Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 iul 2009 - Anul XIV, nr. 161 (4147)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În Capitală

Mii de oameni au participat la o procesiune pentru salvarea monumentelor de cult

Aproximativ 5.000 de persoane au participat, duminică, la o procesiune organizată în Capitală, pe traseul Catedrala "Sfântul Iosif" - Palatul Victoria, pentru salvarea lăcaşurilor de cult.

 

Procesiunea, condusă de clerici catolici în frunte cu arhiepiscopul mitropolit de Bucureşti, Ioan Robu s-a încheiat fără incidente, în Piaţa Victoriei.
Arhiepiscopul mitropolit de Bucureşti, Ioan Robu, şi ceilalţi preoţi care l-au însoţit au dat citire, în faţa sediului Guvernului, unor texte bisericeşti şi s-au rugat.
Alături de clerici, în faţa sediului Guvernului au venit fostul senator Marius Marinescu, membru PRM, şi fostul deputat Codrin Ştefănescu. Europarlamentarul Corneliu Vadim Tudora participat la debutul marşului, dar nu a mai ajuns la sediul Guvernului cu participanţii la procesiune, Marinescu afirmând că acesta urmează să plece spre Bruxelles, la ora 15.00, cu un avion. Întrebat de ce Gigi Becali, celălalt trimis al PRM în Parlamentul European, a lipsit de la procesiunea de duminică, Marinescu a răspuns că şi acesta se află la Bruxelles.

 

Mesaje împotriva construcţiei ridicate în imediata apropiere a Catedralei "Sfântul Iosif"

Pe traseul de la Catedrala "Sfântul Iosif" la sediul Guvernului participanţii la procesiune au purtat în mâini însemne bisericeşti şi mesaje împotriva construcţiei ridicate în imediata apropiere a Catedralei "Sfântul Iosif", dar şi împotriva autorităţilor care au avizat ridicarea acestei clădiri.
"Facem aceasta spre a ne exprima protestul pentru modul în care este tratată Biserica Catolică de către autorităţile statului. Cerem dreptate în cazul Catedralei «Sfântul Iosif», Bisericii Armeneşti şi al tuturor monumentelor istorice agresate în Capitală şi în întreaga ţară, puse în grav pericol", declara arhiepiscopul mitropolit de Bucureşti, Ioan Robu.
Înainte de plecarea în marş, credincioşii catolici au participat la slujba de la Catedrala "Sfântul Iosif", singurul lăcaş de cult romano-catolic din Bucureşti unde, duminică, a fost celebrată Sfânta Liturghie. Toate celelalte biserici romano-catolice din Arhidieceza de Bucureşti - Oltenia, Muntenia şi Dobrogea - au fost închise, duminică, în semn de protest faţă de "distrugerea monumentelor istorice şi de cult".
"După numeroase procese câştigate de către Arhiepiscopia Romano-Catolică în faţa colosului de 19 etaje, aflat în vecinătatea Catedralei «Sfântul Iosif», după ce autorizaţia de construire a acestuia fusese declarată nelegală de judecătorii din Târgovişte, pe data de 25 iunie, instanţa de la Ploieşti a permis continuarea lucrărilor, sfidând dreptatea şi punând în pericol una dintre valorile istorice ale României", preciza Arhiepiscopia Romano-Catolice Bucureşti într-un comunicat de presă.

 

Peste 50 de persoane au protestat şi duminica trecută

Peste 50 de persoane au protestat, duminica trecută, în faţa Catedralei "Sfântul Iosif" din Capitală, faţă de decizia instanţei în cazul construcţiei "Cathedral Plaza", cerând autorităţilor să înceteze abuzurile asupra patrimoniului, să demoleze clădirea şi să amenajeze în locul ei un parc.
Protestul a fost organizat de Grupul Civic Bucureşti, Fundaţia EcoCivică şi asociaţiile "EcoAssist" şi "Salvaţi Bucureştiul". Organizatorii au spus că vor protesta în fiecare duminică, până când autorităţile vor lua "o decizie rezonabilă" în cazul construcţiei Cathedral Plaza.
Curtea de Apel Ploieşti a admis recursurile declarate de primarul sectorului 1 Bucureşti şi firma Millenium Building Development împotriva sentinţei Tribunalului Dâmboviţa de anulare a autorizaţiei de construcţie.
Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti analizează căi de atac excepţionale în cazul deciziei instanţei care permite continuarea lucrărilor la Cathedral Plaza şi iau în calcul inclusiv posibilitatea de a se adresa Curţii Europene pentru Drepturile Omului.
Proiectul vizează construirea lângă Catedrală - considerat monument istoric - a unui imobil cu patru niveluri la subsol, cu garaje pentru 200 de maşini, parter şi 19 etaje, de 75 metri înălţime. Pentru această construcţie, Primăria Sectorului 1 a emis o autorizaţie de construcţie la 24 februarie 2006, lucrările fiind începute la 9 martie 2006.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de oameni au participat la o procesiune pentru salvarea monumentelor de cult.
 Vizualizări articol: 507 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mii de oameni au participat la o procesiune pentru salvarea monumentelor de cult0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei