Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 feb 2009 - Anul XIV, nr. 45 (4031)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pogea: România are nevoie de finanţare externă pentru stabilitatea financiară a ţării

România trebuie să obţină finanţare externă chiar dacă nu va avea nevoie de ajutor, pentru stabilitatea financiară a ţării, consideră ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea, într-un interviu acordat Reuters.

Întrebat dacă statul român ar trebui să obţină finanţare externă indiferent dacă are nevoie de sprijin din afară sau nu, ministrul a răspuns "Da", fără a oferi alte detalii.

"Gvernul, după consultări cu banca centrală, va opta pentru un pachet cu o structură optimă în ce priveşte acoperirea deficitului public şi a balanţei externe de plăţi. Este bine să ai o umbrelă (...) pentru a reda încrederea în sistem", a arătat ministrul Finanţelor.

O parte a analiştilor economici consideră că România este următoarea pe lista statelor care ar putea apela la ajutor din partea Uniunii Europene (UE) şi a Fondului Monetar Internaţional (FMI), similar celor de care au beneficiat Ungaria şi Letonia.

Un împrumut de la UE şi FMI ar putea calma temerile investitorilor din piaţă şi ar evita o criză financiară rezultată din dependenţa României de finanţare externă.

Un acord cu cele două instituţii ar putea fi evitat doar dacă situaţia economică a ţării, dar şi cea a UE, nu s-ar înrăutăţi, a precizat ministrul de Finanţe la întrebarea dacă un acord cu UE/FMI poate fi evitat.

"Aşa ceva ar putea fi evitat dacă am şti de exemplu că situaţie sectorului privat şi a economiei (din România - n.r.) şi din UE nu se va agrava. Însă, fiindcă există multe incertitudini, un gram de prevenire face cât un kilogram de reparaţii. Nimic nu este prea scump pentru stabilitatea financiară a ţării", a declarat Pogea.

În ultimele zile, guvernul şi banca centrală au purtat discuţii privind dimensiunea unui împrumut extern, evaluat de ministrul de Finanţe la circa 6-10 miliarde de euro la începutul lunii.

Mai mulţi politicieni de rang înalt au declarat că România ar putea încerca să obţină sprijin financiar de la UE, sperând să evite un acord cu FMI. Premierul Emil Boc a declarat că o decizie privind un acord cu FMI va fi luată în luna februarie.

România, ţară care a înregistrat în 2008 cea mai mare rată de creştere a Produsului Intern Brut (PIB) din UE, este considerată acum cea mai vulnerabilă la problemele economiei mondiale, ca urmare a temerilor privind capacitatea de a-şi finanţa deficitul de cont curent.

Deficitul extern, de 12% în 2008, a fost printre cele mai mari din UE anul trecut, fiind însă depăşit de cel al Bulgariei, respectiv 24%.

Investitorii consideră că fără suficiente investiţii străine şi finanţări pentru subsidiarele din România ale băncilor occidentale, ţara se va confrunta cu o lipsă de lichidităţi pentru plata datoriilor şi funcţionarea economiei.

Pogea a asigurat că liniile de credit ale marilor bănci din România sunt menţinute.

Totodată, oficialul român şi-a reiterat angajamentul de a reduce deficitul bugetar la 2% din PIB, faţă de peste 5% în 2008, chiar dacă avansul economic se va reduce peste aşteptări.

"Dacă ne vom confrunta cu dificultăţi în privinţa relansării economice iar veniturile nu se ridică la aşteptările noastre, vom ajusta cheltuielile pentru bunuri, servicii şi personal, pentru a menţine un echilibru bugetar", a spus ministrul.

Oficialul a adăugat că România îşi menţine obiectivul de a adera la euro în 2014, acesta urmând să fie inclus şi într-un raport privind convergenţa la zona euro care urmează să fie trimis la Bruxelles.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pogea: România are nevoie de finanţare externă pentru stabilitatea financiară a ţării.
 Vizualizări articol: 317 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pogea: România are nevoie de finanţare externă pentru stabilitatea financiară a ţării0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei