Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 sep 2014 - Anul XIX, nr. 211 (5720)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Prăpăd

Pompieri intoxicaţi şi cu căştile topite, în urma unui incendiu la o casă şi la opt anexe pline cu anvelope

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un incendiu de o violenţă extremă, o adevărată încercare şi pentru pompierii militari antrenaţi pentru situaţii de urgenţă, a izbucnit marţi noapte în municipiul Rădăuţi, pe o proprietate pe care se aflau o casă cu etaj şi opt anexe, transformate în ateliere de vulcanizare şi piese auto. Incendiul a generat temperaturi extrem de ridicate în condiţiile în care casa şi câteva anexe erau transformate în adevărate depozite de pneuri uzate.

Temperatura generată de arderea pneurilor a fost atât de puternică încât a fost afectată astereala unei case aflate la zece metri distanţă, iar trei pompieri s-au intoxicat cu fum după ce căştile acestora s-au topit.

 

Fum, gaze toxice şi temperaturi foarte mari

Alarma de incendiu s-a dat în jurul orei 1.20, iar ceea ce părea a fi un incendiu obişnuit, la o casă, s-a transformat într-o intervenţie de maximă dificultate.

Plutonierul adjutant Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, a rezumat ce au găsit colegii săi la faţa locului:

“Flăcările se manifestau pe o suprafaţă de aproximativ 1.500 de metri pătraţi şi ardeau mai multe clădiri, piese auto şi stive de anvelope, existând pericolul de propagare la o casă de locuit din vecinătate. Incendiul a fost anunţat cu întârziere, iar focul s-a propagat foarte repede din cauza construcţiilor aglomerate şi a materialelor combustibile în cantităţi foarte mari. Intervenţia a fost deosebit de grea, pe timp de noapte, în condiţii de fum, gaze toxice, dar şi cu temperaturi puternice generate de anvelopele incendiate”.

 

O casă cu etaj plină cu anvelope

Generalul de brigadă Ion Burlui, inspectorul-şef al ISU Suceava, cel care a coordonat acţiunea de la faţa locului, a arătat că misiunea s-a lovit de două probleme majore.

“Întreaga locuinţă, de la subsol şi până la etaj, era încărcată cu anvelope, ceea ce a dus la dezvoltarea violentă a incendiului şi a existat risc real de prăbuşire a construcţiei. O altă problemă care a îngreunat intervenţia este că s-a realizat o navetă pentru alimentarea cu apă a autospecialelor, la o altă sursă, deoarece în apropiere era un hidrant, dar acesta era subdimensionat, fiind capăt de reţea”.

Clipele de groază au fost descrise şi de un martor ocular. Constantin Prelipcean a declarat: “Focul la început a fost mic, ardea mocnit, iar deodată a izbucnit tare, s-a aprins cumplit din cauza cauciucurilor şi s-au ridicat flăcări de 10-15 metri. Au fost anunţaţi pompierii şi au venit repede. În zece minute au fost la faţa locului”. 

 

Pompieri intoxicaţi cu fum 

Momentul critic al intervenţiei a fost cel în care trei dintre pompierii militari din linia I de stingere s-au intoxicat cu fum. Aceştia au primit îngrijiri medicale de la paramedicii SMURD, iar apoi s-au întors la muncă. S-a constatat că aceştia s-au intoxicat pe fondul deteriorării căştilor, din cauza temperaturii extrem de mari de ardere.

În total, la faţa locului au intervenit opt echipaje de pompieri militari de la Rădăuţi, Siret, Suceava şi Solca, împreună cu lucrători ai Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă Volovăţ şi Milişăuţi.

Pompierii au intervenit cu nu mai puţin de zece autospeciale de stins incendii.

 

Dimensiunile dezastrului

Focul a fost stins în totalitate abia ieri dimineaţă, în jurul orei 9.30.

Au ars clădirea cu etaj în care se aflau depozitate anvelope şi accesorii auto şi cele opt anexe în care funcţionau un birou, hale cu anvelope şi piese auto, o vulcanizare şi un garaj, pe o suprafaţă însumată de aproximativ 900 de metri pătraţi.

Flăcările au mai afectat un depozit de anvelope în aer liber pe aproximativ 600 de metri pătraţi, şase caroserii auto, trei remorci, piese şi accesorii auto, utilaje pentru vulcanizare şi circa 7.000 de anvelope.

O evaluare în mare a pagubelor a arătat că prejudiciul se apropie de un milion de lei. 

 

Cauza dezastrului, un scurtcircuit

Clădirile distruse de incendiu se află în proprietatea unui anume Mihai Vicol, în vârstă de 45 de ani, un localnic care este stabilit în Austria.

Firma care se ocupa de atelierul auto este administrată de un alt bărbat, Dănuţ Domniţei, în vârstă de 47 de ani, din municipiul Rădăuţi.

Abia după lichidarea focului pompierii au putut să cerceteze cauza posibilă a incendiului.

„Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost scurtcircuit produs la un conductor electric defect”, au precizat reprezentaţii ISU Suceava, care au identificat un tablou electric de unde ar fi plecat problemele.

 

Un alt incendiu puternic, la Vicovu de Jos

Marţi seară, pompierii au mai avut de intervenit la un incendiu care a pus probleme deosebite. În jurul orei 18.45 s-a anunţat că a luat foc gospodăria unui bărbat din Vicovu de Jos. La sosirea echipajelor, incendiul se manifesta violent la acoperişul casei şi la două anexe, existând pericolul de propagare la întreaga locuinţă şi la o gospodărie învecinată. Focul a fost stins în jurul orei 23.00. Au ars acoperişul casei, pe o suprafaţă de 140 de metri pătraţi, acoperişul unei şuri, pe 150 de metri pătraţi şi acoperişul bucătăriei de vară, pe 50 de metri pătraţi. De asemenea, au mai fost distruse 15 tone de furaje şi s-au degradat pereţii locuinţei. Şi în acest caz totul pare să fi plecat de la un scurtcircuit produs la un conductor electric defect.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pompieri intoxicaţi şi cu căştile topite, în urma unui incendiu la o casă şi la opt anexe pline cu anvelope.
 Vizualizări articol: 5053 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Pompieri intoxicaţi şi cu căştile topite, în urma unui incendiu la o casă şi la opt anexe pline cu anvelope5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei