Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 mai 2011 - Anul XVI, nr. 102 (4700)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Reţeaua Al-Qaida, o caracatiţă a terorismului internaţional

Reţeaua teroristă Al-Qaida, al cărei lider Osama ben Laden a fost ucis duminică în Pakistan, a planificat sau a fost sursa de inspiraţie a zeci de atentate comise după cele de la 11 septembrie 2001 din SUA, care au provocat moartea a aproximativ 3.000 de persoane, relatează AFP.

O reţea descentralizată, cu ramificaţii pe toate continentele, Al-Qaida (Baza) îşi investeşte întreaga energie în jihadul împotriva Statelor Unite şi a aliaţilor lor.

Organizaţia şi-a înmulţit atacurile la nivel mondial direct sau, cel mai adesea fiind o sursă de inspiraţie pentru grupările islamiste care au trecut la acţiune în numele său, cum ar fi Al-Qaida în Maghrebul Islamic (AQMI) şi Al-Qaida în Peninsula Arabă (AQPA).

Format din foşti mujahedini care au luptat împotriva URSS în Afganistan în perioada 1979-1989, nucleul organizaţiei era condus de ben Laden.

Pentru adepţii săi, ben Laden a devenit mai de grabă sursa de inspiraţie decât organizatorul atentatelor, în timp ce adjunctul său, egipteanul Ayman al-Zawahiri, este considerat numărul doi în ierarhia al-Qaida şi "creierul" reţelei.

Al-Qaida a început să se constituie în jurul lui 1988, cu un an înainte de retragerea sovietică din Afganistan. A fost nevoie însă de patru ani pentru ca serviciile de informaţii occidentale să înceapă să facă legătura între această organizaţie şi atacurile comise împotriva forţelor americane din Arabia Saudită, Yemen şi Somalia.

Războiul din Golf (1991) a reprezentat un punct de răscruce pentru ben Laden în ceea ce priveşte decizia acestuia de a se răzbuna pe Statele Unite, din cauza desfăşurării masive de militari americani în Peninsula Arabă, locul unde s-a născut profetul Mahomed.

Cu toate acestea, organizaţia afişează imaginea unei reţele a terorismului internaţional, la care s-au afiliat grupări islamiste din întreaga lume, abia din 1998.

În mai 1998, în cadrul unei conferinţe de presă din care postul de televiziune CNN a difuzat extracte în august 2002, Osama ben Laden declara că a format un front "pentru a conduce jihadul împotriva cruciaţilor şi a evreilor" şi pentru a ucide americanii. Al-Qaida este responsabilă de atentatele comise împotriva ambasadelor americane din Kenya şi Tanzania, soldate cu moarte a 224 de persoane.

Afganistanul, unde Osama ben Laden s-a refugiat din 1996 până în octombrie 2001 în calitate de "oaspete de onoare" al talibanilor, a devenit baza centrală a al-Qaida, unde au fost instalate taberele de antrenament frecventate de toţi candidaţii la războiul sfânt.

Pe lunga listă de atentate atribuite sau revendicate de reţeaua al-Qaida, figurează şi cel de pe insula indoneziană Bali, care a provocat moartea a 202 persoane în octombrie 2002.

Alte atentate de amploare au fost cel de la Riyad, din 2002, care a provocat moartea a 52 de persoane şi cel de la Istanbul, din noiembrie 2002, îndreptat împotriva mai multor sinagogi şi obiective britanice şi soldat cu moartea a 63 de persoane.

O serie de alte atentate au fost comise de grupările afiliate sau inspirate de al-Qaida, printre care cele din martie 2004, de la Madrid, care au provocat moartea a 191 de persoane şi rănirea altor 2.000, precum şi cele de la Londra, din iulie 2005, soldate cu moartea a 56 de persoane şi rănirea altor 700.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reţeaua Al-Qaida, o caracatiţă a terorismului internaţional.
 Vizualizări articol: 783 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Reţeaua Al-Qaida, o caracatiţă a terorismului internaţional5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate international

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei