NewEnergy - Radauti - Suceava
NewEnergy - Radauti - Suceava
NewEnergy - Radauti - Suceava
 
joi, 21 ian 2016 - Anul XXI, nr. 16 (6129)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,976 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5668 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Studentă peste hotare

O olimpică a Colegiului „Ştefan cel Mare” va studia ingineria la cea mai prestigioasă universitate din Europa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ana-Maria Marcu, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, va schimba, din toamna acestui an, uniforma ştefanistă cu uniforma de la Cambridge.

Tânăra a fost admisă la Universitatea Cambridge, a doua universitate ca vechime din lumea anglofonă, fondată în secolul XIII, al cărei nume este asociat cu aproape 100 de laureaţi Nobel sau cu legende precum Isaac Newton, Henry Cavendish, Charles Darwin sau Stephen Hawking.

Din toamnă, Ana-Maria va reveni în România doar în vacanţe, conştientă că visul ei de a studia la cel mai înalt nivel, alături de cei mai buni tineri din Europa, se poate împlini la mii de kilometri depărtare de casă.

„Pentru mine Cambridge era singura opţiune pentru care am aplicat cu mare convingere. Era singura universitate unde eram convinsă că voi merge dacă voi fi admisă. Am fost admisă şi la Universitatea Manchester, mai aştept răspuns de la Imperial Collenge London, University College London (UCL). Însă Cambridge e cu totul deosebit”, a mărturisit Ana-Maria.

 

Scrisoare de intenţie, recomandări, interviuri la fizică şi matematică

Pasionată de fizică, disciplină ce i-a adus numeroase distincţii în timpul anilor de liceu, Ana-Maria a ales să studieze ingineria.

A trecut cu brio de evaluările şi interviurile britanicilor, cunoscuţi pentru criteriile lor de admitere exigente, iar ultima testare pe care trebuie să o treacă este examenul de bacalaureat, pe care trebuie să-l promoveze cu minimum 9,50.

Prima etapă a procesului de admitere din Anglia a început în octombrie, anul trecut, prin înscrierea în aplicaţia de admitere a universităţii şi trimiterea unei scrisori de intenţie şi a unei recomandări din partea unui cadru didactic, profesorul Marius Marchitan în cazul Anei-Maria.

După câteva zile a primit acasă un plic prin care reprezentanţii instituţiei

din Anglia o invitau la interviuri, ultimul pas în vederea admiterii.

„În decembrie am susţinut două interviuri la fizică şi matematică, cu câte doi profesori ai universităţii. Modul în care acestea au decurs mă face să cred că este şi un test psihologic, nu consider că vizează doar cunoştinţele. Primul interviu a fost mai simplu, cu o atmosferă mai relaxată, iar subiectele au fost relativ uşoare. Cel de-al doilea interviu a fost ceva mai strict, ritmul a fost mult mai rapid, am trecut prin foarte multe capitole ale fizicii şi matematicii, iar emoţiile au fost mai mari”, povesteşte tânăra.

Costurile unui an de studiu la Cambridge se ridică la peste 9.000 de lire sterline, la care se adaugă şi cheltuielile zilnice, însă Ana-Maria va contracta un împrumut guvernamental pe care îl va restitui, eşalonat, după ce se va angaja, iar salariul ei va depăşi un anumit plafon.

„Vreau să le mulţumesc profesorilor Dan Popescu, Marius Marchitan, Costică Costan şi Sanda Barabaş pentru că m-au ajutat şi m-au sprijinit în multe situaţii”, a mai spus Ana-Maria.

 

„Eram chiar fascinată de fizică”

Ana-Maria Marcu s-a remarcat prin rezultatele sale în cadrul concursurilor de fizică, tânăra fiind coordonată de prof. Costică Costan.

„În clasa a VIII-a am îndrăgit foarte mult chimia, iar datorită profesoarei Ecaterina Lazarovici m-am calificat la Olimpiada Naţională de Chimie, la fel şi în clasa a IX-a. Tot în clasa a IX-a m-am calificat la Olimpiada Naţională de Ştiinţe pentru Juniori, pentru care am studiat în paralel fizică şi chimie. De atunci mi-a plăcut enorm fizica. Pot să zic că eram chiar fascinată. În clasa a XI-a m-am calificat la Olimpiada Naţională de Fizică. Mi-am dat seama că îmi place foarte mult şi am lucrat intensiv, astfel au apărut şi rezultatele la concursuri”, mărturiseşte ştefanista.

Ana-Maria se numără printre fondatorii formaţiei de teatru Pi a Colegiului „Ştefan cel Mare” Suceava. Alături de câţiva colegi a avut iniţiativa de a înfiinţa trupa Pi, iar cu sprijinul regizorilor Alexandru Stan şi Liviu Dospinescu a participat la mai multe festivaluri naţionale de specialitate.

 

Experienţă internaţională, la cea mai mare expoziţie de inventică din Europa 

În vara anului trecut, Ana-Maria Marcu şi Dimitrie Cielecki, de la Colegiul „Nicu Gane” Fălticeni, au reprezentat România la una dintre cele mai mari expoziţii de inventică şi cercetare adresată tinerilor, din Europa. Liceenii s-au calificat la MILSET - Expo Sciences International, eveniment care a avut loc în luna iulie 2015, la Bruxelles, Belgia.

Casa „inteligentă”, autonomă din punct de vedere energetic, concepută de cei doi elevi a câştigat aprecierea participanţilor şi a organizatorilor. Casa viitorului a fost distinsă cu medalii şi diplome în cadrul evenimentului de la Bruxelles, care a adunat sute de tineri din peste 60 de ţări, ce şi-au expus proiectele la 450 de standuri. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O olimpică a Colegiului „Ştefan cel Mare” va studia ingineria la cea mai prestigioasă universitate din Europa.
 Vizualizări articol: 6539 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.58/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 12 voturi
O olimpică a Colegiului „Ştefan cel Mare” va studia ingineria la cea mai prestigioasă universitate din Europa4.6512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Șnițel vienez (rețetă autentică austriacă) Nu prea seamănă, în versiunea sa adevărată, cu ceea ce suntem noi obișnuiți să numim șnițel. Cel vienez nu e cu carne de pui, nu are carnea din interior groasă ”ca să nu ne creadă zgârciți musafirii” și nu e îmbrăcat... Citeşte