TOYOTA - Noul Yaris electric hybrid
TOYOTA - Noul Yaris electric hybrid
TOYOTA - Noul Yaris electric hybrid
 
joi, 18 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 90 (5297)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9256 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,0527 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Shopping City Suceava
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Opinii

Preoţii noştri

 

Asistăm de ceva vreme la un atac concertat, bine plătit şi sistematic asupra preoţilor ortodocşi. Nimic de alte confesiuni. Orice buletin de ştiri din media e musai să conţină ceva de scandal, vreun popă beat, vreo bazaconie, corupţie probabilă, clopot furat, ceva acuzaţii isterice, însă fără fond, orice numai să dea senzaţia unei grave erori sistemice în ceea ce priveşte preoţimea.

Dacă priveşti o dată sau de două ori la asemenea făcături, ca om normal la cap, cu copii şi părinţi, te amuzi teribil, dai din cap îngăduitor, te încrunţi uşor sau chiar slobozeşti o consideraţie generală. Dacă şi ăştia s-au nărăvit, atunci noi ce să mai spunem, adică, dacă şi oamenii virtuţii, avocaţii lui Dumnezeu, sfinţiile lor cad în păcat, atunci despre bieţii oameni ce să mai vorbim?

 

Ororile reale sau închipuite ale preoţilor

Însă, dacă auzi mereu aceeaşi prezentatoare cu voce seacă vorbind în fiecare seară despre ororile reale sau închipuite ale preoţilor, încetul cu încetul se infuzează în minte o generalitate a corupţiei, o breaslă a păcatului legiferat, purtătoare de stigmate teribile şi de secrete băneşti uriaşe. Oamenii ajung să creadă ceea ce aud, indiferent cât de stupidă ar fi afirmaţia, numai dacă o aud foarte des. Este una dintre prevederile oricărui manual de manipulare. Orice minciună devine adevăr prin repetare...

 

Manipulare

Ceea ce frapează este faptul că niciodată nu va fi prezentat preotul sărac de la ţară, care luminează lumea prin Scriptură, gârbovit de muncă, plin de noroiul fecund al marilor germinaţii spirituale.

Doamne fereşte de vreun reportaj cu un duhovnic bun, cu vreun călugăr purtător de duh sau cu vreun preot de mir care strânge sute de oameni sub predica şi patrafirul său.

Dacă e vreo sărbătoare, niciodată nu se vor prezenta sensurile duhovniceşti sau teologice ale ei, ci doar îmbulzeala, vociferările, bulucul, tradiţiile vrăjitoreşti, botezul cailor.

 

Canoanele şi legile lor nu sunt obligatorii

La o privire generală, ce putere au preoţii ăştia? N-au armată sau miliţie, nu pot impune nimic, nici măcar să vii la biserică, la ajun le poţi, bine mersi, închide uşa în nas, prin biserică poţi să nu dai decât cu picioarele înainte sau, mai nou, nici măcar atunci.

Canoanele şi legile lor nu sunt obligatorii, există oricând alţi câteva sute prin preajmă dacă nu-ţi convine ce-au spus, ce mai, poţi să ai o viaţă tihnită, lipsită total de prezenţa lor nefericită, fără ghinioane, sutane negre şi alte tradiţionalisme medievale.

Preoţii au totuşi o putere: aceea de a mijloci iertarea păcatelor

 

Însă, dacă privim mai de aproape, înţelegem din vreo 2.000 de ani de istorie a umanităţii făurită pe principiile lui Hristos că preoţii au totuşi o putere, care e cea mai mare din lume: aceea de a mijloci iertarea păcatelor. Această putere le-a fost dată Apostolilor şi urmaşilor lor când Hristos a zis: „Luaţi Duh Sfânt, cărora le veţi ierta păcatele, vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, ţinute vor fi“. Asta înseamnă că nu prea poţi să fii creştin adevărat fără să dai pe la preoţi. Spovedania nu poate exista la psiholog, vecină, amic de pahar, ci doar în faţa lui Dumnezeu, ca Sfântă Taină purtătoare de Duh. Ea e curăţirea sufletului de tina patimilor, de rănile vechi şi agravante ale păcatului făcut iar şi iar, spre moarte veşnică. Aşa-zişii creştini care nu dau pe la biserică nu au igiena spirituală minimă pentru a-L primi pe Dumnezeu. Şi fără Împărtăşanie, sufletul lor literalmente moare veşnic, existând doar la nivel intenţional, ca proorocie a osândei.

 

Semnul minunat al lucrării Duhului

Sfântul Ioan Gură de Aur spunea un lucru: dacă te întâlneşti pe drum cu un înger şi cu un preot, dă bineţe şi cere binecuvântare preotului, şi apoi îngerului, pentru că primul poate să îţi ierte păcatele, iar al doilea, nu. Nu era nicidecum o epatare clericalistă, nici un encomion ascuns al tagmei, ci realitatea pură şi simplă. Preoţii, aşa răi cum or fi, au puterea de la Dumnezeu, nemeritată, de a binecuvânta, ierta şi umple de harul Duhului Sfânt pe credincioşi.

Moralitatea şi râvna lor sunt necesare în primul rând lor, pentru a moşteni viaţa veşnică. Puterea de a predica fulgerător e semnul minunat al lucrării Duhului. Vocea pătrunzătoare şi lină, dicţia, înţelepciunea şi experienţa, trăirea liturgică, dragul de oameni şi interioritatea rugătoare, toate sunt pietre nestemate pe cununa nevăzută a preotului. Însă şi dacă nu le-am vedea noi sau, Doamne fereşte, chiar dacă nu le-ar avea, preotul are ceva mai de preţ decât toate bogăţiile acestei lumi: puterea de la Duhul Sfânt de a-L aduce pe Dumnezeu în viaţa oamenilor, prin Trupul şi Sângele lui Hristos.

 

Asociaţie locativă, oficină filantropică sau companie de spectacole ritualice

Fără preoţi, creştinătatea se transformă în asociaţie locativă, în oficină filantropică sau în companie de spectacole ritualice. Protestantismul a dovedit că atunci când a declarat iresponsabil că toţi oamenii sunt preoţi, atunci nimeni nu a mai fost preot şi nimeni n-a mai săvârşit la ei Dumnezeiasca Liturghie a lui Hristos. Lumea s-a pustiit de nefiinţă, a murit de inaniţie euharistică. Confesiunea rezultată s-a rupt şi s-a dezintegrat în mii de grupări, care au temeiuri filosofice, harismatice, istorice, filantropice, numai mântuitoare şi sacerdotale nu. Cel mai cumplit atac al celui viclean asupra Bisericii a fost acela când prin reformă s-a desfiinţat Sfânta Liturghie şi a fost înlocuită cu o cină ritualică sau cu predici inutile fără Cuvântul lui Dumnezeu.

 

Avem nevoie de preoţi pentru a ne mântui

Preoţii, de bună seamă, trebuie să se pregătească toată viaţa lor pentru taina Jertfirii lui Dumnezeu în faţa lor. Inimile lor trebuie să devină Cruci de taină pe care se pironeşte în iubire însuşi Dumnezeu. Mâinile lor nevrednice, împrumutate de Împăratul cerurilor şi care ridicate la cer aduc pe Duhul Sfânt printre oameni, trebuie curăţite mereu şi mereu, spălate cu lacrimi, căci poartă în căuşul palmelor lor pe Mielul cel veşnic, străpuns pentru păcatele noastre. Oricât am fi de deschişi la minte, sau mai bine zis cu cât suntem mai înţelepţi, avem nevoie de preoţi pentru a ne mântui. Plini de imperfecţiuni, diferiţi unii de alţii, lipsiţi de militarizare sau de uniformizare piramidală, cu reverenda impecabilă sau prăfuită de mers prin colbul inimilor, preoţii noştri sunt singurii care ne pot scoate din iadul pe care ni-l construim cu sârg prin păcate. Asta e singura lor şansă de a se mântui, şi aş spune singura noastră şansă.

(pr. Ioan Valentin ISTRATI, sursa: Ziarul Lumina)

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preoţii noştri.
 Vizualizări articol: 2197 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 10 voturi
Preoţii noştri4.2510

Facos Suceava
Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(18 apr 2013, 12:16:45
Creştinii fac hipnoterapie-n masă, cui să-i pese
Că, deşi totul se leagă şi ne leagă, e absurd ?!
“acolo” apa curge la deal ori din neant ea iese
Iar eu să-nchid ochii, urechile, şi infantil să zburd ?!

Apăsarea copitelor clericilor mă “frământă”
De ce ? bulbu’ rahidian creştin comunică pe dos
Centrul de iertare a păcatelor prea sec “cuvântă”
Tu n-ai voie să “cuvânţi” , e “necuviincios” !!!

Dacă s-ar inventa iertarea prin telepatie
( că tot e posibil transferul de bani … on line )
Atunci va fi happy întreaga ortodoxie
Şi-odată cu ei şi ceilalţi . N-ar fi fain ?!?!

Credinţa de mântuieşte, religia .. te face dictator
Niqab-ul creştin e prea scump şi-i prea beznă
“părtăşia”- ca o discuţie cu un anchetator
Ce-i ca un “afrodisiac” ce-atârnă greu de gleznă

1.1  RE: * trimis de
(18 apr 2013, 12:17:49
Fâlfâindu-şi bărbile, rotind în aer tămâierul
Păşind deparcă au heliu în aureolă
Stăruind în nestatornicie, privind cerul
Spunându-ne mereu : aveţi o falsă busolă !

Şi-n atemporalitatea slujbei ochii de-i ridici
Eşti dojenit, de sus în jos, cu-a sa privire
Astfel “iubirea creştină” înseamnă frică de bici
Astfel … nu mai simţim Divina Iubire

2.   Reclama trimis de
(18 apr 2013, 12:33:20
V-au scazut incasarile si o dati pe reclama platita ?
3.   Dumnezeu sa se indure de preoti si sa ii lumineze trimis de
(18 apr 2013, 14:09:18
Preotii si oamenii daca ar citi Sfanta Scriptura, ar vedea ca preotii au fost pana la venirea Mantuitorului, si ei au fost cei care L-au dat pe Mantuitorul in mana lui Pilat ca sa-L rastigneasca. De atunci avem un singur Mijlocitor care este Iisus Hristos.(2 Timotei2:5). Si daca te uiti in ziua de azi cel putin in oras preotii pe langa biserici au cate o afacere ex florarii, coroane,masini de carat  ☭ , pe langa faptul ca i-au o gramada de bani pentru slujba de inmormantare mai incaseaza si pentru celelalte. Oricum majoritatea preotiilor numai sunt cum au fost inainte, nu mai au frica de Dumnezeu. Ei sunt acolo sa indrepte oamenii spre Dumnezeu nu sa se gandeasca la banutul omului. Si unde au gasit in Biblie ca incaseze bani pentru botezuri, cununii, inmormantari, de boboteaza si ca sa se roage pentru tine trebuie sa platesti. haideti sa ne trezim si sa ne intoarcem inima spre Dumnezeu citind si implinind Sfanta Scriptura.
4.   :))) trimis de
(18 apr 2013, 16:19:45
Aveti curajul de a rosti cuvantul MANIPULARE ?....:)) Atat de idioti ati devenit incat puteti fi combatuti cu propriile voastre arme....,, Oamenii ajung să creadă ceea ce aud, indiferent cât de stupidă ar fi afirmaţia, numai dacă o aud foarte des. Este una dintre prevederile oricărui manual de manipulare. Orice minciună devine adevăr prin repetare...,,Respectele mele profesorilor vostri.. nici KGB nu scoate atatia manipulatori pe banda rulanta ,ca si biserica Sper sa nu stergeti comentul.... cum aveti bunul obicei..... tel ...la monitoru.....alooo ne insulta careva articoluuuuu..... noi platim sa ramana doar ce ne convine.... fuguta la ...lins moaste ca e ora de stat sub patrafir
5.   Preotii intre mit si realitate trimis de
(18 apr 2013, 17:19:04
Preotii sunt cei pe care episcopii ii hirotonisesc pentru a primi harul divin si a se constitui in propovaduitori ai cuvantului lui Dumnezeu pe pamant. Sunt ei insa buni si drepti si isi cinstesc menirea ?Se spune ca preotii nu trebuie sa fie judecati de oameni, caci ei sunt cei alesi de Dumnezeu sa propovaduiasca cuvintele Sale si sa ii ajute pe credinciosi sa vada calea cea buna in viata. Atunci insa cand chiar cei ce le spun crestinilor cum sa se poarte calca stramb si isi incalca juramintele si cuvintele evanghelice, ce ar mai trebui sa creada crestinul?Preotii au misiunea de a-i aduce pe crestini in biserica, insa atunci cand chiar ei sunt cei care calca stramb, cum ar trebui sa fie priviti? Aceia care au cazut in patima banului si care inchid ochii si chiar savarsesc pacate majore ar trebui sa fie priviti de catre crestini ca un rau necesar izbavirii? Preotul trebuie sa fie cel care da exemplul nu exceptia de la acesta, el trebuie sa le arata enoriasilor sai calea catre mantuire si apropierea de Dumnezeu.
6.   PREOŢIA CA JERFĂ trimis de
(18 apr 2013, 17:23:21
A vorbi despre preoţie înseamnă a vorbi despre rostul şi temeiul acestei slujiri; de conştiinţa chemării şi darului ei; înseamnă a adânci această chemare în lumina roadelor, a roadelor slujirii noastre.Şi este clar că această comportare a preotului în Biserică (comunitate) este una JERTFELNICĂ.Preoţia este o vocaţie, o chemare care porneşte de la Dumnezeu catre noi. Ceea ce apartine preotului e raspunsul la chemare.Dar nu mai mică e greşeala unei preoţii care nu e chemare, mobilul căreia e cariera, câştigul imediat, uneori orgoliul, satisfacţia. Sfântul Grigorie Teologul îşi mărturiseşte astfel unul din motivele pentru care nu cuteza să îmbrăţişeze preoţia: "Îmi era ruşine de alţii care se îndeasă spre Sfânta Sfintelor cu mâini necurate, cu sufletele nesfinţite; care . se îngrămădesc şi se îmbulzesc în jurul sfintei mese, ca şi cum pentru dânşii treapta aceasta este nu un model de virtute, ci un mijloc de câştigare a existenţei; nu o slujbă împreunată cu grea răspundere, ci o funcţie lipsită cu totul de răspundere".
7.   PREOŢIA CA JERFĂ trimis de
(18 apr 2013, 17:30:28
Preotul ca sfinţitor şi jertfitor. Vocaţia, dragostea, învăţătura, vir­tuţile şi misiunea preotului îl pregătesc pentru rolul de sfinţitor şi jert­fitor. Puterea de a lega şi dezlega păcatele oamenilor este o putere dumnezeiască. Pentru a fi în măsură să exercite această putere, preotul trebuie să aibă virtutea capitală care-l face apt pentru aceasta: sfinţenia. Sfinţenia este curăţia sau nevinovăţia absolută prin care Dumnezeu şi preoţii Săi curăţă de întinăciune şi apropie de sfinţenie pe oameni. Sfinţenia preotului face posibilă sfinţenia oamenilor.Trebuie să înţelegem că ieşirea din criza duhovnicească este reîntoarcerea la sfinţi şi la modelul sfinţeniei, la faptele sfinţilor, la gândirea şi judecăţile lor şi nu în ultimă instanţă la jertfa lor pentru Hristos şi pentru semeni. Preoţia se face numai în stare de jertfă. Dacă viitorul preot visează o viaţă liniştită, un loc căldicel, maşină, casă şi un pântec îndestulat, este de plâns micimea lui sufletească. Demnitatea preoţească este în primul rând jertfă.
8.   Comentariu trimis de
(18 apr 2013, 18:10:42
ai aparut iar RADUMAMII...frumos..tare ..te intrebi ce sa creada crestinul cand preotul greseste? adica dupa ce crestinul il judeca pe preot, nu? ca de altfel romanul crestin e tare ,,dastept.." , si toate le stie , toate le cunoaste... parca tu spuneai ca pe preoti ii judeca Dumnezeu Insasi, ca pe Dumnezeu il slujesc..si pe noi...dar si ei si noi suntem judecati de Dumnezeu..intrebarea e : ce grija ai tu de robul altuia? Gresesc preotii? cauta ti alt duhovnic, vei vedea ca tu esti cel care gresesti...si tot sfintii ne invata ca de te vei uita mult la greselile omenesti ale preotului s ar putea sa ajungi cu tot cu ei direct in iad...lasa predicile ptr cei avizati...
9.   Lui alina.. trimis de
(18 apr 2013, 18:15:57
ti a cerut multi bani preotul din parohia ta? te obliga cineva sa dai bani? chiar nu te boteaza daca nu dai bani?..noi romanii vrem sa aratam ai cui suntem, tot botezam si cununam de capul nostru cu fala si mandrie, dam mii de euro ca nasi in mese, dam bani la preot fara sa ni i ceara, apoi comentam..ce mult ne a luat..el nu lucreaza in alta parte..tot BIBLIA scrie, Alina , ca preotii sa se hraneasca de unde lucreaza, da? sau poate esti sectara si atunci inteleg..
9.1  RE: Lui alina.. trimis de
(18 apr 2013, 18:37:22
Lasa tu ce zic sfintii , preotii percep taxe la orice activitate pe care o fac . Taxa la botezuri este de 200 de lei + anumite lucruri , cateva sticle de vin in numele Domnului , prosoape , colaci de dat la porci etc . Ca daca nu s-ar stii ca preotii nu i-au bani , l-ar primi toata lumea de sarbatori , in plus de asta mai nou este de a-ti face si o cruce cu lumanarea in dreptul usii ca sa vada si ceilalti vecini cine a primit preotul pe scara . Preotii sunt oameni care nu muncesc , dar au bani , nu se multumesc cu ce le da statul .
10.   Trimis trimis de
(18 apr 2013, 20:16:51
POPII= HOTI
11.   Trimis trimis de
(18 apr 2013, 20:18:58
POPII=ESCROCI
12.   Comentariu trimis de
(18 apr 2013, 21:36:03
fals si minciuni ...toate sectele astea
13.   Da trimis de
(18 apr 2013, 23:33:31
Sunt crestin ortodox,dar detest preotii!De ce?Pt ca,mic copil fiind,toate invatamintele si ideile despre biserica,credinta si implicit preotii mi-au fost date peste cap cand l-am vazut pe preotul din satul bunicilor mei cu tigara in gura si sticla de bere in cealalta.Pur si simplu ii detest!
14.   Pentru Zhinn.. trimis de
(19 apr 2013, 10:04:54
Dacă, să zicem că un preot greșește,tu de ce judeci greșeala lui sau de ce îi compari pe toți preoții cu acel”preot” ? Ai zis că ești creștină,tocmai creștinii adevărați își dau seama ce spun.De comentariile celorlalți nu am ce spune decât atât: fiecare să-și pună frâu gurii sale și gândirii că-i postul mare și e păcat.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei