Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 sep 2010 - Anul XV, nr. 227 (4518)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Voluntariat

Campania de curăţenie "Let’s Do It, Romania!", lăsată de suceveni pe umerii copiilor şi adolescenţilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 2.000 de voluntari, majoritatea adolescenţi şi copii, au participat, sâmbătă, la campania de curăţenie "Let’s Do It, Romania!", deşi iniţial numărul celor înscrişi era de aproximativ 300.

1.935 de adolescenţi şi copii şi 70 de adulţi s-au trezit sâmbătă dimineaţă la ora 6 pentru a participa, de la ora 8.00 până la ora 15.00, la cel mai mare proiect de curăţenie iniţiat la nivel internaţional şi care în data de 25 septembrie s-a derulat şi în România. Adulţii care au participat au fost majoritar profesori şi educatori, voluntari de la „Salvaţi copiii”, LIONS, dar şi o profesoară din SUA, voluntar din Peace Corps în România pentru 15 luni, care a aflat de acţiunea de sâmbătă de la televizor şi a dorit să participe.

Echipele de voluntari strânse la ora 7.00 la Iulius Mall Suceava şi-au stabilit traseele şi au plecat rapid pe teren să strângă deşeurile din parcuri şi de pe malurile râurilor, în arealele naturale din Suceava - Şipote şi Zamca, Putna, Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Marginea, Rădăuţi, Preuteşti, Mălini, Ilişeşti, Adâncata, Salcea, Doroteia, Frasin, Solca, Stulpicani, Păltinoasa etc. Înarmaţi cu saci şi mănuşi, tinerii au trecut la treabă şi în câteva ore au umplut cu gunoaie 4.717 saci: doze de aluminiu, pet-uri, haine şi încălţăminte, scutece folosite, hârtii, mucuri de ţigări şi tot ce le mai trece oamenilor prin cap să arunce în spaţiile care în ţările civilizate sunt folosite pentru plimbare şi recreere.

 

Mulţi elevi au venit în ziua lor liberă, fără profesori şi fără să-i cheme nimeni

În parcul Şipote a fost repartizată o echipă formată din elevi din clasele VIII-XII de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” şi Melody, voluntara din SUA. Nu i-a chemat nimeni, ei au aflat despre "Let’s Do It, Romania!" şi s-au înscris în proiect. Ne-au spus că s-au constituit de mai multă vreme într-o echipă de voluntari care participă la toate acţiunile civice despre care află. S-au arătat dezamăgiţi că nu au venit mai mulţi adulţi în campania de curăţenie, dar asta nu le-a scăzut entuziasmul şi încrederea că în timp mentalitatea sucevenilor se va schimba. Nu câştigă din acţiunile lor de voluntariat nici bani, nici note, nici diplome. Coordonatorul echipei de la Şipote a fost Alex Coca, elev în clasa a XI-a, care şi-a îndeplinit foarte serios rolul de căpitan. Politicos, le-a recomandat coechipierilor să vorbească în engleză pentru a o integra rapid şi pe Melody, aceasta din urmă fiind cucerită de modul de a fi al copiilor din România. Cătălina, Andra, Sabina, Cipriana, Tudor şi toţi ceilalţi adolescenţi care au fost sâmbătă la Şipote au demonstrat că le pasă de oraşul lor, de ţara în care trăiesc şi sunt dispuşi să se implice cu seriozitate pentru a avea o Românie curată.

După încheierea acţiunii, unii dintre participanţi şi-au transmis opiniile către organizatori, iar aceştia, prin managerul PR Oana Olariu, ni le-au pus la dispoziţie.

De exemplu, coordonatorul echipei de la Marginea, Anamaria Gavril, spune: "Am adunat gunoaie de-a lungul râului Suceviţa, spre Suceviţa, parcurgând o distanţă de aproximativ 3-4 km, am adunat doi saci cu doze de la bere, trei saci cu materiale textile, doi saci cu sticlă şi restul de saci au fost umpluţi cu material plastic (pet-uri, capace, pungi, nailoane etc.). Am dat o mâna de ajutor şi ne-am implicat în acest proiect deoarece credem cu adevărat că noile generaţii trebuie să fie altfel decât au fost părinţii şi bunicii lor, deoarece numai atunci când vom conştientiza răul pe care îl facem naturii ne vom gândi de două ori înainte să aruncăm pe jos mizerie. Este important să implicăm copiii în astfel de proiecte pentru că ei sunt cei care se vor bucura în viitor de beneficiile naturii, ei sunt cei care merită să trăiască într-o lume mai curată şi mai bună. Poate astăzi nu am reuşit să mutăm munţii din loc, aşa cum ne-am fi dorit, dar viitorul se construieşte cu răbdare şi suntem siguri că încetul cu încetul mentalitatea oamenilor se va schimba".

 

Cel mai tânăr participant la acţiune are numai 3 ani

Coordonatorul echipei de cercetaşi din Suceava, care au fost la Putna, Adriana Grădinariu, transmite şi ea un mesaj: "Salut! M-am gândit să scriu câteva rânduri astăzi, chiar dacă sunt obosită, pentru că acţiunea de azi chiar mi-a plăcut şi am un sentiment plăcut faţă de ceea ce s-a realizat. Am fost impresionată de felul cum s-a purtat primarul din Putna cu noi şi voluntarii de la ONG, de modul cum a fost organizată toată acţiunea şi de maniera în care au reacţionat copiii. Am să-ţi scriu câteva dintre replicile lor: <Păcat că o zonă aşa de frumoasă nu e iubită de români>, <E greu să strângi gunoaie, dar mai ales greţos. Cei care au aruncat aceste haine mai bine le dădeau de pomană sau le puneau pe foc>, < Sunt copiii din Putna? Ei de ce nu au participat la acţiune? Era frumos ca ei să facă acest lucru, iar noi doar să-i ajutăm>, < Bucuroşi că am fost răsplătiţi pentru munca noastră cu cornuri şi cu vizita gratis la mănăstire>". Dintre oficialităţi şi politicieni sau alte persoane publice, efectiv la curăţenie a participat doar viceprimarul din Putna, Gheorghe Plamadă. Viceprimarul de Suceava Lucian Harşovschi a fost doar până la Iulius Mall pentru a se întâlni cu organizatorii. Cel mai tânăr participant la "Let’s Do It, Romania!" în Suceava are doar 3 ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Campania de curăţenie "Let’s Do It, Romania!", lăsată de suceveni pe umerii copiilor şi adolescenţilor.
 Vizualizări articol: 986 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Campania de curăţenie "Let’s Do It, Romania!", lăsată de suceveni pe umerii copiilor şi adolescenţilor5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   WE DID IT ROMANIA! trimis de
(27 sep 2010, 16:46:16
 ☭ ://scoalaga
2.   :)) trimis de
(27 sep 2010, 16:46:40
Vaaai...da' cum sa participe Harsovschi la curatenie? El super-diva?laughing Vezi sa nu-si murdareasca manutsele alea fine de viceprimar, manca-le-ar focu' sau eventual sa-i scada burtalaughing
2.1  RE: :)) trimis de
(27 sep 2010, 20:07:03
Fara ajutorul domnului viceprimar deplasarea la Putna si alte deplasari in afara orasului nu ar fi fost posibila. Poate o fi el super-diva (:P) dar ne-a fost de super ajutor sambata.
2.2  RE: :)) trimis de
(27 sep 2010, 22:15:00
Stiutongue Am fost doar sarcasticlaughing N-am nimic cu ellaughing E super de treaba...si stiu ca v-a ajutat...:)
3.   Blabla trimis de
(27 sep 2010, 19:04:01
E clar, tara asta nu mai are nici o sansa.
3.1  RE: Blabla trimis de
(27 sep 2010, 23:06:26
Are toate sansele. Mai ales daca copiii si adolescentii si-au inteles potentialul de a face o schimbare.

Ar trebui sa mai iesi din casa si sa mai vezi altceva in afara de stirile negative promovate prea des la televizor.
4.   Saci trimis de
(27 sep 2010, 21:03:47
azi dupa 3 zile inca saci de gunoi nu erau strinsi de la marginea drumului.sper sa nu se intimple ca anul trecut.
4.1  RE: Saci trimis de
(28 sep 2010, 07:55:09
unde ati vazut sacii?
5.   Felicitari trimis de
(27 sep 2010, 23:11:14
Ma bucur de cei care au participat la curatenie.

Eu am reusit sa particip la promovare.
6.   BIG BAnG trimis de
(28 sep 2010, 00:25:57
dar prea putina organizare locala!!!scolile cu toti elevii la Treaba fratilor ca studii avem de nu stim ce sa facem cu ele ,daca se rupea la fiecare scoala 2-3 ore in care profesorii oricum nu baga mare lucru in capul elevilor se facea treaba foarte buna.20-30 elevi un prof(coordonator) cu care avea ora ....era trupa, la cate scoli sunt si clase va da SEAMA iesea ''party'' DAR STUDIILE SUNT PE PRIMUL LOC ASAI? asa zicea mama tata bunica si acuma am o diploma si stau si ma uit la ea.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei