Lucrătorii de la districtele și secțiile de drumuri naționale din județ sunt exasperați de cantitățile foarte mari de gunoaie pe care le au de strâns din parcări și de la marginea drumurilor naționale. Asta în condițiile în care se strâng gunoaie de două ori pe săptămână, lunea și vinerea.
Datele concrete contabilizate la nivelul Secțiilor de Drumuri Naționale Suceava și Câmpulung Moldovenesc arată că în județ se strâng săptămânal circa 100 de mc de gunoaie. Strângerea acestor gunoaie de către personalul de la drumuri înseamnă costuri de colectare, transport, plus bani pentru predarea gunoiului la un centru de colectare. Un calcul la nivel lunar arată cheltuieli de peste 5.000 de lei doar pentru strânsul gunoaielor de pe drumurile naționale din județul Suceava. Asta fără a mai calcula timpul alocat de personalul secțiilor de drumuri pentru a strânge gunoaiele.
Inginerul Nicolae Popovici, responsabilul de relații cu presa din cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași, a declarat:
„Este o sumă colosală pe care o cheltuim, lunea strângem gunoaiele care se adună în weekend, iar a doua zi iar avem mizerie, astfel că vinerea facem și a doua operațiune de igienizare. Am ajuns ca două zile pe săptămână să strângem gunoaie, în loc să fim drumari, suntem gunoieri”.
Având în vedere cantitățile mari de gunoaie adunate în fiecare săptămână, este evident că nu se poate vorbi doar de deșeurile mărunte care se adună prin mașini, ci de șoferi care pur și simplu aruncă la marginea drumului tot gunoiul menajer care îl produc acasă.
Gunoi menajer, cutii mari de la electrocasnice, oale, tigăi, PET-uri, deșeuri din construcții, anvelope uzate sunt strânse de lucrătorii de la secțiile de drumuri naționale din parcări și de la marginea drumurilor naționale.
O parte dintre cei care aruncă gunoaie sunt surprinși de camere de supraveghere dispuse în anumite zone, însă aceste imagini nu pot fi folosite pentru a se da amenzi, având în vedere că nu sunt omologate pentru astfel de înregistrări.
Această creștere a cantității de deșeuri aruncate lângă drumuri are probabil legătură și cu faptul că sunt destule localități care nu au contracte cu firme de salubrizare care să preia periodic gunoiul de la locuitori, astfel că aceștia apelează la „soluții românești” pentru a scăpa de deșeuri.
Șoferii aruncă gunoaiele direct din mașini ori se opresc și lasă saci întregi cu gunoaie. Un exemplu concret este șoseaua de centură a Sucevei, pe porțiunea deschisă traficului rutier. Problema s-a acutizat în ultima perioadă de timp, cu precădere în zona parcării, dar și pe traseu.