Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 mai 2011 - Anul XVI, nr. 123 (4721)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bihor: O educatoare acuzată de neglijenţă a fost condamnată la închisoare cu suspendare

O educatoare a Grădiniţei Pocola, judeţul Bihor, acuzată că în mai 2009 i-a lăsat nesupravegheaţi pe copiii aflaţi în grija sa, iar unul dintre micuţi a înfipt un creion în ochiul altuia, a fost condamnată, joi, la cinci luni de închisoare cu suspendare şi plata unor despăgubiri de peste 60.000 lei.

Judecătoria Beiuş s-a pronunţat, joi, după trei săptămâni de amânări, în procesul deschis pe numele educatoarei grădiniţei din comuna Pocola, Claudia Avram, pentru neglijenţă în serviciu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Educatoarea este acuzată că în 19 mai 2009, fiind în timpul serviciului, a plecat şi i-a lăsat pe copii în grija unor eleve de gimnaziu, timp în care unul din micuţi a înfipt un creion în ochiul altuia.

În urma accidentului, băieţelul de cinci ani a suferit răni severe şi, pentru a-i salva vederea, a fost supus mai multor intervenţii chirurgicale şi a unui transplant de cristalin, într-o clinică din Cluj.

Potrivit sentinţei Judecătoriei Beiuş emise joi, educatoarea a fost condamnată la cinci luni de închisoare cu suspendare şi plata unor despăgubiri materiale de 4.306 lei şi 339 de euro, respectiv daune morale de 60.000 lei, în solidar cu Grădiniţa Pocola.

 

Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată prin recurs

De asemenea, Claudia Avram a fost condamnată să achite, în solidar cu Grădiniţa Pocola, şi cheltuielile de judecată, în sumă de 2.889 lei, respectiv cele judiciare, de 600 lei.

Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată în termen de zece zile de la comunicare, prin recurs care se va judeca la Tribunalul Bihor.

Avocatul victimei, Răzvan Doseanu, susţine că soluţia nu este justă, motiv pentru care va cere majorarea daunelor.

"Apreciem că se impune majorarea daunelor care sunt prea mici raportat la suferinţele copilului”, a declarat Răzvan Doseanu.

Claudia Avram a fost reclamată de părinţii copilului imediat după producerea accidentului, atât la conducerea Inspectoratului Şcolar Bihor, cât şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş.

Iniţial, femeia nu a fost sancţionată, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Bihor considerând că accidentul nu s-a produs din culpa acesteia. De asemenea, procurorul care a anchetat în prima fază cazul a decis neînceperea urmăririi penale faţă de educatoare pe motiv că "din actele premergătoare a rezultat că acest incident nu s-a datorat lipsei de supraveghere din partea educatoarei Avram Claudia".

Ulterior, soluţia a fost infirmată, iar cercetările s-au reluat.

"Au existat probe cum că ancheta nu a fost completă, motiv pentru care cercetările au fost reluate", a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş Gligor Sabău.

După finalizarea cercetărilor, în ianuarie a acestui an, Claudia Avram a fost trimisă în judecată pentru neglijenţă în serviciu.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, educatoarea "a lăsat la îndemâna copiilor creioane ascuţite, periculoase, deşi avea ca sarcină de serviciu să asigure securitatea copiilor şi să verifice permanent spaţiul, prentru a preveni accidentele”.

 

"Este pentru prima oară când un cadru didactic din Bihor este condamnat”

Totodată, femeia "a încredinţat supravegherea copiilor unor eleve, din declaraţiile acestora rezultând că nu era prima oară când educatoarea a făcut acest lucru, iar motivul pentru care a părăsit grădiniţa nu era unul stringent".

În rechizitoriu se mai menţionează că, prin faptele sale, femeia "a cauzat o vătămare importantă unui minor, ceea ce întruneşte elementele infracţiunii de neglijenţă în serviciu”.

Condamnarea educatoarei reprezintă o premieră în Bihor, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean.

"Este pentru prima oară când un cadru didactic din Bihor este condamnat. Am mai avut un profesor din Suplacu de Barcău cercetat, dar ancheta s-a finalizat cu neînceperea urmării penale", a declarat consilierul juridic al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Ramona Bacter.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bihor: O educatoare acuzată de neglijenţă a fost condamnată la închisoare cu suspendare.
 Vizualizări articol: 527 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Bihor: O educatoare acuzată de neglijenţă a fost condamnată la închisoare cu suspendare4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei