Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 iun 2010 - Anul XV, nr. 127 (4418)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană: Am cerut CSAT un punct de vedere în legătură cu legile care vor fi asumate

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, ieri, după şedinţa Birourilor Permanente reunite, că s-a decis solicitarea unui punct de vedere de la CSAT legat de legile ce vor fi asumate de Guvern, având în vedere că Executivul a invocat siguranţa naţională în sprijinul măsurilor anticriză.

El a spus că dat fiind faptul că s-a invocat siguranţa naţională în legătură cu măsurile anticriză susţinute de Guvern, se dovedeşte necesar un punct de vedere al CSAT legat de acestea.

Geoană a spus, de asemenea, că prezenţa premierului în Parlament pentru explicaţii legate de legile ce vor fi asumate nu este obligatorie, dar având în vedere importanţa temelor, s-a luat decizia invitării acestuia pentru miercuri.

Geoană, a declarat ieri, referindu-se la posibilitatea ca membrii conducerilor Parlamentului să nu stabilească şedinţa de asumare a răspunderii de către Guvern să nu ai loc luni, că "nimic nu e bătut în cuie", arătând că avizele de la CES şi CSAT sunt obligatorii.

Preşedintele Senatului a declarat, referindu-se la posibilitatea ca membrii conducerilor Parlamentului să nu stabilească şedinţa de asumare a răspunderii de către Guvern să nu ai loc luni, că "nimic nu e bătut în cuie", arătând că avizele de la CES şi CSAT sunt obligatorii.

"Depinde foarte mult şi de răspunsurile pe care le primim din partea Executivului, pentru că dacă Executivul, CSAT confirmă într-un termen rezonabil că vor intra într-o logică procedurală, legală şi democratică, nu văd nici un fel de motiv pentru ca acest calendar să fie modificat. Dacă, în schimb, va exista o obstrucţionare din partea acestor instituţii, Biroul Permanent de mâine (miercuri) va putea să ia deciziile pe care le consideră necesare şi utile. (...) Nimic nu e bătut în cuie. Dar cred că sunt şanse corecte ca săptămâna viitoare angajarea răspunderii să aibă loc", a declarat Mircea Geoană.

El a spus că membrii conducerilor Camerei Deputaţilor şi Senatului doresc să afle de la Emil Boc de ce nu există la mapă avizul CES.

De asemenea, el a precizat că Parlamentul a solicitat CSAT transmiterea unui raport, pentru că aceste proiecte au fost adoptate prin invocarea articolului 53 din Constituţie, care prevede restrângerea drepturilor cetăţeneşti pe motive de siguranţă naţională.

"Cu privire la invitarea primului ministru în faţa Birourilor Permanente, vreau să spun că acest lucru (prezenta lui Emil Boc -n.r.) nu este obligatoriu, dar cred că, ţinând cont de faptul că suntem în faţa unui pachet legislativ fără precedent în istoria ultimilor 20 de ani, care afectează soarta a milioane de români, şi care ar trebui să primească o discuţie serioasă şi raţională cu membrii Birourilor Permanente Reunite. Eu voi susţine că va trebui să parcurgem într-un ritm corect calendarul dezbaterilor. Evident, moţiunea de cenzură pe care opoziţia pe care o pregăteşte va trebui să reprezinte un alt moment politic important. Sunt convins că domnul prim ministru va reflecta cu privire la această invitaţie. (...) Mâine vom vedea la BPR care sunt deciziile pe care le vom lua", a mai spus preşedintele Senatului.

Chestionat dacă, în lipsa avizelor, procedura de asumare a răspunderii poate continua, Geoană a arătat că "este o discuţie juridică mai complexă", explicând că absenţa din varii motive a avizului CES poate fi suplinită dacă în termen de 30 de zile Consiliul nu se poate pronunţa.

"Cu privire la CSAT, opinia mea este că în această săptămână există obligaţia convocării CSAT pentru a certifica dacă într-adevăr suntem în faţa unei situaţii de pericol la adresa securităţii naţionale, pentru că unii istorici ne aduc aminte că în anii '30 au fost restrânse drepturile cetăţeneşti. Dar aia era în 1930. Nu-mi aduc aminte şi nu am cunoştinţă ca undeva în lumea democratică de astăzi să se fi produs o restrângere de drepturi cetăţeneşti. Este clar că este un artificiu constituţional, dar dorim ca CSAT să ne confirme în scris dacă acest lucru este într-adevăr o ameninţare la adresa securităţii naţionale şi în ce parametri", a conchis Geoană.

El a ţinut să precizeze că nu se doreşte o tergiversare, ci o clarificare cu privire la aceste aspecte.

Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis să îl invite pe premierul Emil Boc la o şedinţă a conducerilor Camerelor, miercuri, la ora 13.00.

Potrivit chestorului Ioan Chelaru, premierul Emil Boc va fi invitat într-o şedinţă extraordinară a Birourilor Permanente Reunite pentru a da explicaţii cu privire la cele două Legi pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană: Am cerut CSAT un punct de vedere în legătură cu legile care vor fi asumate.
 Vizualizări articol: 272 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană: Am cerut CSAT un punct de vedere în legătură cu legile care vor fi asumate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei