Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 mai 2012 - Anul XVII, nr. 116 (5021)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Senatul adoptă tacit o lege care prevede pedepse de 10 ani închisoare pentru abandonarea copiilor

Părinţii sau reprezentanţii legali care îşi abandonează copiii ar putea fi condamnaţi la o pedeapsă de la 5 la 10 ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi, potrivit unei iniţiative legislative adoptată tacit de Senat.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, care îi are ca iniţiatori pe deputaţii independenţi Tudor Ciuhodaru şi Mircia Giurgiu, a trecut de Senat în varianta propusă de aceştia după ce proiectul nu a putut fi dezbătut de această Cameră legislativă înainte de expirarea termenului de adoptare tacită, în data de 9 mai.

Potrivit iniţiativei legislative, abandonul reprezintă părăsirea copilului de către părinte sau reprezentantul legal, dezinteresându-se de acesta, mai mult de trei luni.

Iniţiatorii precizează că prin dezinteres se înţelege încetarea imputabilă şi nejustificată a oricăror legături între părinţi sau reprezentantul legal şi copil şi stabilesc că nu este considerat abandon cazul în care copilul rămâne în grija unuia dintre părinţi.

Potrivit proiectului, constatarea abandonului copilului se efectuează de către reprezentanţii serviciului public de asistenţă socială ori, după caz, ai direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului.

Iniţiatorii mai propun ca părinţii care îşi abandonează copiii să îşi piardă drepturile şi obligaţiile părinteşti pe toată durata măsurii de plasament dispusă de comisia pentru protecţia copilului.

Cei doi iniţiatori ai proiectului precizează, în expunerea de motive, că România se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de copii abandonaţi.

"Statisticile indică între 40.000 şi 70.000 de copii abandonaţi, cărora li se adaugă alţi 300.000 care au fost lăsaţi singuri prin plecarea a peste trei milioane de persoane în străinătate. Jumătate dintre copii au vârste cuprinse între doi şi şase ani, iar 4 la sută au mai puţin de un an. 16 la sută dintre ei nu şi-au mai văzut părinţii de un an, în timp ce 3 la sută nu i-au mai văzut de cel puţin patru ani", mai precizează autorii iniţiativei legislative.

Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială şi Comisia pentru drepturile omului, sesizate în fond cu proiectul de lege, adoptaseră un raport prin care propuneau plenului respingerea proiectului, motivând că aceste acţiuni sunt deja reglementate în Codul Civil şi în Codul Penal.

Proiectul va fi transmis, în forma propusă de iniţiatori, Camerei Deputaţilor, care este cameră decizională.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Senatul adoptă tacit o lege care prevede pedepse de 10 ani închisoare pentru abandonarea copiilor.
 Vizualizări articol: 362 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Senatul adoptă tacit o lege care prevede pedepse de 10 ani închisoare pentru abandonarea copiilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei