Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 mar 2009 - Anul XIV, nr. 66 (4052)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Vom decide în perioada următoare dacă vom angaja sau nu împrumutul extern

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că partea română va decide, în perioada următoare, dacă va angaja sau nu împrumutul extern de la CE, FMI şi bănci, hotărârea urmând să se ia după negocierile la care vor participa BNR şi Ministerul Finanţelor pe baza unui mandat aprobat de şeful statului.

Băsescu a făcut această declaraţie la Bruxelles, la finalul lucrărilor Consiliului European.

Întrebat dacă a discutat cu preşedintele CE despre împrumutul pe care doreşte să-l obţină România, Băsescu a răspuns că "nu mai este, deja, treaba preşedintelui Comisiei Europene"

"Împrumutul pe care România îl angajează a pornit pe un anume drum. Deci nu vorbim de zece ori acelaşi subiect, în general. Deci vom decide, pentru că, până în momentul de faţă, România şi-a făcut deschiderile către Uniunea Europeană şi către Fond. Dar dacă vom angaja împrumutul sau nu, acest lucru îl vom decide în perioada următoare, după ce se termină negocierile cu Fondul. Din câte ştiu, în cursul zilei de ieri (joi, n.r.) raportul Fondului Monetar Internaţional a fost definitivat, forma de scrisoare propusă de Fond, urmează acum să se discute în Guvern un mandat, funcţie de proiectul de scrisoare al Fondului, un proiect de mandat pe care va trebui să-l aprob, conform uzanţelor, după care Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor să înceapă negocierile. Vom vedea ce rezultă din negocieri", a spus Băsescu.

El a ţinut să explice că "în momentul de faţă, nu statul român este în dificultate".

"România nu apelează la credite pentru că statul român este în dificultate. Statul român are o datorie de 1,6 miliarde euro anul acesta. problema noastră este datoria privată. Ce vreau să înţeleagă şi nu ştiu dacă o să reuşesc să vă transfer acest lucru. Am văzut întrebarea «de ce este problema mea dacă au companiile datorii?». Să nu gândească nimeni că statul român va da măcar un euro unei singure companii. Ce trebuie să facă însă statul român este să nu mai fie cel care adună toţi banii de pe piaţă, pentru că avem obligaţia de a crea condiţii pentru ca firmele să poată lua bani, pe care trebuie să-i ramburseze, de pe piaţă. Dacă bugetul de stat se duce şi ia tot timpul, deficitul şi-l acoperă de pe piaţa internă - 2 la sută, va fi probabil mai mult, 3 la sută -  datoria pe termen scurt, care este în interiorul bugetului, se duce şi o ia în fiecare zi de pe piaţă, practic, pentru economie nu mai rămân bani", a spus Băsescu.

Întrebat dacă poate da cifre din analiza FMI, Băsescu a răspuns, râzând: "Aş putea, dar nu vă dau".

"Este un lucru care trebuie discutat cu Fondul, trebuie să-l discute cu Banca Naţională, cu ministerul de Finanţe, pentru că şi cifrele trebuie clarificate de cele două părţi, chiar dacă au mici diferenţe", a spus Băsescu.

Preşedintele a menţuionat că  obligaţia sa, ca şef al statului, în relaţia cu FMI, este să stabilească lucrurile care nu se pot face. "Ceea ce am făcut de la începutul misiunii. În rest, e problema Guvernului, cum ar fi TVA crescut sau umblat la cota unică. Aceste lucruri au fost stabilite de la început că nu se pot face", a precizat Traian Băsescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Vom decide în perioada următoare dacă vom angaja sau nu împrumutul extern.
 Vizualizări articol: 538 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Vom decide în perioada următoare dacă vom angaja sau nu împrumutul extern0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei