Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 nov 2014 - Anul XIX, nr. 266 (5775)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă

Expertiza în cazul tinerei subnutrite de la Moldoviţa a fost finalizată în această săptămână

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tânăra în vârstă de 19 ani din comuna Moldoviţa care cântărea doar 16 kilograme, după ce a fost hrănită toată viaţa ei numai cu lapte şi apă cu zahăr, a fost expertizată atât din punct de vedere medical, la Spitalul „Sf. Maria” din Iaşi, săptămâna trecută, cât şi din punct de vedere psihiatric, la Spitalul Socola Iaşi, în cursul acestei săptămâni. În baza acestor expertize, o comisie de medici de la Institutul Medico-Legal Iaşi se va pronunţa cu privire la afecţiunile cu care a rămas pe viaţă fata din cauza relelor tratamente la care a fost supusă. Rezultatul acestor expertize este deosebit de important, în baza lor procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, care au demarat în acest caz urmărirea penală pentru rele tratamente aplicate minorului, urmând a stabili măsurile care se impun faţă de persoanele care trebuiau să aibă grijă de fată ori care nu au făcut nimic pentru a o salva, deşi ştiau bine situaţia în care se află.

Tânăra de 19 ani, Adina, era crescută în familie, mama sa suferind de schizofrenie. În 2009, fata a fost încadrată cu grad de handicap, iar ajutorul financiar oferit de stat, 600 de lei lunar, a fost luat inițial de o soră de-a ei mai mare, apoi de către soțul acesteia din urmă, Nicolae Părîjnec, care a devenit, legal, asistentul ei personal. În realitate fata a rămas să locuiască în casa modestă a mamei ei, bolnavă psihic, şi alături de un tată bătrân, bolnav şi cu o pensie de mizerie. Aşa s-a ajuns ca Adina să ajungă într-o stare inimaginabilă.

După ce cazul a ieşit la iveală, în luna decembrie a anului trecut, Prefectura Suceava, în baza constatărilor unei comisii de specialitate, a depus plângeri penale în acest caz, împotriva a patru persoane, considerate vinovate direct sau indirect de situaţia în care a ajuns tânăra. Este vorba de primarul comunei Moldoviţa, Traian Iliesi, asistentul personal Nicolae Părîjnec, inspectorul social din Primăria Moldoviţa, Cristinica Axenia Haucă, şi medicului de familie Sorina Rusu.

Din informaţiile pe care le avem ancheta penală se îndreaptă în special spre asistentul personal şi inspectorul social, care riscă să fie trimişi în judecată în acest dosar penal.

Între timp, tânăra, care va împlini curând vârsta de 20 de ani, face progrese vizibile în Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Mitocu Dragomirnei, unde este internată din 13 ianuarie 2014.

Adina are acum are o greutate de 30 de kilograme, la o înălţime de 130 cm. La internarea în centrul de la Mitoc fata avea 20 de kilograme şi o înălţime de 118 cm, în timp ce în ziua în care a fost luată de la Moldoviţa cântărea doar 16 kilograme. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expertiza în cazul tinerei subnutrite de la Moldoviţa a fost finalizată în această săptămână.
 Vizualizări articol: 2604 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Expertiza în cazul tinerei subnutrite de la Moldoviţa a fost finalizată în această săptămână1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei