Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 mar 2010 - Anul XV, nr. 62 (4353)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Kovesi: Existenţa a 1,4 milioane de dosare într-o societate cu 18 milioane de adulţi, o anomalie

Existenţa a 1,4 milioane de dosare penale într-o societate cu 18 milioane de adulţi reprezintă o anomalie, în condiţiile în care, statistic, ar presupune ca aproximativ un român din cinci să fie implicat, într-o formă sau alta, într-un dosar penal, susţine Codruţa Kovesi

De altfel, a spus procurorul general al României, Codruţa Kovesi, datele statistice demonstrează că volumul mare de activitate nu este influenţat de evoluţia infracţionalităţii, care nu are o creştere similară, ci de probleme legislative sau sesizări de cele mai multe ori fără finalitate.

"Raportat la legislaţie, o primă problemă este excesul de incriminare. Există 140 de acte normative care prevăd aproape o mie de infracţiuni", a arătat Kovesi.

În opinia şefului Ministerului Public (MP), este necesară o reevaluare. "Să ne gândim câte dintre aceste fapte ar trebui sancţionate penal sau contravenţional ori câte dintre acestea se suprapun ca mod de incriminare.
O altă cauză identificată este aceea a sesizărilor fără finalitate care ne sunt adresate, în condiţiile în care doar 7,7 la sută din soluţii sunt rechizitorii", a indicat Kovesi.

În aceste condiţii, a subliniat Kovesi, prioritatea sistemului judiciar trebuie să fie identificarea de soluţii care să permită limitarea numărului de dosare şi soluţionarea cauzelor importante pentru societate.
O primă rezolvare ar fi creşterea numărului de procurori însă aceasta nu reprezintă o soluţie suficientă. Dacă se păstrează aceeaşi tendinţă de creştere a volumului de activitate, după un timp numărul dosarelor va depăşi din nou resursele suplimentare.

"Am încercat prin instrumentele legale existente să reglăm volumul de activitate în interiorul sistemului şi am dispus preluarea cauzelor de către parchetele superioare. În acest an, atât procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, cât şi procurorii de la parchetele de pe lângă curţile de apel şi tribunale s-au implicat şi, pe lângă soluţionarea cauzelor care le erau date în competenţă, au preluat peste 26.000 de cauze de la parchetele locale, cauze în care s-au emis 1.800 de rechizitorii. Această soluţie nu este suficientă şi trebuie susţinută cu alte măsuri", a spus Kovesi.

În opinia şefului MP, evoluţia volumului de activitate în acelaşi ritm va conduce la blocarea sistemului dacă nu vor avea loc modificări legislative de substanţă.

Potrivit lui Kovesi, sistemul actual nu mai funcţionează, iar resursele sunt limitate şi nu pot acoperi toate solicitările.

"În condiţiile în care legea ne obligă să tratăm în acelaşi mod toate sesizările, indiferent că privesc fapte complexe sau fapte fără finalitate judiciară, se consumă timp şi resurse, fără a obţine beneficii semnificative pentru societate ori pentru cel prejudiciat. Trebuie să ne hotărâm ce fel de Minister Public ne dorim şi ce fel de Minister Public ne permitem. Ce ne dorim: dosare cu finalitate sau un volum mare de soluţii? Dacă dorim un procuror proactiv, care îşi asumă priorităţi, anticipează evoluţiile şi se concentrează asupra cauzelor cu adevărat importante, trebuie să îi punem la dispoziţie instrumentele investigative de care ar avea nevoie pentru a reacţiona prompt. În schimb, dacă dorim un procuror legat de birou, îngropat în dosare pe care nu le poate controla, fără a putea distinge între esenţial şi balast, şi a cărui activitate constă în motivarea soluţiilor de neurmărire, este suficient să lăsăm lucrurile să evolueze în acelaşi mod. Trebuie asumată o astfel de alegere şi trebuie acceptat că nu putem aştepta mai mult de la procurori dacă nu le acordăm în acelaşi timp mai multe instrumente", a declarat Codruţa Kovesi.

Soluţia viabilă indicată de şeful MP este modificarea normelor de procedură care să reglementeze principiul oportunităţii acţiunii penale.

"Ce înseamnă acest principiu? Posibilitatea ca procurorul să stabilească, pe baza unor criterii obiective şi sub controlul instanţei, că numai în unele cauze, interesul public justifică investiţia resurselor în raport cu finalitatea pe care ar obţine-o societatea. Numai astfel ne putem asigura că resursele investigative sunt canalizate spre dosarele importante şi evităm utilizarea fondurilor de la buget pentru a motiva NUP-uri (neţnceperi de urmăriri penale-n.r.). Doar aşa putem influenţa cu adevărat evoluţia infracţionalităţii si ne putem câştiga încrederea publică. Se invocă adesea eficienţa altor sisteme judiciare dar dacă vrem aceleaşi rezultate trebuie să ne asigurăm că avem şi instrumentele lor", a mai afirmat Kovesi, în cadrul prezentării bilanţului activităţii Ministrului Public pe 2009.

La prezentarea bilanţului MP - transmis prin sistemul de videoconferinţă la Parchetele din ţară - participă premierul Emil Boc, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Florica Bejinaru, consilierul prezidenţial Ştefan Deaconu.

În sala unde are loc prezentarea participă toţi şefii parchetelor din ţară şi Bucureşti, precum şi membrii CSM, dar şi reprezentanţi ai Comisiei Europene la Bucureşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Kovesi: Existenţa a 1,4 milioane de dosare într-o societate cu 18 milioane de adulţi, o anomalie.
 Vizualizări articol: 582 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kovesi: Existenţa a 1,4 milioane de dosare într-o societate cu 18 milioane de adulţi, o anomalie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Realitate sau interes, nicidecum anomalie ... trimis de
(16 mar 2010, 14:31:47
Din pacate, sunt procurori care suplimenteaza volumul de lucru fara a fi cazul.
Personal cunosc 3 plangeri care ar fi trebuit clasate dar ... li s-a dat curs, context in care si organele de cercetare au pierdut timp inutil si au fost platite pentru figuratia prestata.
Dealtfel, daca cercetarile ar fi corecte si concluziile ar fi legale, nu s-ar mai face recursuri sau alte plangeri.
Exista oare vreo posibilitate ca procurorul general al Rom�niei, Codruta Kovesi sa poate combate coruptia din structura care o conduce?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei