Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 aug 2010 - Anul XV, nr. 198 (4489)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicaliştii refuză majorarea salariului minim la 640 lei şi cer simulări pe valori mai mari

Liderii sindicali au respins, ieri, propunerea Guvernului de majorare a salariului minim la 640 de lei, solicitând Ministerului Muncii să facă noi simulări cu valori ale venitului minim la 675 de lei, respectiv 705 lei.

Vicepreşedintele Cartel Alfa, Liviu Apostoiu, a declarat la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii, că scăderea salariului minim de la 705 lei, cât era coeficientul 1 din legea salarizării, la 640 lei, actuala propunere a Guvernului, este prea mare şi va produce efecte şi în sectorul privat.

"Dacă acceptăm o astfel de variantă vom nenoroci sistemul privat. Trebuie să ridicăm acest salariu minim mai ales că de acum el va stabili coeficientul 1. Dacă ne ducem înapoi cu salariul minim, automat afectăm şi salariile din mediul privat.", a spus Apostoiu.

Liderul sindical a precizat că sindicatele au cerut Ministerului Muncii să facă mai multe simulări pentru că stabilirea salariului minim trebuie să ţină cont de toate efectele pe care le va produce.

Potrivit lui Apostoiu, valoarea de 640 de ei propusă de Guvern pentru salariul minim reprezintă în actualul proiect al legii salarizării coeficientul 1.

Liderul BNS, Dumitru Costin, a arătat că după tăierea cu 25% a salariilor, guvernanţi propun conservarea unui salariu minim la un nivel extrem de scăzut.

"Proiecţia cu 640 de lei pentru salariul minim nu face decât să confirme că pentru zeci de ani suntem obligaţi să operăm în piaţa muncii un salariu extrem de scăzut. Dacă cei din sistemul bugetar vor rămâne cu un salariu minim foarte scăzut şi cei din privat vor ţine salariile scăzute şi de aici vor rezulta probleme mari şi foarte mari în ce priveşte sistemele de securitate socială", a explicat liderul BNS.

Costin a adăugat că menţinerea unor mase mari de salariaţi la un nivel scăzut al veniturilor înseamnă şi contribuţii mici la bugetul de stat. Potrivit liderului sindical, o treime dintre salariaţi ar fi remuneraţi cu salarii între 600 şi 720 de lei.

Discuţii pe tema salariului minim şi a legii salarizării unitare au avut loc şi vineri la Palatul Victoria.

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a spus, vineri, că în noua lege a salarizării se va reveni la raportul de 1 la 15 între salariul minim şi maxim din sistemul bugetar.

În ceea ce priveşte salariul minim garantat, respectiv punctul unu din grilă, premierul a propus valoarea de 640 de lei, sindicaliştii cerând însă un minim de 700 de lei, a adăugat Hossu.

"Potrivit prognozelor, salariul minim garantat la nivelul economiei ar trebui să fie 860 de lei, în 2011. Ştim că acest lucru nu este posibil, dar cerem măcar un minim de 700-750 de lei, iar premierul a promis că va analiza această solicitare", a mai declarat Hossu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii refuză majorarea salariului minim la 640 lei şi cer simulări pe valori mai mari.
 Vizualizări articol: 425 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sindicaliştii refuză majorarea salariului minim la 640 lei şi cer simulări pe valori mai mari5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei