Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 apr 2009 - Anul XIV, nr. 97 (4083)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Proiect de ordonanţă privind îngheţarea salariilor în sistemul bugetar

Guvernul a discutat în şedinţa de ieri un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se propune îngheţarea salariilor în sistemul bugetar, inclusiv pentru personalul din educaţie, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

Potrivit surselor citate, proiectul de ordonanţă arată că actele normative care reglementează salarizarea şi încadrarea categoriilor de personal din sectorul bugetar sunt aplicabile până la 30 aprilie 2009, şi ţinând cont de numeroasele categorii de persoane care fac obiectul acestor acte normative se impune promovarea în regim de urgenţă a unei ordonanţe de urgenţă, astfel încât acestea să poată fi aplicate în continuare, şi în perioada 1 mai - 31 decembrie 2009.

"Aprobarea ordonanţei reprezintă practic o procedură tehnică prin care acte normative care stabilesc nivelul actual de salarizare sunt prelungite ca valabilitate până la sfârşitul anului, interval în care Guvernul ar putea stabili cu sindicatele categoriile de salarii şi procentul cu care acestea ar putea fi majorate la un moment dat. Este o procedură prin care se stabileşte că actele normative respective nu pot intra în vigoare de la 1 mai în lipsa unei decizii finale privind majorarea salariilor", au precizat sursele.

În document se mai arată că neadoptarea ordonanţei de urgenţă ar conduce la un vid legislativ care ar afecta personalul din sectorul bugetar.

În aceste condiţii, ordonanţa prevede că actele normative privind salarizarea funcţionarilor publici, personalului contractual din unităţile sanitare publice, din sistemul sanitar veterinar, precum şi pentru personalul militar din instituţiile publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, inclusiv personalul civil din aceste instituţii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, judecătorii, procurorii şi alte categorii din sistemul justiţiei, controlorii financiari din Curtea de Conturi şi funcţiile didactice şi didactice auxiliare se aplică şi pentru perioada 1 mai - 31 decembrie 2009.

În urmă cu aproximativ o lună, Guvernul a intenţionat să amâne creşterea salariilor în sistemul bugetar până la sfârşitul acestui an, interval în care să aprobe legea de salarizare unică în sistemul de stat şi în care să ajungă la un acord cu sindicatele şi patronatele.

Ulterior, guvernul a revenit asupra intenţiei şi a decis ca majorarea salariilor să fie amânată numai cu o lună, până la finele lunii aprilie.

 

Sindicatele ameninţă cu proteste

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea, a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, că măsura de îngheţare a salariilor tuturor bugetarilor până la sfârşitul anului este încă o sfidare la adresa angajaţilor de la stat, profesorii urmând să decidă, mâine, acţiunile de protest.

"Guvernul nu-şi respectă angajamentele luate, această ultimă măsură este încă o sfidare la adresa bugetarilor, a celor din învăţământ, după încălcarea legii privind alocarea a 6 la sută din PIB pentru Educaţie, a legii de majorare a salariilor. Actualul Executiv dă dovadă de lipsă de profesionalism şi vom sancţiona această măsură printr-o serie de proteste", a precizat Cornea.

Confederaţia "Cartel Alfa" decide, săptămâna viitoare, în cadrul Comitetului Confederal, acţiunile de protest, a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, Bogdan Hossu.

"Îngheţarea salariilor bugetarilor până la sfârşitul anului este încă o erodare a sectorului bugetar, unde sunt 1,3 milioane de lucrători activi, care împreună cu familiile lor reprezintă şase milioane de persoane. Se pune problema păstrării puterii de cumpărare. Noi înţelegem criza, adică o conservare a puterii de cumpărare, nu o diminuare a acesteia, ceea ce se va întâmpla odată cu îngheţarea salariilor", a spus preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

Reprezentanţii "Cartel Alfa" vor decide, săptămâna viitoare, care sunt acţiunile de protest pe care le vor organiza în perioada următoare, a precizat liderul sindical.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiect de ordonanţă privind îngheţarea salariilor în sistemul bugetar.
 Vizualizări articol: 317 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proiect de ordonanţă privind îngheţarea salariilor în sistemul bugetar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei