că singura lor speranţă este ca partidele din opoziţie să atace legea la Curtea Constituţională.

Proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament, stabileşte că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.

Ultima tranşă va reprezenta 16% din numărul punctelor acordate, astfel încât suma totală să poată fi achitată într-un interval de şapte ani, calculat din 2017.

Foştii proprietari de imobile naţionalizate ale căror dosare au fost deja soluţionate vor primi despăgubiri în numerar în termen de cinci ani, începând cu ianuarie 2014, în tranşe anuale egale al căror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.

Premierul Ponta a asigurat că noua lege privind imobilele naţionalizate nu îi va afecta în nici un fel pe foştii chiriaşi care au cumpărat astfel de imobile în baza Legii 112/1995 şi nu vor exista cazuri în care aceştia să fie scoşi din casă de fostul proprietar, deoarece vor fi acordate despăgubiri.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat, marţi seară, că Guvernul a acceptat şapte amendamente la Legea imobilelor naţionalizate, prin care limitează punctele pentru cumpărătorul de drepturi litigioase, dar schimbă condiţia de modificare a categoriei terenului pe izlazul comunal şi nu mai tratează chiria către proprietarul unui spital/şcoală ca plată lunară.

Liderul PDL Vasile Blaga a declarat că premierul Victor Ponta şi-a angajat răspunderea pe legea privind retrocedările într-un "stil demagogic perfect", deoarece problema rămâne să fie rezolvată de guvernele viitoare, respectiv după alegerile din 2016, menţionând că PDL va contesta proiectul la CC.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Asociaţiile de proprietari: Guvernul Ponta îşi bate joc de proprietari.
 Vizualizări articol: 653 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Asociaţiile de proprietari: Guvernul Ponta îşi bate joc de proprietari0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei