Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 nov 2012 - Anul XVII, nr. 281 (5186)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Oraşul francez Nantes este Capitala verde a Europei în 2013

Oraşul francez Nantes a primit joi titlul de Capitală verde a Europei în 2013, fiind recomandat, printre altele, de faptul că toţi locuitorii se află la mai puţin de 300 de metri de o zonă verde şi de planul de acţiune care vizează reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Nantes a preluat acest titlu de la oraşul spaniol Vitoria-Gasteiz, în cadrul unei ceremonii desfăşurate joi la Bruxelles, informează Comisia Europeană.

Titlul, care "aduce cu sine şi o mare responsabilitate", recompensează "cele mai bune practici în materie de mediu, inclusiv în ceea ce priveşte contribuţia locală la transportul sustenabil şi utilizarea solurilor, spaţiile verzi urbane, consumul de apă, precum şi lupta împotriva schimbărilor climatice globale", a declarat comisarul european pentru Mediu, Janez Potočnik.

Nantes deţine multe recomandări "verzi" care au contribuit la câştigarea titlului. Astfel, toţi locuitorii oraşului se află la mai puţin de 300 de metri de o zonă verde, există 57 de metri pătraţi de spaţiu verde per persoană, 100.000 de arbori în oraş, 15 la sută dintre locuitori folosesc zilnic mijloacele de transport în comun, municipalitatea are un plan de acţiune ambiţios privind clima, care vizează reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 30 la sută pe cap de locuitor până în 2020, comparativ cu nivelul din 2003, un alt argument fiind acela că 60 la sută din suprafaţa oraşului este fie teren agricol, fie spaţiu verde.

Totodată, Nantes are patru situri Natura 2000 şi 33 de zone naturale care prezintă interes din punctul de vedere al florei, faunei şi ecologiei.

Nantes se află la 55 kilometri de coasta atlantică a Franţei, la confluenţa râurilor Loara, Erdre şi Sèvre, şi este nucleul zonei urbane a Marelui Nantes. Este al şaselea cel mai mare oraş din Franţa metropolitană, având o populaţie de aproximativ 600.000 de locuitori şi o suprafaţă urbană de 534,9 kilometri pătraţi.

Titlul de Capitală verde a Europei se acordă unui oraş de avangardă din punct de vedere al modului de viaţă urban cu respect pentru mediul înconjurător. Un grup de experţi evaluează oraşele pe baza a 12 indicatori de mediu, iar apoi un juriu le evaluează din punctul de vedere al angajamentului faţă de atingerea unor obiective constante şi ambiţioase vizând îmbunătăţirea condiţiilor de mediu şi facilitarea unei dezvoltări sustenabile, al acţiunilor lor de comunicare şi al măsurii în care pot să servească drept model şi să promoveze cele mai bune practici în alte oraşe europene.

Pe lângă oferirea unor exemple de urmat pentru alte oraşe, acest plus de vizibilitate va contribui la îmbunătăţirea reputaţiei oraşului câştigător, precum şi a atractivităţii acestuia ca destinaţie pentru cei interesaţi să îl viziteze, să muncească şi să trăiască acolo.

Din 2010, când a avut loc prima ediţie a competiţiei pentru titlu, acesta a revenit, pe rând, oraşelor Stockholm, Hamburg, Vitoria-Gasteiz şi Nantes, urmând ca în 2014 să fie acordat capitalei Danemarcei, Copenhaga.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Oraşul francez Nantes este Capitala verde a Europei în 2013.
 Vizualizări articol: 472 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oraşul francez Nantes este Capitala verde a Europei în 20130.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei