Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 oct 2010 - Anul XV, nr. 245 (4536)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Proiect buget 2011-pensii îngheţate pe tot parcursul anului, CAS nu scade sub nivelul actual

Pensiile din sistemul public, inclusiv pensia minimă garantată acordată în prezent sub forma unei indemnizaţii sociale, vor fi îngheţate la valorile actuale pe parcursul întregului an 2011, iar contribuţiile de asigurări sociale percepute angajatorului şi angajatului nu vor scădea sub nivelul actual

Proiecţiile sunt prezentate în proiectul bugetului de stat pentru 2011, obţinut de MEDIAFAX.

Conform documentului, valoarea punctului de pensie va fi menţinută în 2011 la nivelul celei stabilite pentru anul 2010, respectiv la 732,8 lei.

În acelaşi timp, pensia socială minimă garantată, acordată în prezent sub forma unei indemnizaţii sociale pentru pensionari, va fi de asemenea îngheţată la valoarea de 350 lei.

Fondurile destinate plăţii pensiilor din sistemul public pentru anul 2011 sunt de 46,2 miliarde lei (8,5% din PIB), pentru 4,7 mii pensionari de asigurări sociale plătiţi prin Casa Naţională de Pensii cu o pensie medie lunară de 749 lei, la care se adaugă 80.000 pensionari plătiţi prin Ministerul Apărării Naţionale, 66.000 pensionari plătiţi prin Ministerul Administraţiei şi Internelor şi 8.000 pensionari plătiţi prin Serviciul Român de Informaţii, cu o pensie medie lunară de 1.755 lei.

Documentul relevă că această construcţie bugetară pe anul 2011 s-a bazat pe aplicarea noii legi privind sistemul unitar de pensii publice, inclusiv pe faptul că în sistem vor fi incluse toate persoanele care activează în prezent în domenii pentru care există legi/prevederi speciale de pensionare.

Cuantumul ajutorului de deces va fi stabilit la 2.022 lei, în cazul asiguratului sau pensionarului, şi la 1.011 lei, pentru un membru de familie al acestuia.

În ceea ce priveşte cotele de contribuţii sociale, acestea vor fi menţinute în 2011 la 31,3% pentru condiţii normale de muncă (din care 10,5% datorate de angajaţi şi 20,8% datorate de angajatori), 36,3% pentru condiţii deosebite de muncă (10,5% angajaţi şi 25,8% angajatori) şi 41,3% pentru condiţii speciale de muncă (10,5% angajaţi şi 30,8% angajatori).

Cotele de contribuţii pentru asigurările de sănătate rămân de asemenea la 5,5% pentru angajaţi şi 5,2% pentru angajatori. persoanele care nu sunt salariate, dar au obligaţia să îşi asigure sănătatea trebuie în continuare să comunice direct casei de asigurări veniturile, pe baza contractului de asigurare, pentru achitarea cotei de 5,5%.

Şi contribuţiile la bugetul asigurărilor pentru şomaj rămân la acelaşi nivel, de 0,5% pentru angajatori şi tot 0,5% contribuţia individuală. Pentru persoanele asigurate în baza contractului de asigurare pentru şomaj, contribuţia datorată rămâne 1%.

Contribuţia datorată de angajator la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale va rămâne 0,25%, iar cotele de contribuţii datorate de angajatori în funcţie de clasa de risc, conform Legii 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, vor fi menţinute între 0,15% şi 0,85%, aplicate asupra sumei veniturilor brute realizate lunar.

În cota de contribuţie individuală de asigurări sociale este inclusă şi cota de 3% aferentă fondurilor de pensii administrate privat, majorată de la 2,5% în 2010.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiect buget 2011-pensii îngheţate pe tot parcursul anului, CAS nu scade sub nivelul actual.
 Vizualizări articol: 391 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proiect buget 2011-pensii îngheţate pe tot parcursul anului, CAS nu scade sub nivelul actual0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei