Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 sep 2010 - Anul XV, nr. 227 (4518)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Poliţiştii care şi-au aruncat caschetele riscă pedeapsa cu închisoarea de până la trei ani

Aruncarea caschetelor de către poliţişti şi de ceilalţi reprezentanţi ai autorităţii statului, în cadrul protestului de vineri din faţa Palatului Cotroceni, constituie infracţiune, care se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la trei ani, potrivit Codului penal.

Articolul 236 din Codul penal referitor la ofensa adusă unor însemne prevede că "orice manifestare prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani; manifestarea prin care se exprimă dispreţ pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la trei luni sau un an sau cu amendă".

Sindicaliştii "Cartel Alfa", confederaţie la care sunt afiliaţi şi poliţişti , au participat, vineri, la un miting în faţa Palatului Victoria. După aproximativ două ore de protest, în jurul orei 12.30 aceştia au pornit într-un marş spontan, neautorizat, spre Palatul Cotroceni, nemulţumiţi că preşedintele Traian Băsescu nu a venit să stea de vorbă cu ei, aşa cum i-au solicitat. Aproximativ 6.000 de protestatari au pornit în marş, însă pe drum li s-au alăturat alte 1.500-2.000 depersoane, potrivit Jandarmeriei Capitalei.

Ajunşi lângă intrarea oficială a Palatului Cotroceni, către platoul unde şefului statului i se dă onorul în cadrul festivităţilor oficiale, manifestanţii au aruncat cu sticle, cu caschete şi lumânări şi au început să strige "Ieşi afară, javră ordinară".

Cei aproximativ 8.000 de protestatari au vrut ca preşedintele Traian Băsescu să vină să discute cu ei. O delegaţie a fost primită la discuţii de un consilier de stat, care le-a transmis mesajul preşedintelui. Şeful statului, prevalându-se de faptul că are de-a face tocmai cu oameni ai legii care încalcă legea, a refuzat dialogul, astfel că delegaţia s-a văzut nevoită să iasă şi să ducă mai departe mesajul, către mulţime.

Mitingul s-a încheiat fără incidente, în jurul orei 16.30, după ce liderii "Cartel Alfa" le-au propus protestatarilor să se retragă şi să revină la Palatul Cotroceni în 7 octombrie, când va fi organizat mitingul de Ziua Internaţională a Muncii Decente.

Majoritatea ofiţerilor de poliţie, de jandarmi, ISU dezaprobă atitutinea colegilor săi care au participat la mitingul neautorizat de vineri din faţa Palatului Cotroceni. "Angajaţii din Ministerul Administraţiei şi Internelor sunt nemulţumiţi de faptul că le-au fost reduse cu 25 la sută salariile şi sunt de acord cu revendicările strigate în faţa Palatului Victoriei, însă nu acceptă atitudinile celor care şi-au aruncat caschetele pe platoul intrării oficiale în Administraţia Prezidenţială", au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Mai mult, susţin acestea, din cele aproximativ 300 de cazuri de ultraj înregistrate de Poliţie, 90 la sunt sunt situaţii similare exprimate de poliţişti la Cotroceni, adică lovirea caschetei şi aruncarea pe jos a acesteia, care are însemnele oficiale ale României pe ea, subliniază sursele citate.

În urma mitingului de vineri, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc au renunţat la serviciile angajaţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Poliţişti rutieri au declarat, pentru MEDIAFAX, că dezaprobă protestul "spontan" al sindicaliştilor din faţa Cotroceniului, spunând că de 20 de ani ei îşi fac treaba indiferent dacă sunt zăpezi şi frig năpraznic sau temperaturi de 70 de grade la sol şi că şi ei sunt nemulţumiţi de salarii, dar nu pot accepta solidaritatea cu cei care încalcă legea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţiştii care şi-au aruncat caschetele riscă pedeapsa cu închisoarea de până la trei ani.
 Vizualizări articol: 1532 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.5 din 2 voturi
Poliţiştii care şi-au aruncat caschetele riscă pedeapsa cu închisoarea de până la trei ani1.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Politia si...atat!!! trimis de
(27 sep 2010, 13:12:59
Domnilor , asta este politia actuala...!Au ajuns...mai rau ca militienii...dar in fond, de ce nu se ...recalifica in mediul privat...?sa se faca un sondaj cu mita si...foloasele necuvenite pe care acestia si le insusesc...! bani de instalare, bani de mancare, bani de tinuta, bani de tigari, nevestele....norma de ...femeie de serviciu la posturi de politie.Ati vazut politist sa mearga cu ocazia ori sa plateasca la...: autobuz, ocazie, carciuma, alte servicii...!!!??? sa le fie rusine...Pentru acesti...derbedei...platim impozite si taxe enorme din salarii taiate...? Platiti in scimburi de 8 ore...cu salariul minim pe economie...!Sunt aslti tineri ff capabili si demni de aceasta haina...aruncata si calcata in picioare de altii. Inca o pata urata pe fata politiei...operate estetic dupa revolutie...!

2.   ... trimis de
(27 sep 2010, 13:46:56
Nu prea cred ca au iesit politistii corupti la miting. Aia stiu cum sa-si pazeasca pielea. Pe ei nu-i influenteaza taierile de salariu pentru ca isi scot banii din alte parti. Ma refer la cei care stau slus in fata sefilor, stiu sa taca, stiu sa dea si mai grav... stiu sa si ia.
Mi-e frica ca au iesit doar politistii cinstiti (cati or mai fi ramas) care s-au saturat sa fie calcati in picioare de catre politic.
Ei bine, pe astia o sa-i scoata afara si vom ramane cu... ceea ce meritam.
3.   Pr CRISTIDEDINVALE trimis de
(27 sep 2010, 18:28:54
cine ia adus in situatia asta,domnule.dute dumneata si stai cu 1300 pe luna si plateste totul.mutate la doi ani din oras in oras stai in chirie cu familia,si ai sa vezi cu alti ochi problema.As putea sa te jignesc in fel si chip dar nu as face decat sa ma compromit la fel ca tine in privinta limbajului.BRAVO BLAGA esti un domn.
4.   Pentru david7117 trimis de
(27 sep 2010, 18:44:24
Dom' shef...foloseste arma democratica DEMISIA ...daca e asa de greu si umilitor sa fi politist.Nicaieri in lume nici un stat nu garanteaza ca in virtutea unei scoli absolvite vei iesi si la pensie dinstructura pentru care ai fost pregatit.
Am zis!
5.   Si-au aruncat............ trimis de
(27 sep 2010, 20:39:32
maica si -au aruncat cascheta in semn de plocon in fata tov presedinte.In semn de solidaritate cu regimul in timpul caruia s-au pricopsit cu vile si masini de lux?inca e bine ,dar sa nu ajunga tov militieni ca acum 21ani.............sa le arunce altii sapca jos.asta-i circ,dar noi pensionarii ce sa aruncam?
6.   Nu mai dati cu noroi trimis de
(27 sep 2010, 22:38:30
CRISTIDEDINVALE sau dedindeal de ce esti suparat pe politisti?Ca te-au amendat ca nu aveai centura?De de nu ai dat si tu admitere la o scoala de politie, daca spui ca e asa bine, ai lucrat tu peste program 4-6-8-10 ore?
7.   Bravo militia romana... trimis de
(27 sep 2010, 23:59:25
e si politaiii oamenio,e respectabili cu cascheta.....acu au salarii bine meritate,majoritatea sunt badarani,neceopliti,fara a respecta si altii 10 procente ce sunt respectabili

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei