Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 mai 2008 - Anul XIII, nr. 116 (3797)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

A fost Ziua Mondială a Hepatitei

Două serii de vaccin împotriva hepatitei B imunizează pe viaţă

Persoanele care au făcut două serii de vaccin împotriva hepatitei B, respectiv la naştere şi la 18-20 ani, sunt imunizate pe viaţă, a spus, ieri, profesorul Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", la conferinţa Ziua Mondială a Hepatitei.

"Oamenii trebuie să conştientizeze faptul că hepatita B este o boală gravă, care reprezintă, în lume, a zecea cauză de deces. Este nevoie de vaccinare, apoi contact sexual protejat, în cazul unei relaţii întâmplătoare. Cei care vor să se căsătorească ar fi bine să facă înainte un test pentru hepatita B, C şi SIDA, pe care să îl repete după trei luni şi abia apoi să renunţe la prezervativ. Apoi, educaţia sexuală a copiilor încă de la vârsta de şapte ani. Acestea sunt doar câteva dintre elementele esenţiale pentru prevenirea maladiei", a mai spus Streinu Cercel.

În România, aproape un milion de persoane (între 2 la sută şi 7 la sută din populaţie - conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii) suferă de hepatită cronică B.

"În fiecare lună, la Institutul Matei Balş din Bucureşti, diagnosticăm 50-60 de pacienţi cu hepatită B. Din păcate, cei mai mulţi dintre ei se află deja în stadiul de hepatită cronică", a mai spus directorul institutului.

 

Vaccinare.

În România a fost introdusă vaccinarea împotriva hepatitei B la nou născuţi din 1995, "ceea înseamnă o bună protecţie a copiilor născuţi din acel an încoace".

"În prezent, cele mai mari probleme apar la tineri şi adulţi. Este necesară evaluarea periodică a stării de sănătate, pentru depistarea precoce a infecţiei", potrivit lui Cercel.

Netratată, această formă de hepatită, cauzată de virusul hepatitic B, poate provoca ciroză sau cancer hepatic şi, în final, decesul. Virusul B este de 100 de ori mai contagios decât virusul HIV (virusul imunodeficienţei umane) care determină maladia SIDA.

La nivel global, mai mult de două miliarde de oameni sunt infectaţi cu virusul hepatitei B, ceea ce înseamnă o treime din populaţia globului.

 

Un milion de purtători ai virusului.

"Credem că, la nivel naţional, ar putea fi un milion de persoane care au avut contact cu hepatita virală B şi care pot fi purtătorii acestui virus. Trebuie să mergem periodic la medic nu pentru că ne simţim bolnavi, ci pentru că un control periodic poate fi extrem de util. Este mai uşor să tratezi o boală în stadiul de început şi mai greu să tratezi fazele avansate ale bolii", a spus şi profesor doctor Mircea Diculescu, directorul Centrului de Gastroenterologie şi Hepatologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

La Fundeni au ajuns între cinci şi 20 de persoane cu suspiciune de hepatită B în urma programului naţional de evaluare a sănătăţii, a mai spus acesta.

Bolnavii în stadiul avansat al maladiei pot primi tratament numai dacă au fost acceptaţi de comisia de specialitate a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, la propunerea autorităţii locale similare.

 

Tratament costistor.

Tratamentul anual pentru hepatita B este de aproximativ un miliard de lei vechi pentru fiecare bolnav. Hepatita B este cu atât mai periculoasă cu cât rar prezintă simptome specifice. Testarea periodică şi vizita la un medic specialist sunt foarte importante, mai ales că şi în România bolnavii pot beneficia de tratamente noi disponibile, care ţin boala sub control şi cresc speranţa de viaţă, potrivit doctorului Diculescu.

 

Transmitere.

Virusul B poate fi transmis de la o persoană la alta prin contact direct cu sângele şi secreţiile umane contaminate. Principalele căi de transmitere sunt contactele sexuale neprotejate, injectarea intravenoasă a drogurilor prin utilizarea în comun a acelor nesterile, folosirea instrumentelor nesterile pentru tatuaje şi piercing, folosirea unor obiecte personale precum periuţe de dinţi sau aparate de ras aparţinând persoanelor infectate. Copiii născuţi de mame infectate prezintă un risc crescut de a contracta acest virus.

În lume, mai mult de 350 de milioane de oameni suferă de forma cronică a bolii, iar un milion de oameni mor anual din cauza complicaţiilor maladiei. Una dintre cele mai severe si agresive tipuri de hepatită este cea determinată de virusul hepatic B, considerat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii al doilea agent cu potenţial oncogen după tutun.

"Hepatita B este considerată, în statisticile mondiale, a doua boală cu transmitere sexuală, ca incidenţă. În jur de 40-50 la sută dintre persoanele infectate rămân purtătoare de virus B. Dintre acestea, circa 60 la sută dezvoltă hepatită cronică, în jur de 30 la sută ajung la ciroză hepatică şi între 5 şi 10 la sută dezvoltă cancer de ficat. Din fericire, hepatita B poate fi prevenită prin vaccinare", a adăugat Adrian Streinu Cercel.

 

Campanie de informare.

De Ziua Mondiala a Hepatitei, care a fost marcată şi în România, Bristol-Myers Squibb împreună cu Asociaţia Pacienţilor cu Boli Hepatice Sano-Hep România, Asociaţia Română pentru Studiul Ficatului (ARSF) şi Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş" din Capitală au susţinut o campanie de informare şi educare a populaţiei pentru a atrage atenţia asupra severităţii acestei boli şi impactului ei asupra stării generale de sănătate din România.

Cu ocazia evenimentului, partenerii campaniei au lansat oficial şi site-ul de informare despre hepatita B - www.hepatitab.com.ro. Accesând acest site, românii vor afla ce înseamnă hepatita cronică B, cu ce se deosebeşte ea de hepatita acută de tip A (boala mâinilor murdare), de ce este considerată una dintre cele mai periculoase forme de hepatită, cum poate fi transmisă, care sunt metodele de prevenţie sau posibilităţile generale de testare şi tratament.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Două serii de vaccin împotriva hepatitei B imunizează pe viaţă.
 Vizualizări articol: 1296 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Două serii de vaccin împotriva hepatitei B imunizează pe viaţă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei