Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 sep 2008 - Anul XIII, nr. 219 (3900)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Kovesi: Există percepţia greşită că încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală nu este gravă

Procurorul general Codruţa Kovesi a declarat ieri că cel mai mare impediment pentru respectarea drepturilor de proprietate intelectuală îl constituie percepţia că încălcarea lor nu este gravă, deşi potrivit Organizaţiei Mondiale a Vămilor contrafacerea reprezintă între 5 şi 7% din comerţul mondial.

"Poate cel mai mare impediment pentru respectarea drepturilor de proprietate intelectuală îl constituie percepţia că încălcarea lor prezintă o gravitate redusă", a spus procurorul general Codruţa Kovesi la conferinţa finală de încheiere a proiectului de înfrăţire instituţională "Întărirea capacităţii instituţionale de protejare a drepturilor de proprietate intelectuală şi industrială".

 

Percepţie generalizată

Potrivit procurorului general, această percepţie nu există doar în rândul publicului, ci uneori şi în rândul reprezentanţilor instituţiilor care au atribuţii în respectarea acestor drepturi.

"Sustragerea a o sută de DVD-uri inscripţionate cu filme dintr-un magazin este privită în mod unanim ca o faptă reprobabilă care justifică sancţionarea autorului, pe când copierea aceluiaşi număr de filme prin folosirea internetului este considerată o activitate acceptabilă, deşi prejudiciul adus titularului drepturilor de autor este acelaşi", a precizat Codruţa Kovesi.

Contextul creat de explozia recentă a tehnologiei a adus noi provocări pentru cei care sunt implicaţi în lupta contrafacerii şi pirateriei, a adăugat procurorul general.

"Orice nouă tehnologie poate fi folosită în mod abuziv şi întotdeauna vor exista persoane dispuse să acţioneze în acest mod, astfel încât această revoluţie - care a creat oportunităţi nebănuite şi a permis realizarea unor proiecte ce păreau în urmă cu câţiva ani imposibile - a determinat totodată apariţia unor noi modalităţi de săvârşire a infracţiunilor pentru care trebuie să fim întotdeauna pregătiţi să oferim răspunsuri adecvate", a declarat Codruţa Kovesi.

Ministrul consilier de la Ambasada Regatului Danemarcei în România, Jorgen Tranberg, a declarat că, potrivit estimărilor făcute de Organizaţia Mondială a Vămilor, pirateria şi contrafacerea reprezintă între 5 şi 7% din comerţul mondial, valoarea totală a pierderilor fiind de aproximativ un trilion de dolari americani pe an.

 

Provocare pentru anchetatori

Comerţul cu produse contrafăcute a crescut dramatic în ultimii ani, odată cu dezvoltarea internetului, creând prejudicii economice, dar fiind şi un pericol la adresa consumatorilor, a subliniat Tranberg.

"Zece la sută din medicamentele existente pe plan mondial sunt contrafăcute şi reprezintă un pericol pentru populaţie. De asemenea, există o proporţie mare de piese de schimb pentru maşini contrafăcute, ceea ce poate duce la accidente şi chiar la moarte", a declarat Tranberg.

Procurorul general a mai precizat că investigarea unor fapte în care sunt implicate persoane care de multe ori sunt situate în alte ţări decât cele unde se produc infracţiunile, care cunosc şi folosesc cele mai sofisticate tehnologii şi care au nevoie de o investiţie minimă pentru a produce consecinţe majore reprezintă o provocare pentru instituţiile responsabile în domeniu, acestea fiind nevoite să-şi ajusteze reacţiile şi să dezvolte noi strategii.

"Faţă de această nouă realitate, adoptarea legilor care protejează drepturile de proprietare intelectuală reprezintă doar un prim pas, insuficient în lipsa unei strategii eficiente de aplicare a acestor reglementări, a folosirii de metode investigative moderne, a colaborării dintre instituţii şi a utilizării sistematice a instrumentelor de cooperare internaţională", a mai spus Kovesi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Kovesi: Există percepţia greşită că încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală nu este gravă.
 Vizualizări articol: 296 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kovesi: Există percepţia greşită că încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală nu este gravă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei