Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 dec 2011 - Anul XVI, nr. 294 (4892)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Părintele care are încredinţat copilul, obligat să sprijine menţinerea relaţiei cu celălalt părinte

Părintele căruia instanţa i-a încredinţat copilul spre creştere şi educare este obligat să-l sprijine în ceea ce priveşte menţinerea relaţiilor personale ale acestuia cu celălalt părinte, precum şi cu rudele ori cu alte persoane alături de care s-a bucurat de viaţa de familie.

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a prezentat şi dezbătut, luni, proiectul de act normativ pentru modificarea şi completarea Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, care introduce obligaţia părintelui căruia i-a fost încredinţat copilul de a-l sprijini pe acesta în menţinerea relaţiilor personale cu celălalt părinte, precum şi cu rudele ori cu alte persoane alături de care copilul s-a bucurat de viaţa de familie.

De asemenea, au fost introduse o serie de prevederi referitoare la posibilitatea instituirii unor măsuri şi a unor garanţii de asigurare a punerii în executare a hotărârii judecătoreşti privind încredinţarea copilului unuia dintre părinţi. Prin proiectul de act normativ este reglementat modului de exercitare în comun a drepturilor şi obligaţiilor de către părinţii divorţaţi, dar şi dreptul părintelui căruia nu i-a fost încredinţat copilul de a veghea la creşterea şi educarea acestuia.

În vederea menţinerii relaţiilor personale ale copilului cu părinţii săi sau cu alte persoane apropiate, instanţa poate dispune includerea în cuprinsul hotărârii judecătoreşti privind încredinţarea copilului a unor măsuri cu caracter asiguratoriu sau a unor garanţii. Prin aceste măsuri va fi asigurată atât punerea în executare a hotărârii, cât şi înapoierea copilului la locul în care el locuieşte în mod obişnuit, la terminarea perioadei de vizită, ori "împiedicarea unei deplasări ilicite" a acestuia, potrivit proiectului de lege.

Măsurile pentru asigurarea punerii în executare a hotărârii pot include în special obligaţia pentru o persoană de a suporta cheltuielile de transport şi de cazare pentru copil şi, dacă se impune, pentru oricare altă persoană care îl însoţeşte, depunerea unei garanţii de către persoana la care copilul locuieşte în mod obişnuit, pentru a se asigura faptul că persoana care solicită relaţiile personale nu este împiedicată să aibă astfel de relaţii, o amendă impusă persoanei cu care copilul locuieşte de obicei, în cazul în care aceasta ar refuza să se conformeze hotărârii privind relaţiile personale.

În proiectul de act normativ se precizează că măsurile asiguratorii şi garanţiile care au drept scop să asigure înapoierea copilului sau să prevină o deplasare ilicită a acestuia pot cuprinde, în special, depunerea paşaportului sau altui act de identitate şi, dacă este necesar, prezentarea unui document din care să rezulte că persoana care solicită relaţii personale a notificat această depunere, pe durata vizitei, autorităţii consulare competente, angajamente sau obligaţii acceptate faţă de instanţe. De asemenea, proiectul prevede ca măsură obligaţia pentru persoana care menţine relaţii personale cu copilul să se prezinte periodic cu acesta în faţa unui organ competent, de exemplu la DGASPC sau la poliţie.

Proiectul de lege mai prevede întâlniri ale copilului cu părintele într-un loc neutru, cu sau fără supraveghere, în funcţie de interesul superior al copilului. Pentru restabilirea şi menţinerea relaţiilor personale ale copilului, serviciul public de asistenţă socială şi, după caz, direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului de la nivelul fiecărui sector al municipiului Bucureşti au obligaţia de a oferi consiliere psihologică atât copilului, cât şi părinţilor săi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Părintele care are încredinţat copilul, obligat să sprijine menţinerea relaţiei cu celălalt părinte.
 Vizualizări articol: 598 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Părintele care are încredinţat copilul, obligat să sprijine menţinerea relaţiei cu celălalt părinte0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei