Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 mai 2008 - Anul XIII, nr. 117 (3798)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dezbateri aprinse în Parlamentul European, privind situaţia romilor din Italia

Eurodeputaţii au denunţat ieri noul val de violenţe xenofobe împotriva romilor din Italia şi au amintit Guvernului lui Silvio Berlusconi datoria sa de a respecta statul de drept şi reglementările europene, relatează AFP.

În faţa deputaţilor, comisarul european pentru Afaceri Sociale, Vladimir Spidla, a condamnat ferm incendierea taberelor de romi, săptămâna trecută, din suburbia oraşului Napoli.

Recunoscând că nu este vorba despre "un caz izolat" în Europa, el a respins "în manieră categorică orice stigmatizare sau asimilare a romilor cu infractorii".

"Violenţa rasială care se hrăneşte din populismul politic, din discursurile de incitare la ură şi condamnare mediatică poate fi observată în numeroase state membre", a adăugat acesta în cadrul unei dezbateri în Parlamentul European de la Strasbourg.

În timp ce Guvernul italian se pregăteşte să dea publicităţii astăzi o serie de măsuri referitor la securitatea şi lupta împotriva imigraţiei ilegale, Spidla a amintit că "lupta împotriva criminalităţii trebuie să se efectueze respectând statul de drept".

"Românii se bucură de aceeaşi libertate de circulaţie ca şi alţi cetăţeni ai Uniunii" şi "Comisia se va asigura că drepturile lor vor fi respectate", a amintit Spidla făcând aluzie la prezenţa numărului mare de romi de naţionalitate română în Italia.

Astfel, o "decizie de expulzare trebuie să se ia exclusiv de la caz la caz", a insistat el, precizând că în cazul expulzării imediate, "urgenţa trebuie să fie justificată clar".

Organizarea acestei dezbateri a fost impusă luni de eurodeputaţii socialişti (cu 106 voturi pentru şi 100 împotrivă), în timp ce grupul conservator din care face parte formaţiunea lui Silvio Berlusconi, Forza Italia, s-a opus.

 

Contraatac în Italia.

La Roma, ministrul italian de Externe Franco Frattini a contraatacat, apreciind că ar fi "grav să se profite de o scenă internaţională pentru a ataca" Italia, adăugând că nu crede că acest lucru "se poate întâmpla".

Preşedintele grupului socialist, germanul Martin Schulz, a negat că ar fi avut vreo "intenţie de a acuza Italia".

"Acesta nu este un atac, ci o propunere de cooperare cu autorităţile italiene" pe o problemă care "există de mult timp şi care nu a apărut odată cu Guvernul italian", a subliniat el.

În general, este vorba, în opinia lui Schulz, de a determina "ce e de făcut la nivel european pentru a îmbunătăţi situaţia" celor 3-4 milioane de romi pe care Comisia îi estimează în Europa.

Numeroşi eurodeputaţi au fost însă mai puţin diplomaţi, neezitând să denunţe adevărate încălcări ale "drepturilor omului" faţă de romii din Italia.

Revenind dintr-o vizită, la sfârşitul săptămânii trecute, la taberele de nomazi din Roma şi Napoli, eurodeputatul liberal de etnie romă Viktoria Mohacsi a avertizat cu privire la situaţia celor 160.000-200.000 de romi din această ţară, "cea mai dezastruoasă" pe care a văzut-o vreodată.

"Nu aş spune că ţara mea este un paradis pentru romi, dar cel puţin noi avem cetăţenie şi trăim în case, în pofida segregărilor la şcoală", a adăugat eurodeputatul, care militează demult pentru cauza romilor în Europa.

În Italia, numeroşi romi, în special originari din fosta Iugoslavie, sunt în prezent apatrizi, fără acces la educaţie sau la îngrijiri medicale, a precizat ea.

Roma, spre deosebire de Madrid de exemplu, nu a solicitat niciodată fonduri europene pentru integrarea acestei comunităţi.

Dezbaterea a fost de asemenea ocazia unor schimburi de replici între deputaţi italieni din toate formaţiunile, reflectând intensitatea dezbaterii din Italia pe tema măsurilor aşteptate astăzi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dezbateri aprinse în Parlamentul European, privind situaţia romilor din Italia.
 Vizualizări articol: 375 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dezbateri aprinse în Parlamentul European, privind situaţia romilor din Italia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei