Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 mai 2010 - Anul XV, nr. 115 (4406)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Etichetele "Made in" ar putea deveni obligatorii pentru produsele textile

Etichetele "Made in" vor deveni obligatorii pentru produsele textile în Europa, deputaţii Parlamentului European (PE) adoptând, marţi, modificarea sistemului Uniunii Europene de etichetare a textilelor.

Parlamentarii europeni consideră că în viitorul apropiat va fi nevoie de cerinţe obligatorii şi armonizate în acest domeniu, potrivit unui comunicat remis marţi de Biroul de informare al PE la Bucureşti.

Obligativitatea indicării prin etichetare a ţării de origine va fi necesară pentru a asigura consumatorii că nu sunt induşi în eroare de etichete care sugerează că produsele textile ar fi produse într-un stat membru şi nu într-o ţară terţă. În prezent, etichetarea "Made in" este voluntară în UE şi este utilizată în funcţie de legislaţia naţională, spre deosebire de SUA, Canada sau Japonia de exemplu, unde etichetarea ţării de origine este reglementată în mod strict, se arată în comunicat.

Legislaţia UE actuală pentru produsele textile se aplică doar asupra armonizării denumirii fibrelor textile (există 48 de fibre, dintre care 18 sunt naturale şi 30 sintetice) care se comercializează pe piaţa unică.

Chiar dacă iniţial Parlamentul a fost consultat doar în ceea ce priveşte o propunere tehnică a Comisiei, care prevedea reducerea perioadei de timp pentru plasarea pe piaţă a noilor fibre, deputaţii au decis elaborarea unei propuneri mai politice şi anume introducerea în noul regulament a obligativităţii indicării prin etichetare a ţării de origine.

"Pentru a ajuta consumatorii să poată face o alegere în deplină cunoştinţă de cauză, deputaţii solicită Comisiei să prezinte un raport în următorii doi ani şi, dacă este necesar, chiar o propunere legislativă în vederea impunerii noilor prevederi în materie de etichetare. Acest raport ar trebui să conţină cerinţe armonizate referitoare la etichetarea cu privire la întreţinere, mărimile pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte, precum şi avertismente legate de siguranţă şi sănătate (inflamabilitate, posibile substanţe alergenice) şi la etichetarea socială, acordată pe baza unor criterii cum ar fi respectarea standardelor de muncă esenţiale, a drepturilor sociale, pregătirea profesională a angajaţilor şi tratamentul egal", potrivit sursei citate.

Raportul Toine Manders a fost adoptat cu 528 voturi "pentru", 18 "împotrivă" şi 108 abţineri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Etichetele "Made in" ar putea deveni obligatorii pentru produsele textile.
 Vizualizări articol: 382 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Etichetele "Made in" ar putea deveni obligatorii pentru produsele textile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei