Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 mar 2010 - Anul XV, nr. 62 (4353)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ciuhodaru propune introducerea pe cardul de asigurat a opţiunii de donare de organe şi ţesuturi

Deputatul independent Tudor Ciuhodaru a depus, ieri, la Camera Deputaţilor, un proiect de lege, prin care persoanele cu capacitate de decizie pot preciza pe cardul naţional de asigurat opţiunea de donare de ţesuturi şi organe, se arată într-un comunicat de presă, remis agenţiei MEDIAFAX.

"Trebuie creat un sistem prin care fiecare să îşi poată da din timpul vieţii consimţământul legat de opţiunea donării de ţesuturi şi organe, întrucât în prezent în România opţiunea «pro» nu este facilitată. Creşterea numărului de organe şi ţesuturi pentru transplant ar putea fi realizată prin introducerea acestei opţiuni pe cardul naţional de asigurat reflectând astfel cu fidelitate voinţa individuală cu privire la donarea de ţesuturi şi organe. Aceasta ar însemna ca persoanele sănătoase, cu capacitate de decizie îşi pot exprima din timpul vieţii voinţa de a fi donator. În această situaţie, ar exista un consimţământ explicit, pe care nici măcar familia, în momentul decesului persoanei, nu-l poate anula. Aceasta opţiune înregistrată pe cardul naţional de asigurat poate constitui baza registrului naţional de transplant", a precizat Ciuhodaru în comunicatul său.

El a propus, astfel, un proiect legislativ de modificare şi completare a legii 95/2006, care "vizează îmbunătăţirea donării şi transplantului de organe în condiţiile creşterii numărului potenţialilor receptori (bolnavii cu boli cronice în faza terminală de evoluţie: renali, hepatici, cardiaci) şi a scăderii continue a numărului de potenţiali donatori prin introducerea pe cardul naţional de asigurat a opţiunii de donare de ţesuturi şi organe, în urma consimţământului explicit al persoanei cu capacitate de decizie".

"Donarea de organe şi transplantarea pot fi îmbunătăţite. Asistăm la scăderea dramatică a numărului de potenţiali donatori în condiţiile în care numărul celor ce au nevoie de un transplant e în continuă creştere", a opinat deputatul independent, de profesie medic.

El a arătat că, la sfârşitul anului 2008, 2.085 de pacienţi români aşteptau un rinichi, alţi 350 de pacienţi aveau nevoie de un transplant de ficat, iar încă 107 pacienţi necesitau un transplant de cord şi că, pentru ei, în 2009, au fost doar 44 de donatori.

"În acest moment, pe listele de aşteptare, la nivel naţional sunt înscrise peste 2.500 de persoane, cererile privitoare la transplantul de rinichi şi ficat crescând cu aproximativ 8 la sută anual. Oficialii Agenţiei Naţionale de Transplant spun că numărul donatorilor a scăzut pe toate categoriile de transplant. În 2008 au fost 2,9 donatori în moarte cerebrală, în condiţiile în care nivelul mediu în ţările civilizate este de 15-20 de donatori la un milion de locuitori, România ocupând astfel penultimul loc în Europa la donarea de organe", a precizat Ciuhodaru.

Potrivit acestuia, opinia publică în România prezintă o rată de refuz a donării de organe variind între 20% şi 60%.

"În 2001 au existat 21 de donatori cu moarte cerebrală, rata recoltării multiorganice fiind de 61,9%. În 2002 numărul donatorilor de organe cu moarte cerebrală a scăzut la 13, rata recoltării multiorganice fiind de 85%. În 2003 numărul donatorilor de organe cu moarte cerebrală a fost de 8, rata recoltării multiorganice fiind de 75%, tendinţa de scădere menţinându-se în continuare", a explicat deputatul independent.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ciuhodaru propune introducerea pe cardul de asigurat a opţiunii de donare de organe şi ţesuturi.
 Vizualizări articol: 465 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ciuhodaru propune introducerea pe cardul de asigurat a opţiunii de donare de organe şi ţesuturi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei