Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 ian 2012 - Anul XVII, nr. 11 (4916)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Proteste

Trei zile de manifestaţii antiprezidenţiale şi antiguvernamentale

Acţiuni de protest au avut loc în mai multe oraşe din ţară şi în Capitală în ultimele zile, înregistrându-se mai multe confruntări violente între jandarmi şi manifestanţi.
Iniţial, mitingurile spontane au fost declanşate pentru susţinerea doctorului Raed Arafat care şi-a dat demisia din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii nemulţumit de proiectul Legii Sănătăţii şi ca urmare a unor divergenţe cu preşedintele Traian Băsescu.
Ulterior, participanţii la mitingurile spontane declanşate în Capitală şi în principalele oraşe din ţară au scandat lozinci împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi a actualei guvernări, reclamând scăderea continuă a nivelului de trai, costurile prea mari ale întreţinerii, salariile şi pensiile mici, corupţia, politizarea excesivă, dar şi alte probleme, unele de ordin local.

 

Sute de oameni adunaţi în Piaţa Universităţii au strigat de la "Jos taxa auto" la "Jos Băsescu"

Sutele de oameni adunaţi, ieri seară, în Piaţa Universităţii din capitală, au strigat de la "Jos taxa auto" la "Jos Băsescu". Între protestatari au fost şi unii care au aruncat în jandarmi cu bucăţi de bordură, aceştia fiind tineri din galeriile sportive, care după agresiuni s-au retras în pasajul de la metrou.
Majoritatea celor agresivi erau persoane tinere, jandarmii încercând să evite folosirea forţei, deşi instigatorii par a urmări tocmai confruntări directe, ei recurgând şi la sticle incendiare.
„Bucăţi din pavaj zboară deasupra capetelor tuturor protestatarilor, deşi ţintele ar fi jandarmii şi poliţiştii de la serviciile de intervenţie. Grupuri aparent răzleţe atacă simultan, apoi fug în pasajul de la metrou, unde îşi stabilesc replierile în zona ocupată de forţele de ordine. În acest timp, manifestanţi paşnici stau grupaţi şi privesc consternaţi la derularea evenimentelor, iar unii dintre ei fac apel la calm, dar situaţia pare scăpată de sub control. Faptele agresorilor se încadrează la acte de huliganism, însă o intervenţie în forţă a jandarmilor nu ar face decât să amplifice conflictul iscat în Piaţa Universităţii, unde iniţial s-au adunat manifestanţi nemulţumiţi de politicile guvernamentale. Ulterior, piaţa a fost ocupată încet, încet de tineri, majoritatea dintre ei părând cu experienţă în manipularea sticlelor incendiare şi violenţe de stradă. Şi sâmbătă seară, filmul evenimentelor a fost similar, protestele începând şi derulându-se paşnic până la lăsarea serii, iar ulterior, grupuri de tineri recurgând la violenţe” preciza aseară într-o relatare de la faţa locului, agenţia de ştiri MEDIAFAX.
Bilanţul celor trei zile de protest relevă victime colaterale şi parcă neputinţa celor care administrează Capitala de a pune capăt violenţelor pe care chiar participanţii la mitinguri le resping.

 

Ministrul Igaş a convocat o celulă de criză

Ministrul de Interne Traian Igaş a convocat, ieri seara, la MAI, comandamentul pentru situaţii de criză ca urmare a evenimentelor înregistrate în ultimele zile în Piaţa Universităţii, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.
Atât ministrul, cât şi secretarul de stat Ioan Dascălu au fost plecaţi până ieri, au precizat sursele citate.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Marius Militaru, neagă convocarea comandamentului pentru situaţii de criză ca urmare a evenimentelor înregistrate în Piaţa Universităţii.
În ultimele trei zile, manifestanţi s-au adunat în Piaţa Universităţii şi la Palatul Cotroceni, unde au strigat lozinci împotriva Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu.
Sâmbătă seara, manifestaţia a degenerat ca urmare a intervenţiei membrilor galeriilor sportive, care anterior participaseră la un anumit eveniment. Jandarmii au fost loviţi cu pietre luate din caldarâm, în final conflictul fiind stins ca urmare a intervenţiei în forţă a acestora, între timp însă majoritatea protestatarilor plecaseră.
Ieri, protestatarii s-au întors în Piaţa Universităţii, manifestaţia lor degenerând din nou ca urmare a acţiunilor unor tineri care au aruncat cu tot felul de obiecte contondente în jandarmi, însă nici un atacator nu a fost ridicat de forţele de ordine şi dus la Poliţie.

 

Presa internaţională relatează despre protestele din România

Presa internaţională notează că protestele au continuat ieri în mai multe oraşe din România, inclusiv la Bucureşti, unde au degenerat în violenţe sporadice, manifestanţii cerând demisia Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu, pe fondul stării de nemulţumire faţă de măsurile de austeritate.
"Confruntări în cursul unui nou miting de protest la Bucureşti", titrează Agenţia France-Presse: "Incidente violente au izbucnit ieri seara, la Bucureşti, între protestatari şi forţele de ordine, în cursul unui nou miting împotriva preşedintelui Traian Băsescu, considerat vinovat pentru scăderea nivelului de trai".
"Circa 1.000 de persoane protestau paşnic de cinci ore în Piaţa Universităţii din Bucureşti când circa 100 de tineri, majoritatea având cagule, au început să arunce cu bucăţi din pavaj, cu petarde şi fumigene spre jandarmi", precizează AFP, reamintind că zeci de persoane au fost rănite în cursul protestelor de sâmbătă seară.
"Protestele din România au intrat în a patra zi", relatează postul de televiziune arab Al-Jazeera: "Mii de persoane s-au adunat, ieri, în Bucureşti şi în alte oraşe ale ţării în a patra zi de proteste. Manifestaţiile au izbucnit din cauza unui controversat proiect pentru reformarea sistemului medical, extinzându-se pe fondul stării de nemulţumire faţă de măsurile de austeritate adoptate de Guvernul de la Bucureşti. Poliţia a utilizat gaze lacrimogene pentru dispersarea protestatarilor".
"Protestele au continuat în oraşele din România, pe fondul nemulţumirii profunde faţă de măsurile de austeritate şi faţă de politicile Executivului", scrie MSNBC, notând că acestea sunt cele mai importante demonstraţii de la venirea la putere a preşedintelui Traian Băsescu, în 2004.
"Protestele se extind în România", titrează agenţia de presă rusă Itar-Tass. "Proteste antiguvernamentale au avut loc ieri la Bucureşti şi în alte oraşe din România, manifestanţii cerând inclusiv demisia Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu, care aplică măsuri de austeritate", scrie Itar-Tass.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei zile de manifestaţii antiprezidenţiale şi antiguvernamentale.
 Vizualizări articol: 437 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Trei zile de manifestaţii antiprezidenţiale şi antiguvernamentale5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei