Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 iul 2014 - Anul XIX, nr. 163 (5672)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Semne de întrebare

Ancheta în cazul unui șofer găsit nevinovat într-un accident mortal, retrimisă la procurori pentru cercetare la patru ani de la tragedie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cazul unui accident rutier petrecut acum mai bine de patru ani de zile la Gura Humorului, în urma căruia o bătrână în vârstă de 68 de ani a fost accidentată mortal de un şofer în vârstă de 19 ani, va reveni pe masa unui procuror, pentru refacerea anchetei, deşi iniţial s-a stabilit că tânărul care se afla la volan nu are nici o vină în producerea tragediei şi nu se impune trimiterea sa în judecată. Un caz complicat, cu multe semne de întrebare, pentru care fiii femeii decedate sunt dispuşi să lupte până în pânzele albe. Judecătoria Gura Humorului le-a dat recent dreptate acestora, în sensul că a admis plângerea lor împotriva soluţiei de netrimitere în judecată a şoferului. Cu alte cuvinte ancheta va fi reluată. 

 

Tragedia din 2010 şi constatările modificate total pe parcursul anchetei

Pe 31 mai 2010, Aurelia Buşcu, în vârstă de 68 de ani, din Gura Humorului, a ieşit din casă pentru a merge la o farmacie. Când s-a angajat în traversarea bulevardul Bucovina, la intrarea în Gura Humorului dinspre Suceava, în zona Şcolii Gimnaziale 2, a fost lovită violent de o maşină VW Golf 6, condusă de Alexandru Paşcovici, un tânăr, la acea vreme, de 19 ani, şi el din Gura Humorului. 

Ofiţerul de la Biroul Rutier al Poliţiei oraşului Gura Humorului care a efectuat ancheta de la faţa locului a stabilit preliminar că victima s-a angajat regulamentar în traversarea străzii, pe locul marcat, moment în care a fost lovită de maşina condusă de tânărul care se întorcea de la o probă de bacalaureat pe care a susţinut-o în acea zi.  Aceste constatări aveau însă să se modifice total pe parcursul anchetei. În urma unor expertize s-a constatat că bătrâna s-a angajat în traversare după trecerea de pietoni, deci neregulamentar, ba mai mult şoferul nu avea cum evita tragedia.

 

Ce a stabilit procurorul care a decis că şoferul nu trebuie trimis în judecată

Două probleme esenţiale sunt cele care ar trebui să facă lumină în acest caz. Dacă victima a traversat strada regulamentar şi dacă şoferul circula cu viteza legală pe raza localităţii, pentru a avea timp să evite un accident. Chiar şi pentru viteză neregulamentară în localitate un şofer implicat într-un astfel de accident este de regulă trimis în judecată, în aşa-numitele cazuri de culpă comună.

Concluzia procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, care a instrumentat cazul, a fost pe scurt următoarea: femeia de 68 de ani s-a angajat în traversarea străzii prin loc nemarcat, după trecerea pentru pietoni, fără a se asigura. Mai exact la 10,5 metri de trecerea pentru pietoni. S-au luat în calcul în principal măsurătorile efectuate la faţa locului şi interpretarea acestora de experţii judiciari, declaraţiile martorilor fiind contradictorii în acest sens.  Şoferul de 19 ani circula dinspre Suceava spre Gura Humorului, iar victima s-a angajat în traversare din dreapta sa. Impactul s-a produs în timp ce şoferul era pe banda a II-a de mers.

Cât priveşte viteza de deplasare, s-a stabilit că la momentul impactului şoferul rula cu viteza de 55 de kilometri la oră. În decizia de a nu-l trimite în judecată pe Alexandru Paşcovici procurorul de caz a mai invocat concluzia că tragedia nu putea fi evitată chiar şi dacă şoferul ar fi avut viteza legală de 50 de kilometri la oră în localitate.

Ordonanţa de netrimitere în judecată a lui Alexandru Paşcovici a fost semnată pe 12 aprilie 2013, fiind confirmată, în urma depunerii unei contestaţii, şi de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, la data de 31 mai 2013.

 

Femeia a murit în urma unui impact violent

Fiii victimei au apelat şi la ultima cale de atac, Judecătoria Gura Humorului, unde au contestat concluziile procurorului. Ei şi-au motivat acţiunea pe mai multe argumente legate de ancheta preliminară care a stabilit că accidentul s-a petrecut pe trecerea de pietoni, dar şi de viteza cu care rula şoferul. Întrebarea care se pune este cum de a fost impactul atât de violent, în condiţiile în care şoferul nu circula decât cu 5 kilometri la oră peste limita legală, aşa cum s-a stabilit în cele două expertize dispuse în dosar. După cum rezultă din constatările medico-legale, femeia de 68 de ani a fost acroşată cu partea frontală stângă a autoturismului, preluată pe capotă, s-a lovit cu capul de parbriz şi a fost proiectată pe carosabil. Femeia a decedat din cauza insuficienţei cardiorespiratorii acute consecutivă contuziilor cerebrale şi hemitoraxului produse prin politraumatism sever.

 

Membrii familiei Buşcu speră ca dosarul să ajungă în cele din urmă în instanţă

Judecătoria Gura Humorului a decis în luna martie a acestui an, deci la aproape patru ani de la producerea accidentului, să admită plângerea făcută de Viorel Buşcu, unul dintre fiii femeii de 68 de ani, împotriva ordonanţei de netrimitere în judecată.  Acesta aşteaptă acum reluarea anchetei şi speră ca de această dată concluziile să fie diferite.

“Nu vreau să împărţim noi dreptatea, tot ce ne dorim este ca acest dosar să ajungă corect instrumentat în instanţă şi acolo să fie dată o soluţie echitabilă şi justă”, a spus Viorel Buşcu.

De amintit că un alt şofer care a provocat un accident mortal petrecut tot în 2010 la Gura Humorului, în condiţii uşor diferite, a fost trimis în judecată, luna trecută, după ce ancheta a fost preluată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ancheta în cazul unui șofer găsit nevinovat într-un accident mortal, retrimisă la procurori pentru cercetare la patru ani de la tragedie.
 Vizualizări articol: 2949 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Ancheta în cazul unui șofer găsit nevinovat într-un accident mortal, retrimisă la procurori pentru cercetare la patru ani de la tragedie3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Procurori corupti trimis de
(17 iul 2014, 13:23:32
În zona Humor s-au mușamalizat în ultimii ani mai multe accidente, cu ajutorul procurorilor...
2.   4 ani de bataie de joc trimis de
(18 iul 2014, 13:47:32
Procurorul care a dat ordonanta de scoatere de sub urmarire penala a soferului este Lucian Stanescu, proaspat numit prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Suceava.
Expertii care au facut calculele din care a reiesit viteza de 55 respectiv 65 Km/h (urma de franare de pe carosabil a avut o lungime de 16,75 m) sunt Ragusitu(Suceava) si Alexandru Lador (Iasi).
Au contribuit si politistii de la Gura Humorului despre care s-a scris aici
 ☭  ϑ

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei