Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 dec 2012 - Anul XVII, nr. 284 (5189)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Europenii cred că persoanele cu dizabilităţi ar trebui să aibă acces deplin în societate

Aproape toţi europenii cred că persoanele cu dizabilităţi ar trebui să poată merge la şcoală, să-şi găsească de muncă sau să aibă acces la magazine la fel ca oricine şi că ar trebui adoptate soluţii similare în materie de accesibilitate la nivel european, rezultă dintr-un sondaj realizat de CE.

Sondajul, realizat de Comisia Europeană (CE) în contextul Zilei internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi, arată că majoritatea cetăţenilor europeni sunt de părere că persoanele cu dizabilităţi ar trebui să poată participa pe deplin în cadrul societăţii.

În Uniunea Europeană, o persoană din şase, adică aproximativ 80 de milioane de oameni, are o dizabilitate al cărei grad variază între uşor şi grav.

Peste o treime dintre persoanele de peste 75 de ani suferă de o dizabilitate care le impune limitări într-o anumită măsură, preconizându-se că numărul acestora va creşte odată cu îmbătrânirea progresivă a populaţiei UE.

Majoritatea acestor persoane sunt împiedicate, mult prea frecvent, să participe pe deplin în cadrul societăţii şi al economiei, din cauza unor obstacole fizice sau de altă natură, precum şi a discriminării.

"97 la sută dintre cei interogaţi au declarat că persoanele cu dizabilităţi ar trebui să aibă posibilitatea de a merge la şcoală, de a-şi găsi un loc de muncă sau de a avea acces la magazine la fel ca oricine altcineva. Şapte din zece respondenţi au considerat că o mai bună accesibilitate a bunurilor şi a serviciilor ar ameliora foarte mult viaţa persoanelor cu dizabilităţi, a celor în vârstă şi a altor categorii de populaţie, cum ar fi părinţii cu copii mici. O pondere de 84 la sută cred că bunurile şi serviciile mai accesibile ar crea, de asemenea, mai multe oportunităţi pentru industrie", rezultă din sondajul realizat de CE.

Cercetarea, dată publicităţii la 30 noiembrie, mai relevă că 86 la sută dintre europeni consideră că soluţii similare în materie de accesibilitate la nivelul întregului continent ar permite persoanelor cu dizabilităţi să călătorească, să studieze şi să lucreze în alte state membre ale UE, iar 78 la sută sunt de părere că normele comune ar facilita activitatea companiilor pe piaţa unică.

 

Eliminarea barierelor din calea persoanelor cu dizabilităţi

"În Europa, toată lumea are dreptul să participe pe deplin în cadrul societăţii, iar europenii împărtăşesc foarte clar acest punct de vedere. Accesibilitatea universală este, în centrul strategiei noastre pentru o Europă fără obstacole, motiv pentru care intenţionez să înaintez, în 2013, o propunere pentru eliminarea barierelor din calea persoanelor cu dizabilităţi, prin intermediul unui Act european privind accesibilitatea", a declarat vicepreşedintele CE, Viviane Reding, comisarul UE pentru justiţie.

Conform Cartei drepturilor fundamentale a UE, "Uniunea recunoaşte şi respectă dreptul persoanelor cu dizabilităţi de a beneficia de măsuri care să le asigure autonomia, integrarea socială şi profesională, precum şi participarea la viaţa comunităţii".

În plus, UE şi toate cele 27 de state membre ale acesteia s-au angajat deja să creeze o Europă fără obstacole, prin semnarea Convenţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi (UNCRPD).

"Accesibilitate" înseamnă posibilitatea persoanelor cu dizabilităţi de a avea acces, în condiţii de egalitate cu ceilalţi, la mediul fizic, la transporturi, la sistemele şi tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor, precum şi la alte facilităţi şi servicii.

Comisia a adoptat, în 2010, o strategie cuprinzătoare pentru crearea, până în 2020, a unei Europe fără obstacole pentru persoanele cu dizabilităţi. Planul în cauză prezintă modul în care UE şi guvernele naţionale pot oferi persoanelor cu dizabilităţi mijloacele prin care acestea să poată beneficia efectiv de drepturile de care dispun.

Una dintre principalele acţiuni prevăzute a fost o iniţiativă privind accesibilitatea. Obiectivul este recurgerea la standardizare sau la normele în materie de achiziţii publice, pentru a face accesibilă persoanelor cu dizabilităţi întreaga gamă de bunuri şi servicii, favorizând în acelaşi timp dezvoltarea unei pieţe UE a dispozitivelor de asistare. În acest context, se preconizează o creştere considerabilă a acestei pieţe în anii următori, pe baza experienţei din Statele Unite.

În decembrie 2011, Comisia Europeană a lansat o consultare publică cu durata de zece săptămâni privind posibile măsuri de îmbunătăţire a accesibilităţii în Europa, rezultatele urmând să fie utilizate de Comisie la pregătirea Actului european privind accesibilitatea, pregătire care include o evaluare în profunzime a impactului diverselor opţiuni de politică. Comisia intenţionează să prezinte o propunere în cursul anului 2013.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Europenii cred că persoanele cu dizabilităţi ar trebui să aibă acces deplin în societate.
 Vizualizări articol: 583 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Europenii cred că persoanele cu dizabilităţi ar trebui să aibă acces deplin în societate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei