Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 24 dec 2011 - Anul XVI, nr. 304 (4902)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Bătrâneţi triste

Pensionarii, împrumuturi disperate pentru probleme medicale, pentru copii şi masa de sărbători

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Suceava este luată cu asalt de vârstnici care, ajunşi la limita de jos a sărăciei, împrumută câteva sute sau mii de lei, pentru nevoi urgente, uneori chiar disperate. Fie că împrumută bani pentru probleme de sănătate, pentru a-şi plăti datoriile, pentru a avea ce pune pe masă la o sărbătoare precum cea de Crăciun ori să-şi ajute copiii aflaţi în situaţii limită, pensionarii se luptă să supravieţuiască, iar cei care fac împrumuturi nu sunt deloc puţini.

Dumitru Savu, preşedintele CARP Suceava, ne-a declarat: „Lunar avem cam 1.200 de contracte de împrumut. Media de împrumut per contract este de 3.500 de lei. Sunt persoane care trăiesc dintr-un împrumut în altul. Lichidează vechiul împrumut şi când l-au terminat fac din nou un altul. Aceştia împrumută în general sume destul de mici, pentru supravieţuire”.

La ghişeele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor am găsit şi noi cu uşurinţă vârstnici care trăiesc de la un împrumut la altul. Viorica Holca, de exemplu, împrumutase 500 de lei.   

„Sunt o pensionară bătrână, nu îmi ajung banii de sărbători, ce să faci... ne ajută mult banii ăştia, de când sunt membru tot iau bani... E un ajutor periodic, eu nu iau mult, ci câte 5 milioane...”, ne-a declarat bătrâna.

 

„Îmi trebuie bani, sunt bolnavă, s-ar putea să am nevoie de operaţie”

Cele mai triste sărbători sunt însă pentru vârstnicii care fac împrumuturi pentru probleme de sănătate.

„Îmi trebuie bani, sunt bolnavă, s-ar putea să am nevoie de operaţie, îmi trebuie bani şi pentru medicamente... Pensia e mică şi nu îmi ajunge pentru cheltuieli şi pentru altele”, ne-a declarat Elisabeta, o femeie care a împrumutat de la CARP 1.500 de lei.

Sunt unii pensionari care împrumută bani şi pentru copiii lor. O fac pentru că la Casa de Ajutor Reciproc dobânzile sunt mai mici decât la o bancă, iar condiţiile mai puţin draconice.

Maria Grosariu a declarat: „Suntem bolnavi, şi eu, şi soţul... acum îl ajut pe băiat că ajunge la Tribunal că nu a plătit nişte bani. Ne ajută mult aceste împrumuturi, altă sursă nu avem, aici sunt dobânzile mai mici”.

După cum a precizat Ana Negru, contabilul-şef al CARP Suceava, pensionarii care împrumută bani de la asociaţie achită dobânzi cuprinse între 4 şi 5,8%, în funcţie de cotizaţia fiecărui membru. La un număr de 25.800 de membri, CARP împrumută lunar 1.200 de oameni, cu sume de până la 6.000 de lei, reuşind să răspundă tuturor solicitărilor în maximum 48 de ore.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pensionarii, împrumuturi disperate pentru probleme medicale, pentru copii şi masa de sărbători.
 Vizualizări articol: 1602 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Pensionarii, împrumuturi disperate pentru probleme medicale, pentru copii şi masa de sărbători3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Trist dar adevarat... trimis de
(26 dec 2011, 14:27:55
Sarbatori fericite d-lor parlamentari,deputati,senatori si tututor celor care fura zilnic zeci de milioane de euro din bugetele publice pt a-si satisface cele mai de lux mofuri pamantesti, in timp ce pensinarii romani fac credit pt 500ron pt a-si cumpara pastile!si ei v-au votat ipocritilor, gunoaielor...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei