Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 sep 2014 - Anul XIX, nr. 211 (5720)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Blocaj

Poliția a achitat doar 2.000 de lei în două luni şi are datorii de aproape 800.000 de lei pentru necropsii şi alcoolemii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Blocajul financiar privind achitarea necropsiilor şi alcoolemiilor, în cadrul dosarelor penale care se înregistrează zilnic la nivel de judeţ, a ajuns la o cotă cu adevărat alarmantă. Conform datelor oficiale, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava are de achitat 779.914 lei, mare parte din sumă către Serviciul Judeţean de Medicină Legală Suceava. În lunile iulie şi august, abia s-au făcut plăţi de aproximativ 2.000 de lei, pentru cauze penale care pot fi numărate pe degete.

Atâta timp cât lucrările nu sunt achitate, Serviciul Judeţean de Medicină Legală Suceava nu comunică oficial rezultatele privind alcoolemiile ori cauzele deceselor la morţi suspecte. Ce înseamnă asta? Dosarele penale sunt practic blocate şi nu îşi pot urma cursul firesc.

 

Expertiza pentru un minor de 14 ani acuzat de furturi şi tâlhării, una din excepţiile pentru care s-au găsit bani

De exemplu, din cei 2.000 de lei, 499 de lei s-au plătit pentru o expertiză psihiatrică în cazul minorului în vârstă de 14 ani din Şcheia trimis recent în judecată pentru furturi şi tâlhării. După numeroase rapoarte de necesitate făcute de anchetatori, s-a aprobat plata expertizei. Fără această expertiză, în urma căreia a reieşit că minorul are discernământ, autorul nu putea fi pus sub acuzare şi arestat preventiv. Alte câteva zeci de rapoarte de necesitate, privind fapte considerate grave, care nu mai necesită amânare, au rămas pe listele de aşteptare.

Un exemplu recent este cel al accidentului mortal petrecut săptămâna trecută pe DN 17, la Câmpulung Moldovenesc, când şoferul unui camion a omorât un biciclist. Alcoolemia şoferului nu a fost comunicată oficial pentru că poliţia nu a achitat-o. La cât de mari sunt datoriile acumulate, nimeni nu poate spune când se vor găsi bani pentru aceste dosare recente. Ultimele plăţi consistente, de la începutul acestui an, s-au făcut pentru necropsii sau alcoolemii dispuse încă din mai 2013.

 

Blocajul vine de la nivel ministerial

În unele cazuri, mai ales în dosarele penale privind şoferi băuţi, costurile au fost achitate la cerere de conducătorii auto implicaţi, care au cerut expres acest lucru pentru ca anchetele să se finalizeze mai repede şi să-şi scurteze perioada în care nu au dreptul să conducă. De asemenea, sunt şi victime ori rude ale părţilor vătămate care au ales să achite aceste lucrări pentru ca ancheta să nu mai fie amânată. Este însă doar o opţiune care depinde de fiecare persoană în parte.

Blocaje de acest gen s-au mai înregistrat şi în anii trecuţi, iar problema este una generală, la nivel naţional. Practic, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava nu are nici o putere de decizie în acest sens, banii pentru necropsii şi alcoolemii fiind viraţi de la Ministerul Afacerilor Interne.

Din datoria de aproape 780.000 de lei, în jur de 715.000 lei sunt de achitat către Serviciul Judeţean de Medicină Legală Suceava, iar restul către institutele medico-legale din Iaşi, Bucureşti, Cluj-Napoca ori către experţi care au realizat expertize tehnice judiciare dispuse în cadrul dosarelor penale.   

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliția a achitat doar 2.000 de lei în două luni şi are datorii de aproape 800.000 de lei pentru necropsii şi alcoolemii.
 Vizualizări articol: 1467 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Poliția a achitat doar 2.000 de lei în două luni şi are datorii de aproape 800.000 de lei pentru necropsii şi alcoolemii5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei