Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 feb 2015 - Anul XX, nr. 26 (5838)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Îmbogăţit, în penitenciar

Criminalul care a făcut mii de euro din înşelăciuni avea în celulă telefoane mobile la discreţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După deja cunoscutul caz al lui Ovidiu Rusu, rădăuţeanul care, închis la Penitenciarul Botoşani, a făcut peste 100.000 de euro păcălind zeci de oameni doar cu un telefon mobil, un alt sucevean, Andrei Popiţanu, îi calcă pe urme deţinutului "magistrat”. Spre deosebire de primul, care îşi înşela victimele spunându-le că este procuror ori judecător şi, contra cost, le poate scoate rude din puşcărie sau le poate rezolva favorabil dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată, cel de-al doilea a strâns o sumă frumuşică din înşelăciuni prin metoda „accidentul”.

Popiţanu a fost condamnat în 2009 la 20 de ani de închisoare, după ce, în septembrie 2008, a omorât-o pe fosta lui prietenă, o fată de 18 ani, pe care a lovit-o cu pumnii şi cu picioarele, dar şi cu un bolovan în cap, fapta petrecându-se acum şapte ani în spatele unei discoteci din comuna Fundu Moldovei.  

Închisoarea a fost pentru tânărul Andrei Popiţanu o „şcoală de infractori”, în spatele gratiilor criminalul reprofilându-se în escroc.

În ediţia de ieri a Monitorului vă anunţam că Andrei Popiţanu a fost trimis din nou în judecată, săptămâna trecută, într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, fiind acuzat de nu mai puţin de 12 infracţiuni: 10 de înşelăciune şi două tentative de înşelăciune.

Cu ajutorul unor telefoane mobile, contacta persoane de pe raza judeţului, le spunea că este ori avocat, ori de la poliţie sau de la parchet şi că o rudă de-a lor, de regulă unul dintre copii, a provocat un grav accident rutier şi are nevoie urgentă de bani pentru a nu ajunge în spatele gratiilor.

Multe victime au picat în plasa criminalului escroc, care, în momentul în care simțea că victima a „mușcat”, își trimitea „asistentul” să ridice banii, fiind vorba de un complice aflat în libertate, identificat în persoana lui Adrian Ursu, în vârstă de 35 de ani, din comuna Adâncata, care locuia fără forme legale în cartierul Burdujeni al municipiului Suceava.

 

Înșelată în fața clădirii Parchetelor cu 8.000 de lei

Printre victime s-a numărat, mărturisesc surse judiciare, și o femeie din municipiul Suceava, Elisabeta V.

Aceasta a fost sunată pe la mijlocul lunii iunie a anului trecut de o persoană care s-a recomandat a fi de la „Parchetul Suceava” (la telefon, susţin anchetatorii, era Andrei Popiţanu). I-a spus că băieții ei erau sub influența etnobotanicelor și au dat cu mașina peste o femeie, iar rudele victimei sunt dispuse să-și retragă plângerea pentru o sumă de bani. Mai exact, 8.000 de lei. Victima a reușit să strângă doar 4.650 de lei și, speriată de ce li s-ar putea întâmpla fiilor ei, s-a dus direct în zona centrală a municipiului Suceava, în fața clădirii Parchetelor, acolo unde o aștepta Adrian Ursu, acesta spunându-i că este “secretarul avocatului” care îi reprezintă pe cei doi copii.

Femeia i-a dat banii, iar abia ulterior a aflat că a fost înșelată și că cei doi băieți ai săi erau bine mersi, nefiind implicați în nici un accident rutier.

De la o altă victimă, Leontina N., tot din municipiul Suceava, “secretarul avocatului” a încasat în total aproape 18.000 de lei, după ce, profitând de vârsta înaintată a victimei, Andrei Popiţanu a păcălit-o că vorbește la telefon cu un avocat, apoi cu fiul ei, iar acesta din urmă ar fi lovit cu maşina o bătrână pe trecerea de pietoni.

 

2.200 de euro pentru eliberarea din arest, 1.500 de euro pentru operația victimei și alți 2.000 de euro pentru transferul în Austria

Pe 6 iulie 2014,  Elena M. a primit un telefon prin care i s-a spus că fiul ei accidentase cu maşina o femeie şi un copil şi avea nevoie de 7.500 de lei, bani ridicaţi personal de la uşa victimei de “secretarul avocatului” - Adrian Ursu.

Pentru a o păcăli pe femeie, escrocul de la telefon (Popiţanu) s-au recomandat a fi mai întâi polițist, acesta având rolul de a o anunța oficial despre producerea accidentului.

Un alt caz este cel al Măriucăi A., care i-a înmânat unui necunoscut aproape 5.000 de euro, după ce i s-a spus anterior la telefon aceeași poveste: fiul ei a comis un accident rutier și are urgent nevoie de bani pentru a scăpa de cătușe.

Femeia a plătit o dată 2.200 de euro pentru a-și vedea fiul scăpat, deși acesta nu a fost implicat în nici un accident, apoi escrocii, văzând că pot specula slăbiciunea victimei, i-au mai cerut încă 1.500 de euro pentru “operația victimei“, după care alți 2.000 de euro “întrucât victima va fi transferată în Austria”.

Elena S., din Dărmănești, a plătit unui necunoscut, în două tranșe, nu mai puțin de 6.000 de euro, după ce i s-a spus prin telefon că soțul ei a dat cu mașina peste un pieton, iar victima se află pe masa de operație.

 

Prins în urma unui flagrant cu 20 de poliţişti în civil

Adrian Ursu a fost arestat în octombrie 2014, la Fălticeni, după ce a fost prins în urma unui flagrant la care au luat parte peste 20 de polițiști în civil, în timp ce încerca să escrocheze o femeie din localitate prin metoda „accidentul”.

În acea zi, Ursu luase de la o femeie 5.700 de lei, dar i-a mai cerut diferența până la 3.000 de euro. Când s-au întâlnit a doua oară, în Parcul Prefecturii din Fălticeni, polițiștii l-au înhățat.

Victima a avut inspirația să-și sune fiul, chiar dacă escrocii i-au cerut să nu care cumva să îl contacteze. A aflat că acesta era în altă parte și nu știa de nici un accident rutier, iar femeia s-a dus direct la poliție, oamenii legii reușind să-i recupereze și cei 5.700 de lei pe care apucase să îi dea deja escrocului.

 

Primea indicaţii prin telefon ce să facă cu banii luaţi de la victime

Audiat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, Adrian Ursu a refuzat să dea declaraţii iniţial, însă ulterior, din arestul poliţiei, şi-a recunoscut faptele, mărturisind că a acţionat la solicitarea lui Andrei Popiţanu, despre care ştia că este încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Botoşani.

Întrebat ce făcea cu banii ridicaţi de la victime, Adrian Ursu a declarat că toate sumele le-a dat unor persoane pe care nu le cunoştea, persoane cu care se întâlnea în anumite locuri la indicaţiile telefonice ale lui Andrei Popiţanu.

 

Avea vreo şase-şapte telefoane în celulă. Cartele, nici nu mai ştie câte...

Anchetatorii au stabilit că toate înşelăciunile de care este acuzat Andrei Popiţanu au fost comise de acesta din Penitenciarul de la Botoşani, unde era transferat de la puşcăria din Iaşi.

Popiţanu şi-a recunoscut cu seninătate înşelăciunile, mărturisind că a folosit şase-şapte telefoane mobile. Cât despre cartelele telefonice, nici nu le mai ştia numărul.

Pe portalul instanţelor de judecată, numele lui Andrei Popiţanu apare şi la alte dosare, de cele mai multe ori iniţiate de deţinut, prin cereri de constestaţii la executare ori de întrerupere executării pedepsei cu închisoarea.

Andrei Popiţanu este inculpat ori cercetat şi pentru alte fapte de înşelăciune, comise tot din spatele gratiilor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Criminalul care a făcut mii de euro din înşelăciuni avea în celulă telefoane mobile la discreţie.
 Vizualizări articol: 5236 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Criminalul care a făcut mii de euro din înşelăciuni avea în celulă telefoane mobile la discreţie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   America...mamii lor! trimis de
( 3 feb 2015, 18:58:28
Sunt nebuni americanii, cand dau condamnari de 30, 40 s-au chiar sute de ani de puscarie? La noi este simplu: chiar daca faci sute de fapte, primesti doar pedeapsa cea mai mare, pentru fapta cea mai grava. Celelelate pedepse ce contopesc...deci si la Popitanu se respecta regula.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Friptură de purcel cu sos de bere Zilele acestea, în care pare că lumea toată dă fuga-fuga pe Valea Prahovei și mai departe, spre Brașov, stârnesc rostogolul delicioaselor amintiri cu o fabuloasă friptură de purcel, tologită în sos de bere și aromată cu frunze de... Citeşte