Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 dec 2012 - Anul XVII, nr. 284 (5189)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul prelungeşte cu un an termenul de vânzare a 10% din acţiunile Electrica Moldova şi Oltenia

Guvernul vrea să prelungească până la 31 decembrie 2013 dreptul angajaţilor Electrica Moldova şi Electrica Oltenia de a cumpăra până la 10% din acţiunile celor două filiale ale companiei de stat Electrica SA.

Termenele de vânzare a acţiunilor expiră în 31 decembrie 2012, se arată într-un proiect de ordonanţă de guvern elaborat de Ministerul Economiei.

Distribuitorii şi furnizorii de energie electrică Electrica Moldova şi Electrica Oltenia au fost privatizaţi în 2005, fiind preluaţi de grupul german E.ON, respectiv de compania cehă de stat CEZ.

De la privatizare până în prezent, Guvernul a prelungit în fiecare an termenul de vânzare a 10% din acţiunile filialelor Electrica privatizate, dar nu a finalizat niciodată transferul.

Potrivit unor surse din piaţa energetică, Curtea Constituţională a României va decide dacă acordarea către angajaţi a până la 10% din acţiunile fostei Electrica Moldova este constituţională, după ce Curtea de Arbitraj de la Paris, unde se judecă un proces între Electrica şi E.ON, a admis o cerere în acest sens a grupului energetic german.

"E.ON a cerut Curţii de Arbitraj să-i admită cererea de a se adresa Curţii Constituţionale în privinţa prevederii din contractul de privatizare a Electrica Moldova că angajaţii au dreptul la 10% din acţiuni. E.ON consideră că această prevedere este neconstituţională", au declarat pentru MEDIAFAX surse din piaţa energetică.

Grupul german a deschis anul trecut o acţiune la Curtea de Arbitraj de la Paris, acuzând Electrica SA că nu vrea să vândă către E. ON acţiunile la companiile succesoare ale Electrica Moldova, care în 2007 s-a scindat în mai multe firme.

În acelaşi litigiu, Electrica a dat în judecată E.ON, susţinând că grupul german că a încălcat o serie de prevederi din contractul de privatizare, şi cerând despăgubiri de aproape 50 milioane euro.

Electrica SA este controlată de stat, prin Ministerul Economiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul prelungeşte cu un an termenul de vânzare a 10% din acţiunile Electrica Moldova şi Oltenia.
 Vizualizări articol: 594 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul prelungeşte cu un an termenul de vânzare a 10% din acţiunile Electrica Moldova şi Oltenia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei