Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 ian 2009 - Anul XIV, nr. 17 (4003)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fără test de stres la creditele cu garanţii imobiliare

Băncile vor calcula gradul de îndatorare la creditele cu garanţii imobiliare acordate populaţiei fără să mai aplice testul de stres, care ia în calcul riscul valutar şi de dobândă şi majorările costurilor din comisioane şi alte cheltuieli, potrivit regulamentului BNR publicat, ieri, în Monitorul Oficial.

"Nivelurile maxime admise pentru gradul total de îndatorare, inclusiv fundamentarea acestora, diferenţiat pe categorii de clientelă, pe destinaţia creditului (de exemplu, credit de consum, credit ipotecar), pe tipul creditului (defalcat în funcţie de moneda de exprimare sau, după caz, de indexare, de tipul dobânzii, respectiv fixă sau variabilă, de termenul de acordare a creditului şi de comportamentul clientului în legătură cu onorarea serviciului datoriei determinat de calitatea garanţiei), iar în cazul creditelor care nu sunt garantate cu ipoteci asupra proprietăţilor imobiliare locative sau a terenurilor intravilane, nivelurile maxime admisibile pentru gradul total de îndatorare sunt stabilite inclusiv prin luarea în considerare a riscului valutar, riscului de rată a dobânzii, precum şi a posibilităţii de majorare a costului creditului provenind din comisioane şi alte cheltuieli privind administrarea creditului prevăzute în contract", se artă în noul regulament aprobat de Consiliul de Administraţie al BNR.

 

Condiţii de garantare pentru fiecare tip de credit

De asemenea, noile prevederi includ şi obligaţia băncilor de a stabili în reglementările interne condiţiile de garantare pentru fiecare tip de credit, inclusiv limita maximă admisă pentru valoarea finanţării în raport cu valoarea imobilului ipotecat.

Astfel, băncile vor reveni, practic, la solicitarea avansului pentru creditele ipotecare.

Normele elaborate de bănci potrivit noului regulament intră în vigoare la momentul transmiterii acestora la BNR, Direcţia Supraveghere, în vederea validării.

BNR a anunţat, săptămâna trecută, decizia Consiliul de Administraţie de a accepta creşterea gradului de îndatorare la creditele garantate cu ipoteci, gradul de nerambursare pentru acest tip de împrumuturi fiind mult mai mic decât în cazul creditelor de consum şi nevoi personale negarantate.

Banca centrală a înăsprit în toamna anului trecut condiţiile de stabilire a gradului de îndatorare, care a coborât ulterior cu 5 - 10 puncte procentuale, pe diferite categorii de credite, de la 60 - 70% din venituri, cât reprezenta înainte de luna octombrie.

Modificarea regulamentului va permite astfel băncilor să revină la grade mai mari de îndatorare, care, însă, nu vor depăşi 70% din veniturile nete lunare ale familiei clientului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fără test de stres la creditele cu garanţii imobiliare.
 Vizualizări articol: 368 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fără test de stres la creditele cu garanţii imobiliare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei