Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 mar 2019 - Anul XXIV, nr. 67 (7068)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Validare

Curtea de Conturi a confirmat ancheta Monitorului de Suceava privind neregulile din Zona de Agrement Tătăraşi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În cursul anului trecut, Monitorul de Suceava a publicat mai multe articole în care, în urma unei anchete jurnalistice, a dezvăluit că zona de agrement a Sucevei, situată la baza dealului Tătăraşi, a fost construită cu o adevărată bătaie de joc de banii publici, la o investiţie de peste 1,1 milioane de euro, fără TVA. Sub semnătura redactorului-şef Tiberiu Avram, Monitorul de Suceava a dezvăluit, imediat după inaugurare, mai multe nereguli atât în ceea ce priveşte modul în care a fost desemnat câştigătorul licitaţiei pentru execuţia lucrărilor, cât şi în ceea ce priveşte respectarea prevederilor caietului de sarcini.

Astfel, la vremea respectivă, în urma anchetei publicate în ziarul nostru s-a arătat în mod clar şi cu dovezi că firma care a realizat lucrările, Victor Construct SRL Botoşani, nu a respectat prevederile caietului de sarcini, folosind, de cele mai multe ori, materiale şi dotări pentru zona de agrement cu totul diferite faţă de cele prevăzute în proiect. Mai mult, după finalizarea şi inaugurarea Zonei de Agrement Tătăraşi s-a putut constata că terenurile de sport au jumătate din suprafaţa impusă de caietul de sarcini, coşul de baschet este diferit faţă de cel din proiect, aceeaşi problemă fiind şi la mesele de tenis sau la bănci. De asemenea, în articol se semnala faptul că terenul de minigolf, precum şi alte dotări nu erau conform cerinţelor, plus multe alte aspecte care nu corespund cu prevederile din proiect.

Faţă de toate aceste aspecte sesizate în urma anchetei jurnalistice publicate de Monitorul de Suceava, municipalitatea suceveană a transmis un drept la replică în care a spus că anumite soluţii din cadrul realizării proiectului au fost luate în baza unor acte, unor liste care au prioritate în faţa caietului de sarcini, dar şi că din punctul de vedere al primăriei lucrările au fost realizate conform.

 

În raportul Curţii de Conturi se confirmă faptul că au existat nereguli la modul în care s-a respectat proiectul Zonei de Agrement Tătăraşi

Numai că precizările transmise de primărie sunt combătute, iar neregulile prezentate de ziarul nostru au fost confirmate de Curtea de Conturi Suceava, prin raportul de activitate pe anul 2017, în care sunt prezentate şi concluziile verificărilor efectuale la Primăria Suceava. În acest raport, neregulile legate de modul în care s-a realizat proiectul zonei de agrement Tătăraşi apar la capitolul Achiziţii publice, la punctul în care sunt prezentate aspecte ce ţin de nerespectarea clauzelor contractuale stabilite prin contractul de achiziţie publică referitoare la termenele stabilite. Astfel, Curtea de Conturi a anunţat că în urma controalelor efectuate la Primăria Suceava s-a constatat nerespectarea principiilor de bună gestiune în cazul plăţilor efectuate la obiectivul de investiţii „Amenajare Zonă de Agrement Tătăraşi”, constatându-se deficienţe care au condus la prejudicii în valoare de 564.000 de lei. Potrivit Curţii de Conturi, prejudiciile reprezintă echipamentele montate şi decontate integral, la sistemul de tenis - stâlpi şi fileu, coşul baschet cu structura aferentă, porţi minifotbal, teren de minigolf, masă tenis şi accesorii, învârtitoare, bănci, care nu corespund şi nu respectă din punct de vedere calitativ caracteristicile echipamentelor prezentate în caietul de sarcini, respectiv în proiectul tehnic şi în oferta câştigătoare ale executantului lucrărilor, deci exact ceea ce semnala Monitorul de Suceava imediat după inaugurarea Zonei de Agrement Tătăraşi.

Curtea de Conturi Suceava a mai constatat şi faptul că au fost efectuate plăţi fără documente justificative referitoare la înlocuirile de produse în sumă de nu mai puţin de 816.000 de lei, dar şi lucrări neexecutate şi angajate de 74.000 de lei, reprezentând echipamentele, lucrările de gazonare şi lucrări plantare arbori - arbuşti cuprinse în lucrările decontate integral, la care caracteristicile constatate la inspecţia pe teren nu sunt conforme şi nu respectă datele din proiectul tehnic sau devizul ofertă şi situaţiile de lucrări decontate executantului lucrărilor. La acestea se adaugă şi montarea unor echipamente produse de alţi producători decât cei indicaţi în oferta tehnică, fără întocmirea şi aprobarea cererilor pentru înlocuiri şi nici documentele care ar trebui să însoţească cererile pentru înlocuiri. Nu în ultimul rând, Curtea de Conturi Suceava a constatat şi nereguli la sistemul de faţade cu structură metalică de susţinere şi prindere a panourilor de lemn stratificat de înaltă densitate (HPL) care nu corespund din punct de vedere al grosimii cu datele din caietul de sarcini şi propunerea tehnică a ofertantului câştigător.

 

Curtea de Conturi recomandă primăriei să ia măsurile ce se impun pentru respectarea prevederilor contractuale

Tot Curtea de Conturi Suceava a transmis Primăriei Suceava să ia măsurile pentru respectarea prevederilor legale şi contractuale privind lucrările executate în cadrul obiectivului de investiţii „Zonă de Agrement Tătăraşi”, respectiv verificarea modului de îndeplinire a specificaţiilor tehnice din caietul de sarcini, proiectul tehnic şi devizul ofertă, a existenţei şi conformităţii certificatelor de calitate pentru toate echipamentele/dotările/materialele şi lucrările executate, inclusiv verificarea documentelor referitoare la înlocuirile de bunuri, conform prevederilor caietului de sarcini, precum şi identificarea tuturor echipamentelor/dotărilor/materialelor şi lucrărilor care nu îndeplinesc specificaţiile tehnice şi condiţiile de calitate,aşa cum sunt precizate în caietul de sarcini, proiectul tehnic şi oferta câştigătoare.

O altă recomandare făcută de Curtea de Conturi Primăriei Suceava este şi luarea măsurilor ce se impun în vederea respectării specificaţiilor tehnice şi condiţiilor de calitate pentru lucrările efectuate şi dotările/echipamentele şi materialele livrate, prin înlocuirea acestora conform specificaţiilor tehnice prevăzute în documentaţia de atribuire sau a recuperării eventualelor diferenţe de preţ ale articolelor de deviz din situaţiile de lucrări decontate, care nu corespund cu cele efectiv puse în operă, inclusiv a celor identificate ca urmare a auditului financiar. În acest caz se face referire la nu mai puţin de opt echipamente montate şi decontate integral, respectiv sistemul de tenis - stâlpi şi fileu, coş baschet cu structura aferentă, porţi minifotbal – sistem complet, teren de minigolf, masă tenis şi accesorii, învârtitoare, bănci de 1-2 persoane, pentru care s-a constatat că acestea nu corespund şi nu respectă din punct de vedere calitativ caracteristicile echipamentelor prezentate în caietul de sarcini, respectiv în proiectul tehnic şi în oferta câştigătoare ale executantului lucrărilor. Având în vedere că nu s-au respectat proiectul şi caietul de sarcini, Curtea de Conturi solicită şi înlocuirea echipamentelor, birou şi vitrină medicamente, făcând referire şi la lucrările de gazonare şi a lucrărilor de plantare arbori - arbuşti (Carpinus betulus, Prunus Cerasifera Nigria), cuprinse în lucrările decontate integral de Primăria Suceava, pentru care caracteristicile constatate la inspecţia pe teren nu sunt conforme şi nu respectă datele din proiectul tehnic, devizul ofertă şi situaţiile de lucrări decontate executantului lucrărilor.

 

Ion Lungu a declarat că primăria a contestat raportul Curţii de Conturi Suceava

Contactat telefonic cu privire la constatările Curţii de Conturi, primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că această instituţie a calculat un prejudiciu estimativ şi nu unul cert. „Este vorba de un eventual prejudiciu calitativ şi nu cantitativ. S-a ajuns aici din cauza distanţei mari dintre întocmirea documentaţiei şi implementare, de peste şapte  ani, timp în care unele materiale prinse în oferta tehnică, de exemplu terenuri de minigolf, nu se mai fabricau pe piaţă, şi s-a găsit o soluţie înlocuitoare”, a spus Ion Lungu. Primarul a afirmat că primăria a contestat raportul Curţii de Conturi, contestaţia a fost respinsă, motiv pentru care pasul următor a fost contestarea acestuia în instanţă.

„Instanţa de judecată va clarifica aceste lucruri, pe baza unor expertize care se vor face. Trebuie menţionat că lucrarea, în urma licitaţiei, s-a făcut la jumătate de preţ, 5,18 milioane lei, faţă de valoare indicatorilor tehnico-economici, de 10,87 milioane lei”, a precizat Ion Lungu. El a mai spus că procesul-verbal de recepţie a obiectivului de investiţii a fost semnat fără obiecţiuni de o comisie formată din specialişti, inclusiv fostul director tehnic al primăriei şi reprezentanţi ai proiectantului şi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii, astfel încât până la proba contrarie nu are nici un motiv să se îndoiască de calitatea lucrărilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Curtea de Conturi a confirmat ancheta Monitorului de Suceava privind neregulile din Zona de Agrement Tătăraşi.
 Vizualizări articol: 3126 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Curtea de Conturi a confirmat ancheta Monitorului de Suceava privind neregulile din Zona de Agrement Tătăraşi5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei