Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 feb 2015 - Anul XX, nr. 26 (5838)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Sandrinio NEAGU

Sandrinio NEAGU


Un vulcan cu numeroşi adepţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Probabil că o să vă gândiţi că astăzi o să vorbesc despre ţigani, infractori sau alte categorii care creează probleme în societate.

Nu, astăzi mi-am propus să aduc în atenţie indulgenţa şi uşurinţa cu care sucevenii tratează ceea ce se petrece în oraşul în care trăiesc zi de zi. Deşi ar avea toate motivele să protesteze, să-şi ţipe nemulţumirea şi să se revolte, foarte puţini pun în aplicare doza de frustrare.

Evident, este şi o masă critică, aflată într-o permanentă expansiune, care se adună şi comentează pe reţelele de socializare. Aproape că nu există zi lăsată de la Dumnezeu în care pe internet să nu fie transpusă o imagine sau vreun comentariu negativ la adresa administraţiei locale.

Cum s-ar spune, undeva acolo, în tăcere, vulcanul clocoteşte. Deocamdată, adună lavă, dar clipa când va erupe nu poate fi prea îndepărtată.

Umilinţa la care sunt supuşi sucevenii pare a fi încă suportabilă. Oamenii au acceptat, scrâşnind din dinţi ce-i drept, să stea fără apă caldă şi adăugând o haină în plus pe ei în perioada amorţirii caloriferelor. Şi toate acestea se întâmplau când temperaturile externe erau de minus 15 grade Celsius.

Sucevenii acceptă şi mizeria de pe străzile oraşului. Fiecare metru parcurs la pas prin această urbe se termină invariabil la curăţat pantofii. Asta fără a mai pune la calcul şi autovehiculele, condamnate săptămânal la duş.

Gropile. Ce să mai spun despre ele, de vreme ce toţi le-am dat de partea inferioară în ultimele luni, indiferent că am circulat pe străzile principale, printre blocuri sau pe trotuare.

Despre haosul urbanistic ar fi de scris o carte, dar o simplă privire aruncată de la balconul fiecăruia dintre noi ne convinge că s-a construit cum şi unde s-a dorit, fără nici cea mai mică intervenţie din partea autorităţilor competente. A, probabil că o să vă întrebaţi cum a fost posibil. Simplu, prin retrocedarea cvasituturor petecelor de teren din municipiul Suceava, în ceea ce s-ar putea numi jaful începutului de secol.

Iar acestea sunt doar câteva din ingredientele vulcanului a cărui temperatură creşte. Pentru că dacă mai pun la socoteală şi sfidarea se ajunge la o căldură greu suportabilă.

Şi când va fi să erupă vulcanul, nici măcar cenuşa nu-i va acoperi suficient de mult pe cei care s-au vrut stăpâni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un vulcan cu numeroşi adepţi.
 Vizualizări articol: 3403 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 7 voturi
Un vulcan cu numeroşi adepţi3.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Si inca trimis de
( 4 feb 2015, 14:22:58
...mai mult de atat si capacele de canal, nici unul e pus cum trebuie la cota: ori e prea adanc ingropat (vezi Bd George Enescu cum cobori de la Catedrala spre Centrul de calcul) si pur si simplu iti strici masina ori sunt prea sus montate si iar sunt probleme; lucreaza o ciurda de oameni la primaria Suceava, sunt responsabili pentru fiecare strada platiti ca sa observe ce e in neregula si sa transmita mai departe...da de unde, cui ii pasa, firmele ce executa lucrarile dau spaga si receptia lucrarilor se face din birou iar noi ne stricam masinile si platim zeci sau sute de milioane pentru reparatii...
2.   Hă, hă, hă, hă! trimis de
( 4 feb 2015, 18:21:10
M-am chişăt pe mine de râs!
Asta s-o crezi tu, Moş Neagule!
Auzi la el, revoltă în Suceava.
Ha, ha, ha, ha!
Iu meic mai dei!

Unde draaqu ghisăzi tu CARACTERE în Suceava capabile de o atitudine civică fermă, urmată de măsuri de protest?
Ştii cumva ca Suceava, începând încă de acum 25 de ani, să se fi revoltat sau să fi protestat MĂCAR O SINGURĂ DATĂ?

Fac pariu, o fostă soldă de a mea contra un nasture de manta, că n-o să vezi nici măcar un şoricel sucevean chiţăind prin agora.
Şi ştii de ce?
Fiindcă Suceava este un oraş fragmentat, alcătuit din elemente heterogene:
- mare parte din ţărănoi strămutaţi la city prin programul socialist de indistrializare.
Tărănoi care nu şi-au negat condiţia primară nici la a generaţie secundă sau terţiară. Nişte ţărani cum ar exclama, scârbit, un ilustru romancier.
- apoi mai sunt o fracţiune infimă de băştinaşi cu spiţă de vechi târgoveţ. Băştinaşi care se comportă de o ţâfnoşenie nesustenabilă, de parcă s-ar scoborî pe linie directă din spiţa Muşatinilor.
- mai găseşti în fosta cetate a bunicului Ştefan sumedenie de gomoşi Telectuali, fiecare dintre ei avându-i înfipt în kur, pe post de orgoliu de castă elitistă, culişerul cu care muma lor răsucea o mămăligă pentru a potoli urgia maţelor tutror puradeilor şi căţăilor din curtea copilăriei lor.
Aistea gomoşi şi scorţoşi zice-se că sunt toţi scriitori, jurnalişti, analişti, comentatori, chibiţi, etcaetera, după cum are veni lucrători zadarnici din scârţâitul condeiului şi bătutul apei în piuă din gură.
Evident că fiecare dintre ei este deţinătorul sezinar al Adevărului Absolut şi Proprietar în drept al Bolohanului filosofal, motiv pentru care, orice formă de dialog dintre gomoşi, sau dintre gomoşi şi ţărănoi sau târgoveţi, este sortită din start eşecului.
2.1  RE: Hă, hă, hă, hă! trimis de
( 4 feb 2015, 18:22:44
- unde mai pui alae şi cohortae de câmpeni din ţara tizâcului, trecuţi apa Sereth-ului prin vad, către Ţara Canaanului a Bukowinei, unde apa e bună, lemnele din belşug şi sinecurile funcţiilor mai babane.

În atare condiţii, cu cine vrei să se însoţeşti în Suceava cea ad-mirabilă, arătând ca Dresda după bombardamentul aliat din 1945?
Cu şoşoi? Cu iepuri? Cu fricoşi? Cu laşi? Cu ipocriţi? Cu lichele? Cu secături? Cu golănaşi? Cu cocalari? Cu lătrăi? Cu slugoi, căţei, mişei, lachei şi derbedei?

Cu cine, mă, cu cine să produci măcar un jenant fâs al măreţului vulcan ce ţi se năzări în mintea-ţi totalmente ruptă de realitate?
Cu băişani vrei să pleci la luptă? Cu lungi? Cu mârzi? Cu stani? Cu cuşniri? Cu danubieni?
Cu cine, mă, porneşti rescoala?
Zî-mi şî mia unde-i craterul unde bolboroseşte lava conştiinţei civice sucevene, ca să merg şi Io* să-mi prăjesc o bucată de slănină înfiptă în ţepuşă!

Acuma lăsând deoparte gluma inevitabil asociată glumei tematice a editorialului tău, pe lângă alte licenţe literare introduse pe fiţuica asta nenorocită, referitor la „mândra şi înflăcărata” cetate a Sucevei ar trebui de intabulat următoarele atribute:
Suceava MĂMĂLIGARILOR.
Suceava Gigeilor.
Căci exponentul etalon al citizenului sucevean este Gigelul postac de pe site-ul vostru, pe care-l creionam astfel:
„... produsul finit creat de socialism: OMUL NOU DE TIP BOU.
Fricos ca blăniţa de pe sula unui şoşoi sălbatic, tremurător ca salcia plângătoare.
Adept vocaţional al devizei ce impune plecarea grumazului înspre mângâierea numai cu latul sabiei.
Exeget jalnic al filosofiei păguboase „sunt de acord să fure EI dar să-mi dea şi mie un mic, o bere şi o pungă de seminţe.”
2.2  RE: Hă, hă, hă, hă! trimis de
( 4 feb 2015, 18:23:34
Astfel încât, unde ţi-este vulcanul, Moş Neagule?
Ai avut cauchemaruri astă-nopate şi ai început să ghisezi potcoave de defuncţi cai verzi ornând pereţii redacţiei?
Îţi bântuie nehodina trolii, piticii, dwarfii, gnomii şi elfii?
Începi să auzi voci şi să vezi prieteni imaginari?
Revino-ţi băiete, în fire şi scoboară-te cu chicioarele în glia patriei.
Căci o să vezi tu revoltă în suceava taman atunci când o să reuşeşti să-şi vizualizezi ceava fără oglindă sau webcam.

MĂMĂLIGARILOR!
GIGEILOR!
NUMAI GURA E DE VOI!
PTIU!
3.   Hargatilor trimis de
( 4 feb 2015, 19:14:38
Ar trebui ca indicatoarele de pe caile de comunicatie, la intrarea in muncipiul mamaligarilor, sa aiba inscriptionate, urmatoarele devize:
pe avers - "Capul ce se pleaca sabia nu-l taie"
Iar pe revers - "Iar cei ce se impotrivesc stapanirii isi vor atrage osanda" (Ascultarea de stapanire - propovaduita de Sf.Pavel)

Parca era saptamanile trecute vorbire despre strangerea de semnaturi in vederea declansarii procedurii plebiscitare de demitere a taranoiului gusat.
Atat a ramas? La standardul de lehaiala fara nici un fel de finalitate?

Hargatilor cu gena slugarniciei incrisa definitiv in genomul de iobag prost.
Va binemeritati soarta cu varf si indesat!
MAMALIGARILOR!
GIGEILOR CU GURA MARE!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Friptură de purcel cu sos de bere Zilele acestea, în care pare că lumea toată dă fuga-fuga pe Valea Prahovei și mai departe, spre Brașov, stârnesc rostogolul delicioaselor amintiri cu o fabuloasă friptură de purcel, tologită în sos de bere și aromată cu frunze de... Citeşte