Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 24 dec 2011 - Anul XVI, nr. 304 (4902)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FBI prezintă dosarul a 14 români acuzaţi de fraudă pe Internet în Statele Unite

 

Poliţia federală americană prezintă dosarul a 14 români acuzaţi de conspiraţie, fraudă şi furt de identitate, dintre care trei au fost extrădaţi în Statele Unite luna aceasta, pentru infracţiuni comise într-o amplă operaţiune de "phishing" (înşelăciune) pe Internet, anunţă FBI într-un comunicat.

Rechizitoriul îi vizează pe Ciprian Dumitru Tudor, Mihai Cristian Dumitru, Bogdan Boceanu, Bogdan-Mircea Stoica, Octavian Fudulu, Iulian Şchiopu, Răzvan Leopold Schiba, Dragoş Răzvan Davidescu, Andrei Bolovan, Laurenţiu Cristian Buşcă, Gabriel Sain, Dragoş Nicolae Drăghici, Ştefan Sorin Ilinca şi Mihai Alexandru Didu, toţi cetăţeni români, precizează comunicatul FBI.

Potrivit rechizitoriului, unul sau mai mulţi dintre inculpaţi au trimis în 2005 un e-mail nesolicitat către o serie de persoane, pretinzând că ar fi din partea People's Bank din Connecticut (nord-estul Statelor Unite). E-mailul respectiv informa persoanele cărora le era adresat că profilul de acces online la serviciile băncii a fost blocat, cerându-le să acceseze un link către o pagină de Internet, unde pot să introducă informaţii pentru a-l debloca.

Pagina către care erau direcţionaţi părea să fie a People's Bank, dar era găzduită, de fapt, pe un computer care nu avea nicio legătură cu banca. Toate informaţiile persoanle şi financiare introduse de cei care au primit e-mailul erau trimise ulterior, tot prin e-mail, unuia sau mai multora dintre inculpaţi sau unui cont "colector", în fapt un cont de e-mail utilizat pentru a primi şi colecta informaţii obţinute prin "phishing".

Se pare că Tudor, Dumitru şi alţi inculpaţi utilizau şi împărtăşeau un număr de conturi "colectoare" care conţineau mii de mesaje e-mail cu seria şi numărul unor carduri de credit şi de debit, date de expirare, coduri de verificare a valorii cardurilor (CVV, Card Verification Value), coduri PIN şi alte informaţii personale de identificare ca nume, adrese, numere de telefon, date de naştere.

Conspiratorii au utilizat ulterior aceste informaţii pentru a accesa conturi bancare şi linii de credit, retrăgnd fonduri, fără autorizare, în cele mai multe cazuri de la ATM-uri din România. În afară de People's Bank, inculpaţii au vizat şi alte instituţii financiare şi companii, între care Citibank, Capital One, Bank of America, JPMorgan Chase & Co., Comerica Bank, Regions Bank, LaSalle Bank, U.S. Bank, Wells Fargo & Co., eBay and PayPal, precizează FBI în comunicat.

Un mare juriu i-a inculpat, pe 18 ianuarie 2007, la New Haven, pe Tudor, Dumitru şi alţii de infracţiuni rezultând din operaţiuni de "phishing". Pe 10 noiembrie 2010, un alt mare juriu a modificat rechizitoriul, inculpându-i pe Tudor, Dumitru şi alţi 12 suspecţi. Al doilea rechizitoriu a fost pus în aşteptare până la extrădarea inculpaţilor.

La începutul acestei luni, trei dintre inculpaţi au fost extrădaţi din România în Statele Unite. Pe 12 decembrie, Bolovan, în vârstă de 27 de ani, s-a prezentat în faţa judecătorului federal Holly B. Fitzsimmons, în Bridgeport (Connecticut), care i-a prezentat acuzaţiile. Davidescu, în vârstă de 38 de ani, şi Buşcă, în vârstă de 26 de ani, au fost puşi sub acuzare tot la Bridgeport, pe 21 decembrie.

Fiecare dintre cei 14 români este acuzat de conspiraţie în vederea comiterii de fraude bancare, pentru care riscă până la 30 de ani de închisoare şi o amendă de până la un milion de dolari, şi de conspiraţie în vederea comiterii de fraude în legătură cu dispozitive de acces, riscând până la cinci ani de închisoare şi o amendă de maximum 250.000 de dolari. Unii inculpaţi, între care Davidescu şi Buşcă, acuzaţi de furt de identitate, riscă, în plus, cel puţin doi ani de închisoare.

Bolovan, Buşcă şi Davidescu, care au pledat nevinovat, se află în arest şi aşteaptă să fie judecaţi, procesul fiind programat în martie 2012.

Procurorul federal David B. Fein a subliniat, citat în comunicat, că inculparea nu este o dovadă a vinovăţiei, fiecare inculpat fiind considerat neinovat până la dovedirea vinei dincolo de orice îndoială rezonabilă. Cazul a fost investigat de Biroul Federal pentru Investigaţii din New Haven şi de Computer Crimes Task Force din Connecticut. Fein şi agentul special de caz, Metz, au anunţat că au primit asistenţă din partea Departamentului Justiţiei, ataşatului FBI din Bucureşti, birourilor Interpol din Zagreb şi Washington, poliţiei române şi serviciului şerifilor federali americani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FBI prezintă dosarul a 14 români acuzaţi de fraudă pe Internet în Statele Unite.
 Vizualizări articol: 631 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
FBI prezintă dosarul a 14 români acuzaţi de fraudă pe Internet în Statele Unite5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   :) bad boys? trimis de
(26 dec 2011, 14:40:24
nu sunt un adept al inselaciunilor si al furturilor,nu mi-as fi dorit sa fi fost o victima a lor desi si cardul meu a fost blocat in urma cu cateva saptamani pt ca cineva imi copiase datele!insa am un oarecare respect pt acesti baieti care au un pic de cap...nu oricine ar fi fost in stare,nu sunt prosti cu siguranta!si nu e nevoie sa furi mult sa faci paguba,sa se cunoasca lipsuri!100 de dolari...de la 100.000 de persone.....si asa ti-ai umplut conturile cu 10 mil de dolari!mereu ma intreb dc romanii sunt cei mai tari hackeri...la noi calculatorul a aparut destul de tarziu...nu suntem nici americani,nici japonezi,chinezi...expereti in tehnologie!totusi cand e vorba de fraude pe internet sau cu carduri bancare...mereu uimim intreg globul!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei