Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 apr 2009 - Anul XIV, nr. 92 (4078)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Românii folosesc în medie două tuburi de pastă de dinţi pe an şi o periuţă doi-trei ani

Un român consumă în medie cel mult două tuburi de pastă de dinţi pe an, adică de cinci ori mai puţin decât un neamţ, periuţa se schimbă la doi-trei ani, aproape toţi oamenii au probleme de sănătate orală şi doar jumătate dintre ei merg la medic o dată pe an, potrivit unui sondaj realizat pe internet.

Un sondaj realizat pe internet arată că 90 la sută dintre români nu sunt suficient de bine informaţi în domeniul dentar, iar peste 50 la sută dintre ei merg foarte rar la dentist. Oamenii ajung la stomatolog, în majoritatea cazurilor, abia când apar carii, dureri sau afectarea gravă a danturii, când nu se mai poate salva dintele şi este nevoie de lucrări complicate şi costisitoare. Doar cinci la sută dintre români merg la dentist preventiv.

Acelaşi raport prezintă date îngrijorătoare privind igiena dentară şi asistenţa stomatologică. Astfel, 95 la sută dintre români au probleme de sănătate orală. Un român consumă, în medie, cel mult două tuburi de pastă de dinţi pe an, adică de cinci ori mai puţin decât un cetăţean german, de exemplu. Mai mult, oamenii folosesc o periuţă de dinţi doi-trei ani şi există familii în care o periuţă este folosită de toată familia.

Aproape 22 la sută dintre români nu au mai trecut de ani buni pe la medicul stomatolog, 50 la sută merg o dată pe an.

Bugetul asigurărilor de sănătate alocă 0,6 la sută din totalul fondurilor pentru asistenţa stomatologică. În România există un număr mic de medici faţă de cât ar fi necesar pentru asigurarea asistenţei medicale dentare a populaţiei, aproximativ 12.000, iar dintre aceştia aproximativ 40 pleacă anual în străinătate unde pot câştiga de 5-6 ori mai bine decât în România, se mai precizează în raport.

"Aceste date alarmante sunt în contrast cu progresele pe care stomatologia românească le-a făcut în plan ştiinţific, cu recunoaşterea şcolii superioare medicale stomatologice pe plan internaţional", susţine preşedintele primului congres internaţional al Societăţii Române de Reabilitare Orală, profesor universitar doctor Norina Forna.

Potrivit medicului, în România dentiştii au la dispoziţie toate metodele preventive şi de tratament stomatologic existente în ţările dezvoltate: de la substanţele active existente în produsele de igienă orală recunoscute ca având rol protectiv, la cele mai sofisticate metode terapeutice, intervenţii minim invazive, complexe şi atraumatice, implanturi dentare, proteze moderne, instrumentar modern şi sigur, prin aparatură de sterilizare de ultimă generaţie care elimină sută la sută riscurile de infectare în cabinete.

"Aşadar un arsenal de prevenţie, diagnostic şi tratament de nivel internaţional, dublat de medici foarte bine pregătiţi, recunoscuţi la rândul lor în lume pentru profesionalism. Trebuie doar să armonizăm aceste resurse cu nevoile românilor de a-şi păstra sănătatea orală, cu implicaţii majore în sănătatea generală, printr-o comunicare mai eficientă între medici şi pacienţi, între sistem şi populaţie, astfel încât aceasta din urmă să fie corect şi prompt informată cu aceste noi metode care îi stau la dispoziţie şi în concordanţă cu posibilităţile financiare", a mai spus Forna.

Societatea Română de Reabilitare Orală, membră a Societăţii Internaţionale de Reabilitare Orală, alături de Colegiul Medicilor Dentişti din România, a început un program complex de promovare a sănătăţii orale şi de dezvoltare ştiinţifică a acestui domeniu, ce va fi anunţat şi cu ocazia primul congres internaţional al SRRO, organizat în perioada 23-25 aprilie, în Capitală, potrivit unui comunicat al organizaţiei care precizează că reabilitarea orală constituie un eveniment ştiinţific de marcă care va îmbina latura ştiinţifică cu cea aplicativă şi de comunicare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Românii folosesc în medie două tuburi de pastă de dinţi pe an şi o periuţă doi-trei ani.
 Vizualizări articol: 715 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Românii folosesc în medie două tuburi de pastă de dinţi pe an şi o periuţă doi-trei ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei