Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 sep 2014 - Anul XIX, nr. 211 (5720)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Vremea bilanţului

Directori de „Foarte bine” la conducerea școlilor cu rezultate mediocre la examenele naționale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Conducerea Inspectoratului Şcolar Suceava a realizat bilanţul activităţii din anul şcolar trecut a tuturor celor 280 de directori de şcoli din judeţ.

Potrivit datelor transmise de reprezentanții instituţiei, activitatea profesională a managerilor şcolari din judeţ, adjuncţi şi directori plini, a fost notată cu „Foarte bine”, excepţie făcând fostul director al Şcolii Gimnaziale din Putna, Mircia Aanei, care a fost evaluat cu „Bine”.

Mircia Aanei a primit un calificativ mai slab pe motiv că nu ar fi colaborat bine cu autorităţile locale din Putna şi că nu a administrat eficient vistieria şcolii.

În 2013, toţi cei de la cârma şcolilor sucevene au fost notaţi cu „Foarte bine”. 

 

Liceu cu un singur elev „admis” la bac, dar cu director de nota 10

Absolvenţi mediocrii, dar directori de nota 10. Aşa s-ar caracteriza situaţia în cazul câtorva şcoli din judeţ ai căror absolvenţi au înregistrat rezultate ruşinoase la examenele naţionale din acest an, dar care sunt conduse de manageri notaţi cu 10 de şefii IŞJ.

La Liceul Tehnologic "Vasile Gherasim" Marginea, un singur elev a promovat bacul în sesiunea din vară, în vreme ce în sesiunea din toamnă nu a promovat nici unul. Cu toate acestea, directorul a primit „Foarte Bine”.

 Scenariul este similar la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” Suceava (promovabilitatea la bac nu a trecut de 15%), la Liceul Tehnologic Nr. 1 Câmpulung Moldovenesc, Liceul Tehnologic "Vasile Deac" Vatra Dornei, Liceul Tehnologic Iacobeni, Liceul Tehnologic "Tomşa Vodă" Solca, Colegiul Tehnic "Petru Muşat" Suceava, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, Colegiul Silvic "Bucovina" Câmpulung Moldovenesc.

Referitor la acest aspect, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Suceava au explicat că evaluarea activităţii desfăşurate de director într-un an şcolar are în vedere mai multe criterii, însă promovabilitatea de la examenul de bacalaureat nu este un indicator care să cântărească mult sau să influenţeze rezultatul evaluării.

De menţionat că evaluarea activității directorilor unităţilor particulare nu intră în atribuţiile Inspectoratului Şcolar.

 

Au primit „Foarte bine”, dar tot au fost schimbaţi din funcţie

Un alt paradox legat de calificativele obţinute de directorii de şcoală se referă la managerii care au fost apreciaţi pentru activitatea lor managerială, însă, cu toate acestea, au fost daţi jos din fotoliul de conducere.

Este cazul directorilor de la Liceul Tehnologic Iacobeni, Şcoala Gimnazială Horodnic de Sus,  Şcoala Gimnazială Păltinoasa, Şcoala Gimnazială Nr. 2 Rădăuţi şi adjunctul de la Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei. Acestora li s-a imputat fie că nu au avut o colaborare bună cu autorităţile locale, fie că au avut un management financiar defectuos, cu toate că au primit „Foarte bine”.

 

Cum se face evaluarea directorilor?

În fiecare an, directorii îşi depun, la IŞJ, fişele de autoevaluare şi raportul asupra activităţii desfăşurate în anul şcolar precedent, acestea urmând a fi analizate de către inspectorii şcolari de specialitate. Inspectorii propun un punctaj pentru activitatea managerilor, calificativele urmând a fi aprobate de către Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Școlar Judeţean Suceava. Fişa de evaluare a directorilor conţine o serie de indicatori de performanţă, managerii urmând a fi notaţi pentru rezultatele din domeniile: Curriculum, Resurse umane , Resurse financiare şi materiale, Dezvoltare şi relaţii comunitare. Fiecare din cele patru domenii are următorii indicatori: proiectare, organizare, conducere, control, motivare, implicare, formare, formarea grupurilor şi rezolvarea conflictelor.

În urma evaluării, punctajul obţinut va determina acordarea calificativului, astfel: pentru 86-100 de puncte va fi acordat calificativul “Foarte bine”, pentru 71-85 de puncte – calificativul “Bine”, pentru 61-70 de puncte – “Satisfăcător” şi pentru 0-60 de puncte – “Nesatisfăcător”.  Directorii care obţin calificativul “Nesatisfăcător” părăsesc automat funcţia de conducere şi nu mai au dreptul să participe la concursul de ocupare a funcţiei de conducere timp de doi ani.

Potrivit prof. Eleonora Bulboacă, responsabilul de relaţia cu presa din cadrul IŞJ Suceava, „chiar dacă aproape toţi directorii au fost notaţi cu <Foarte bine>, diferenţierea este făcută de punctajele primite de fiecare, de la 86 la 100”.

La nivelul județului își desfășoară activitatea circa 280 de directori plini şi directori adjuncţi. Nici unul nu ocupă funcţia pe baza rezultatelor unui concurs, ci toţi sunt numiţiprin detaşare în interesul învăţământului. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Directori de „Foarte bine” la conducerea școlilor cu rezultate mediocre la examenele naționale.
 Vizualizări articol: 2643 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Directori de „Foarte bine” la conducerea școlilor cu rezultate mediocre la examenele naționale4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei