Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 feb 2011 - Anul XVI, nr. 45 (4643)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Propunere de reducere a stagiului de cotizare pentru femei la 33 de ani, înregistrată la Senat

 

Reducerea stagiului complet de cotizare pentru femei, de la 35 la 33 de ani, este propusă de trei parlamentari clujeni, reprezentând PDL, PSD şi PNL, printr-o iniţiativă legislativă de modificare a Legii pensiilor, înregistrată la Senat pentru dezbatere.

Propunerea legislativă privind modificarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost iniţiată de deputatul PDL Mircia Giurgiu, senatorul PSD Alexandru Cordoş şi senatorul PNL Marius Nicoară, prima Cameră sesizată fiind Senatul.

Proiectul de lege a fost trimis ieri pentru aviz la Consiliul Economic şi Social şi la Consiliul Legislativ, precum şi Guvernului, pentru un punct de vedere.

Iniţiatorii propun modificarea alineatului 3 al articolului 53 din Legea pensiilor, astfel ca stagiul complet de cotizare să fie de 33 de ani la femei şi 35 de ani pentru bărbaţi.

În forma actuală, legea prevede că stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbați.

Cei trei parlamentari precizează, în expunerea de motive, că persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare în sistemul public de pensii au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare. Pensia pentru limita de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare. Atingerea acestei vârste de 63 de ani pentru femei se realizează prin creşterea vârstelor de pensionare, conform eşalonării prevăzute în lege. Iniţiatorii susţin că reducerea vârstei de pensionare implică reducerea stagiului complet de cotizare pentru femei la 33 de ani, propunând modificarea în acest sens a legii.

Legea pensiilor, reexaminată la solicitarea şefului statului, prin care se stabileşte vârsta standard de pensionare de 63 de ani la femei şi de 65 de ani la bărbaţi, a fost adoptată de Parlament în 7 decembrie. În varianta adoptată iniţial se instituia vârsta standard de pensionare la femei şi bărbaţi la 65 de ani.

La reexaminare, singurul articol modificat, faţă de varianta adoptată iniţial, a fost cel privind vârsta de pensionare, prevederile referitoare la stagiul de cotizare rămânând neschimbate.

PNL a contestat ulterior legea la Curtea Constituţională, principalul argument invocat referindu-se la discriminarea între femei şi bărbaţi la sistemul de cotizare.

Curtea Constituţională a decis, în 15 decembrie, că este constituţională Legea pensiilor adoptată de deputaţi după admiterea cererii preşedintelui de reexaminare. În aceeaşi zi, actul normativ a fost promulgat de preşedintele Traian Băsescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Propunere de reducere a stagiului de cotizare pentru femei la 33 de ani, înregistrată la Senat.
 Vizualizări articol: 602 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 1 vot
Propunere de reducere a stagiului de cotizare pentru femei la 33 de ani, înregistrată la Senat2.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei