Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 mar 2009 - Anul XIV, nr. 51 (4037)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Programul elevilor de liceu redus la maxim 30 de ore pe săptămână

Ministerul Educaţiei reduce programul elevilor de liceu la maxim 30 de ore pe săptămână, conform noilor planuri cadru pentru anul şcolar 2009-2010, această măsură neafectând numărul posturilor din învăţământ, a anunţat, ieri, secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, Adriana Pană.

Noile planuri cadru pentru anul şcolar 2009 - 2010 pot fi consultate, începând de ieri, pe site-ul Ministerului Educaţiei.

"Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a finalizat noile planuri cadru pentru 2009-2010. Am ajuns la aceste noi planuri cadru din două motive, unul pentru că Şcolile de Arte şi Meserii vor deveni de la 1 septembrie licee tehnologice, şi doi, la solicitarea nenumăraţilor elevi din liceele româneşti care au cerut ca numărul maxim de ore pe săptămână să fie maximum 30, aşa cum este la şcoala generală", a arătat Adriana Pană.

Ea a mai spus că decizia a fost luată după ce au fost consultate sindicatele şi că acestea "au îmbrăţişat această idee". Pană a precizat că au fost discuţii cu şcolile MApN şi MI şi că nu au fost obiecţii nici din partea conducerii acestora.

Secretarul de stat a susţinut că cele mai multe ore reduse sunt cele de sport. Astfel, de la aria curriculară de educaţie fizică şi sport, cele două ore au fost reduse la una. Compensatoriu însă, elevii pot face ore suplimentare de sport, dar în domeniile preferate cum ar fi volei, fotbal sau handbal.

"Noi avem mai multe tipuri de bacalaureat A, B şi C. La final de clasa a XII-a, elevii toţi trebuie să atingă nişte competenţe care nu puteau fi afectate prin reducerea unor ore de la alte discipline", a spus secretarul de stat, motivând astfel decizia reducerii numărului orelor de sport.

De asemenea, a fost redus la jumătate numărul de ore la a doua limbă modernă, dar nu au fost afectate orele de limba română.

"Dar nu este uniformitate la toate planurile cadru, trei sau patru ore trebuia să dispară de undeva", a mai spus Pană. Ea a adăugat că sunt peste 200 de planuri cadru, dar nu poate spune exact care este numărul total de ore reduse. "Cert este că unii elevi aveau între 32,34 şi chiar 37 de ore pe săptămână şi de anul viitor vor avea numai 30", a conchis secretarul de stat în MECI.

Adriana Pană a precizat că este necesară transformarea Şcolilor de Arte şi Meserii în licee tehnologice, din două raţiuni. În primul rând, elevii terminau Şcoala de Arte şi Meserii după cinci ani, cu un nivel de pregătire unu, care nu îi ajuta deloc la angajare.

"Noua rută este atât în favoarea elevilor, cât şi a angajatorilor. Elevii termină liceul tehnologic odată cu ceilalţi, dar pot întrerupe cursurile după zece clase cu o pregătire pe care o acceptă angajatorul", a adăugat Adriana Pană.

 

Andronescu: Sper să fie mulţumită toată lumea

 

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, ieri, la Palatul Parlamentului, că speră ca toată lumea să fie mulţumită de reducerea numărului de ore în sistemul preuniversitar la 30 de ore, menţionând că nu au fost tăiate orele de sport ci reorganizate.

"În această etapă în care se desfăşoară în teritoriu mişcarea de personal, am redus numărul de ore de la 33-34 la unele licee şi 37-38 la altele, la 30 de ore pe săptămână. Pentru că, dacă în învăţământul superior am considerat că pentru studenţi să avem mai mult de 28 de ore pe săptămână este o încărcare prea mare şi nu le mai rămâne timp pentru pregătirea individuală, pentru elevii care au între 14-18 ani cu atât mai dificil este programul acesta supraîncărcat. De aceea, ne-am dus până la 30 de ore pe săptămână şi sper să fie mulţumită toată lumea", a susţinut Andronescu.

În cadrul dezbaterii de la Comisia pentru Învăţământ de la Cameră, Andronescu a subliniat că prin reducerea numărului de ore pe săptămână "i-a descărcat pe elevi de eforturile timpului alocat programului de învăţământ" şi a menţionat că nu s-au operat modificări pe conţinutul ariei curiculare.

În plus, ministrul Educaţiei a menţionat că nu au fost tăiate orele de sport, ci reorganizate.

"Am văzut în presă că am redus orele de sport, în realitate am reorganizat orele de sport, a rămas o oră de sport şi două ore extracuriculare care ar putea fi normate de profii de sport", a spus ministrul social-democrat, anunţând că va urmări personal modul în care şcolile îşi organizează orele de sport.

Ea a menţionat că înainte de a trece la reducerea orelor pe săptămână a avut o discuţie cu partenerii sociali şi că urmează să discute în mod concret cu aceştia.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Programul elevilor de liceu redus la maxim 30 de ore pe săptămână.
 Vizualizări articol: 431 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Programul elevilor de liceu redus la maxim 30 de ore pe săptămână3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei