Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 feb 2008 - Anul XIII, nr. 27 (3708)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fostul director al CFR, Mihai Necolaiciuc, trimis în judecată

Fostul director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române (CN CFR), Mihai Necolaiciuc, a fost deferit justiţiei, procurorii anticorupţie acuzându-l de implicare într-o fraudă de 18 milioane de euro.

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Mihai Necolaiciuc, director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române (CN CFR) în perioada iulie 2000 - octombrie 2003, pentru săvârşirea a şapte infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave şi a trei infracţiuni de utilizare a creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, care au produs companiei un prejudiciu de peste 18 milioane euro", se arată într-un comunicat remis, ieri, de către DNA.

 

Achiziţii fictive.

Potrivit sursei citate, în perioada 2001-2003, inculpatul Necolaiciuc Mihai, în calitate de director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române (CNCFR) şi ordonator principal de credite, a angajat compania într-o serie de relaţii contractuale nelegale, în urma cărora au fost plătite din bugetul companiei, cu încălcarea prevederilor legale, produse, bunuri şi servicii care, fie nu au fost deloc livrate, fie s-au dovedit a fi necorespunzătoare calitativ şi nefolositoare companiei.

Prin aceste operaţiuni a fost creat un prejudiciu de 580.663.188.284 de lei vechi (18.368.442 de euro), calculat la cursul de schimb aferent perioadei de referinţă) în dauna CNCFR.

La activităţile infracţionale au participat, în calitate de complici, şi alte persoane din fosta conducere a CNCFR sau şefi de servicii - Misir Mihail Gabriel, Olăeru Viorica, Vlăduţ Ilie, Vlăduţ Dragoş Vasile, Matei Maria Ana, Costea Octavian, Ţolea Adrian, precum şi administratori ai unor firme –Ilişcă Marius şi Nicula Ovidiu Lucian.

 

Bani din credite.

O parte din sumele folosite nelegal pentru plata produselor respective 143.062.314.904 ROL (4.525.570 de euro) au provenit dintr-un credit extern contractat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) care era destinat exclusiv refacerii infrastructurii feroviare afectate de calamităţi naturale.

Bunurile, produsele şi serviciile achiziţionate au reprezentat panouri de afişaj în staţiile CFR, un sistem de monitorizare a 100 km de traseu de cale ferată, cuplaje electrice, schimbătoare de cale ferată (macazuri), motorină şi soluţie de ignifugare. Din probatoriu a rezultat că furnizorii erau societăţi care nu aveau autorizaţie de furnizor feroviar AFER pentru livrarea de bunuri şi servicii către CNCFR. Mai mult, acestea erau fie firme paravan – care desfăşoară o activitate aparentă, în realitate neavând personal calificat şi nici posibilităţi tehnologice pentru a furniza serviciile în cauza - fie firme fantomă (firme fără activitate, având sedii fictive). S-a dovedit că o parte din administratorii acestor firme erau persoane cu antecedente penale.

 

S-a sustras urmăririi penale.

Contractele referitoare la serviciile şi produsele sus-menţionate au fost încheiate de inculpatul Necolaiciuc Mihai în complicitate cu celelalte persoane din conducerea CNCFR inculpate în cauză, fără a exista o decizie a adunării generale a acţionarilor sau a consiliului de administraţie, a unui proiect sau referat de necesitate, a unui studiu de fezabilitate sau a unui buget aprobat.

Deoarece inculpatul Necolaiciuc Mihai s-a sustras urmăririi penale pe tot parcursul acesteia, la data de 16 martie 2007, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a admis cererea procurorilor anticorupţie şi a dispus arestarea preventivă a inculpatului pe o perioadă de 30 de zile, fiind emise, totodată, mandatul european de arestare şi mandatul de urmărire internaţională în vederea extrădării.

În vederea recuperării prejudiciului, în cauză s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile şi a sumelor de bani deţinute de către inculpaţii Necolaiciuc Mihai, Olăeru Viorica, Vlăduţ Dragoş Vasile, Vlăduţ Ilie şi Nicula Ovidiu Lucian.

Asupra vinovăţiei acestora se va pronunţa Judecătoria Sectorului 1.

Fostul director general al CN CFR, Necolaiciuc Mihai, mai este cercetat şi în alte dosare penale instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fostul director al CFR, Mihai Necolaiciuc, trimis în judecată.
 Vizualizări articol: 924 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fostul director al CFR, Mihai Necolaiciuc, trimis în judecată0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Coruptie trimis de
( 2 feb 2008, 13:18:06
ce studiii a avut inculpatu cine la promovat sunt mai multi vinovati
2.   Fostul hot al CFR, Mihai Necolaiciuc, trimis de
( 3 feb 2008, 22:04:54
Asta este sosia lui Base, copia fidela a caracterlui, temperamentului si tot ce vreti al marelui conducator, rusinea neamului romanesc. Se duce sulea spatarul si ne face de ras la intalniri la nivel inalt si pasareste intr-o limba de rahat numai de el si neamul lui inteleasa. Jegul acesta de ex director a furat si a dat si la cei ce-l sustin pe mai departe... nu, nu are rost sa mai consum timp, spatiu ,i nervi ca sa povestesc ce au facut.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Roşii umplute cu conopidă 4 porţii - 60 minute 12 roşii1 conopidă mică2 cartofi1 linguriţă muştar100ml ulei± sare, piper Tăiaţi un “căpăcel” la partea de deasupra a roşiilor, goliţi-le de miez, presăraţi-le cu sare şi lăsaţi-le cu gura... Citeşte