Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 iun 2009 - Anul XIV, nr. 133 (4119)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: „Retragerea trupelor româneşti este planificată să se termine pe 25 iulie”

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că retragerea trupelor româneşti din Irak este planificată să se termine pe 25 iulie, astfel încât militarii români să nu fie puşi în situaţia de a depăşi termenul limită, 31 iulie, de la care prezenţa lor în acea ţară ar fi considerată ostilă şi ilegală
Băsescu a spus că doreşte să explice românilor, nu şi liderului PSD Mircea Geoană, de ce s-a dus în Irak pe 4 iunie. Preşedintele a adăugat că Mircea Geoană ştie "foarte bine" de ce s-a deplasat în Irak şeful statului pe 4 iunie.
Preşedintele a spus că 4 iunie este data în care comandamentul forţelor multinaţionale din Irak a stabilit începerea predării atribuţiunilor militarilor români către cei irakieni şi încetarea mandatului de operaţiuni militare în Irak pentru români.
"Aceasta a fost şi semnificaţia coborârii drapelului României pe data de 4 iunie în Irak. Data de 4 iunie nu a fost stabilită de Guvernul României. Politicienii iau deciziile politice, deciziile de staţionare şi de misiuni ale trupelor. Dar modul de retragere a trupelor este o operaţiune pe care o stabilesc generalii", a spus preşedintele.
El a menţionat că întreaga divizie americană sub comanda căreia au luptat militarii români a predat teritoriul de responsabilitate irakienilor tot pe data de 4 iunie.
"Prezenţa mea acolo era importantă pentru că am fost unul dintre aceia care au susţinut că România trebuie să îşi menţină trupele până când îşi termină misiunea, pe de o parte. Pe de altă parte era obligaţia mea, de şef al statului, ca după ceremonia de încetare a acţiunilor militare româneşti pe teritoriul irakian să îl întâlnesc pe preşedintele irakian şi să îl informez că trupele româneşti nu mai sunt trupe combatante pe teritoriul Irakului. Este un gest care se face între şefii de stat. Acum, probabil că domnul Geoană nu înţelege ce înseamnă încetarea operaţiunilor, nu înseamnă posibilitatea de a pleca imediat", a spus Traian Băsescu.
Preşedintele a explicat că până la termenul limită, care este 31 iulie, militarii români vor trebui să le predea toată tehnica de luptă ce le-a fost împrumutată, iar tehnica de luptă românească trebuie transportată acasă, proces care deja a început.
Băsescu a ţinut să menţioneze că există şi 45 de tone de muniţie cu termen de valabilitate expirat, care trebuie distruse, pentru că nu mai îndeplinesc condiţiile de siguranţă pentru transport.
Preşedintele a adăugat că retragerea trupelor româneşti este planificată să se termine pe 25 iulie, lăsându-se cinci zile de revervă pentru situaţii excepţionale, astfel încât militarii români să nu fie puşi în situaţia de a depăşi termenul limită, de la care prezenţa lor în Irak ar fi considerată ilegală şi ostilă.

Băsescu a mai declarat că niciodată nu a fost Irak fără a vizita şi trupele din Afganistan, deoarece acesta ar putea fi considerat un "gest de impoliteţe". El a menţionat însă că a fost nevoit să facă o pauză de o zi între vizita din Irak şi cea din Afganistan pentru că avea programată o deplasare în Insula Mare a Brăilei, stabilită cu mult timp în urmă.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: „Retragerea trupelor româneşti este planificată să se termine pe 25 iulie”.
 Vizualizări articol: 415 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: „Retragerea trupelor româneşti este planificată să se termine pe 25 iulie”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei