Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 iul 2011 - Anul XVI, nr. 177 (4775)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mulţi doctoranzi reclamă neplata burselor, MECTS promite că banii vor fi alocaţi curând

Mai mulţi doctoranzi care se află la stagiu în străinătate reclamă neplata de mai multe luni a burselor de către MECTS prin AMPOSDRU, tinerii nemaiavând bani pentru plata chiriei şi a cheltuielilor de întreţinere, oficialii ministerului cunosc problema şi spun că sumele vor fi alocate în curând.

"Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin AMPOSDRU, manifestă dispreţ faţă de cercetătorii doctoranzi din România. Este pentru a doua oară, în nici doi ani, când apar întârzieri la plata burselor doctorale, deşi fondurile, în cea mai mare parte, nu sunt plătite de Guvernul României, ci de Uniunea Europeană. În plus, bursele pentru primele cinci luni din contractul doctoral nu au fost nici până acum plătite (9.250 lei pentru fiecare doctorant). Mulţi doctoranzi se află în prezent la stagiu în străinătate şi au rămas fără bani pentru plata chiriei şi a traiului de zi cu zi", informează, printr-un comunicat, doctoranzii de la SNSPA, remis joi agenţiei MEDIAFAX.

Doctoranzii admişi la studii universitare de doctorat cu frecvenţă beneficiază de o bursă lunară de 1.850 lei şi 3.500 lei pentru perioada de şapte luni de stagiu în străinătate, finanţată prin Fondul Social European şi Programul Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU), din cadrul proiectului "Burse doctorale în sprijinul cercetării: Competitivitate, calitate, cooperare în Spaţiul European al Învăţământului Superior - BDCCC", pentru toată perioada de desfăşurare a doctoratului.

Condiţiile contractuale ale doctoranzilor sunt riguroase. Aceştia sunt obligaţi să presteze o activitate de cercetare de opt ore pe zi, să participe la conferinţe internaţionale şi să publice articole în reviste de specialitate cu cotaţie internaţională, întrucât revistele româneşti nu contează pe piaţa de cercetare internaţională, a precizat sursa citată.

Decanul Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul SNSPA, prof. univ. Remus Pricopie, a declarat, agenţiei MEDIAFAX, că sunt anumite probleme în cadrul programului, dar universitatea va plăti aceste burse din venituri proprii aşa cum a mai făcut, de câteva ori, până când a primit banii de la Ministerul Muncii, prin autoritatea de management pentru Programul Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane.

"Prima decontare din cadrul acestui program s-a făcut după un an şi două luni, iar în acel interval, noi am plătit bursele doctoranzilor din banii universităţii. Aşa va fi şi acum. De fapt, cea mai mare problemă este la Ministerul Muncii. În 2008, în această instituţie lucra o echipă foarte bine pregătită pentru proiecte europene şi care primea sporuri substanţiale pentru munca prestată. După ce Boc le-a tăiat sporurile, specialiştii au plecat în sistemul privat sau chiar în străinătate, rămânând 12 -13 oameni pentru 500 de proiecte. De fapt, mai toate universităţile plătesc pentru doctoranzii din străinătate", a mai spus Pricopie.

Şi conducerea MECTS recunoaşte că sunt anumite probleme privind plata doctoranzilor, chiar şi a celor care studiază în străinătate, dar spune că acestea vor fi rezolvate curând.

"Ştim că sunt anumite probleme. Banii vor fi viraţi în curând", a declarat agenţiei MEDIAFAX, secretarul de stat pentru învăţământ superior, prof. univ. Cătălin Baba.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mulţi doctoranzi reclamă neplata burselor, MECTS promite că banii vor fi alocaţi curând.
 Vizualizări articol: 361 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mulţi doctoranzi reclamă neplata burselor, MECTS promite că banii vor fi alocaţi curând0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei