Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 mai 2010 - Anul XV, nr. 115 (4406)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Hepatita C, care afectează unu din 12 oameni, poate fi depistată cu un simplu test

Hepatita C, care afectează unu din 12 oameni, poate fi depistată cu un simplu test, pe care fiecare român şi-l poate cumpăra din farmacie, întrucât identificarea timpurie a acestei maladii grave care afectează adultul cu vârste între 30 şi 44 de ani ar reduce suferinţa şi costurile tratamentelor.

Testul poate fi cumpărat din farmacie, cu 20 de lei, iar în funcţie de rezultat, care indică dacă o persoană a trecut prin infecţia cu virusul hepatitic C, pot fi continuate investigaţiile.

Specialiştii au explicat, ieri, în ajunul Zilei Mondiale a Hepatitei, sărbătorită în întreaga lume sub sloganul ,"Sunt eu numărul 12?", implicaţiile acestei maladii de care suferă unu din 12 oameni, dar care poate fi prevenită şi tratată.

În acest sens, profesorul Adrian Streinu-Cercel a spus că, în premieră pentru România, au fost prezentate studii privind prevalenţa, incidenţa şi atitudinile faţă de boală, tratament şi acces la tratament. Studiile au fost realizate la nivel regional şi local, în anul 2009, cu sprijinul Merck Sharp&Dohme (MSD), în Azerbaidjan, Belarus, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Kazahstan, Letonia, Lituania, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia şi Ucraina.

Obiectivul cercetării a constat în realizarea unei evaluări epidemiologice şi economice a efectelor virusului Hepatitei C.

"Un astfel de studiu este extrem de util având în vedere faptul că discutăm despre o boală pentru care estimările nu sunt deloc încurajatoare. Mai mult, lipsa unui vaccin este un factor important în creşterea numărului de infectări cu virusul hepatitei C. Studiul a evidenţiat faptul că, în toate ţările supuse analizei, incidenţa infecţiei cu virusul hepatitei C este cea mai ridicată în grupul de vârstă 30 - 44 de ani, cel mai productiv grup din punct de vedere economic", a declarat profesorul Adrian Streinu-Cercel.

În România, tratamentul pentru hepatita cronică B sau C este compensat de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Pentru a intra în schema de tratament, pe baza dosarului medical pacienţii intră pe listele de aşteptare.

"Accesul la tratament pentru hepatita cronică B sau C s-a îmbunătăţit în ultimii ani. Spre exemplu, prin comparaţie 2008 - 2009, s-a trecut de la o durată maximă a aşteptării de 2 - 3 ani (2008) la maxim 12 luni (2009)", a spus profesorul Oliviu Pascu, preşedintele Comisiei de gastroenterologie a Ministerului Sănătăţii.

 

Boală virală infecţioasă

Hepatita C este o boală virală infecţioasă, cauzată de virusul hepatitei C (VHC), care se manifestă prin inflamarea ficatului.

Boala se transmite prin sângele unei persoane infectate, prin fluide corporale, de la mamă la făt (în timpul sarcinii sau al naşterii), prin utilizarea de ace, seringi şi alte instrumente de uz medical, stomatologic sau cosmetic care vin în contact cu sângele infectat şi care sunt nesterilizate corect. De asemenea, hepatita C se poate transmite prin folosirea în comun a obiectelor de igienă personală care pot veni în contact cu sângele (periuţe de dinţi, aparate de ras, truse de manichiură), prin realizarea de piercinguri şi tatuaje cu ace şi instrumente nesterile, înţeparea sau tăierea accidentală cu instrumentar care are sânge infectat pe el (în cazul personalului medical), precum şi prin contact sexual neprotejat cu o persoană infectată.

În cazul hepatitei C nu există vaccin, iar 60-70 la sută din cazuri sunt asimptomatice.

Estimările arată că aproximativ un milion de români ar fi infectaţi cu virusul hepatitei C. În România, tratamentul injectabil este compensat sută la sută, iar cel oral este compensat 25% de Casa Naţională de Asigurări de sănătate (CNAS), restul fiind suportat de companiile farmaceutice.

O parte din testele de laborator nu sunt acoperite de CNAS, sub unu la sută dintre cei infectaţi având acces la tratament în fiecare an, respectiv 4.500 de pacienţi pe an.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hepatita C, care afectează unu din 12 oameni, poate fi depistată cu un simplu test.
 Vizualizări articol: 342 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Hepatita C, care afectează unu din 12 oameni, poate fi depistată cu un simplu test5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei