Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 nov 2012 - Anul XVII, nr. 262 (5167)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Demers

Un bărbat din Vicov încearcă al doilea an consecutiv să demonstreze că prepeliţele sunt păsări şi că are dreptul la subvenţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un bărbat din Vicovu de Sus, crescător autorizat de prepeliţe, încearcă, pentru al doilea an consecutiv, să-i convingă pe mai marii Ministerului Agriculturii că prepeliţa este o pasăre. Acesta nu face deloc glume cu responsabilii de la minister, ci se confruntă cu o problemă cât se poate de serioasă. Deşi, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava se oferă subvenţii pentru bunăstarea păsărilor, dosarul său a fost respins pentru că prepeliţa nu este trecută pe lista păsărilor din Hotărârea de Guvern.

 

Subvenţii pentru bunăstarea păsărilor, nu şi a prepeliţelor

Vicoveanul Ioan Buzduga şi soţia sa cresc în momentul de faţă peste 2.000 de prepeliţe. Sunt crescători autorizaţi de prepeliţe, ouăle acestor păsări fiind cumpărate pentru tratarea a numeroase afecţiuni.

După ce a făcut investiţii în micro-ferma sa (filtre de apă de ultimă generaţie, care permit asigurarea apei pentru păsări fără nici un contact extern cu factorii patogeni, un sistem care asigură o temperatură constantă de 24 de grade Celsius, lumină, ventilaţie etc.), Ioan Buzduga s-a gândit că ar putea să beneficieze şi el de fondurile oferite prin HG 838/2010, privind aprobarea normelor metodologice de acordare a ajutoarelor de stat pentru realizarea angajamentelor asumate voluntar în favoarea bunăstării păsărilor. Prima dată a încercat să-şi depună dosarul în 2011. A aflat cu stupoare că prepeliţa nu figurează printre păsările pentru care se pot lua subvenţii, deşi el a investit într-o fermă ca orice alt crescător.

 

Explicaţiile din manual că prepeliţa este pasăre nu au fost un argument suficient

Au urmat memoriile către Ministerul Agriculturii.

După ce au cerut respectuos să fie trecute şi prepeliţele în hotărârea de guvern pentru a beneficia de ajutorul financiar, soţii Buzduga au venit şi cu explicaţii: „În clasa păsări, fosanidele sunt una dintre cele şapte familii din ordinul galinaceelor. În familia fosanidelor există printre altele şi subfamilia potârnichi, iar una din speciile de potârnichi este prepeliţa. Vă rog respectuos să fie trecută şi prepeliţa în această ordonanţă”.

Trecând peste explicaţiile din manual, pentru Ioan Buzduga lucrurile sunt clare.

„Încă de la denumirea hotărârii se face referire la subvenţia pentru bunăstarea păsărilor, iar eu asta cresc, păsări, care pe deasupra mai fac şi ouă”, explică cu năduf omul.

Un răspuns venit de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe 21 februarie a.c. nu i-a lăsat însă prea multe speranţe crescătorului.

„Pentru prepeliţe nu există prevederi în legislaţia naţională şi legislaţia comunitară care să reglementeze normele de bunăstare minimă a acestora. S-au ales speciile care sunt exploatate în sistem industrial şi care prin efectivele mari crescute au impact negativ major asupra mediului”, este o parte din răspunsul primit de vicovean.

 

Un nou memoriu, în aşteptarea ajutorului care crede că i se cuvine

Cum în această perioadă se depun din nou dosare pentru subvenţiile de acest tip, Ioan Buzduga a mai făcut o încercare şi a trimis un nou memoriu către Ministerul Agriculturii.

„Dacă ar fi inclusă şi prepeliţa în această ordonanţă pentru mine ar fi o adevărată gură de oxigen. Nu cer decât să mi se aprobe şi mie un ajutor financiar care cred că mi se cuvine. Şi eu am făcut investiţii în fermă, ca şi alţi crescători de alte specii de păsări, şi eu plătesc impozite şi cer doar un tratament egal cu ceilalţi. Cer doar ce mi se cuvine ca crescător de păsări. Cred că în răspunsurile pe care le-am primit se caută doar motive, au făcut o greşeală la început şi acum nu vor să recunoască”, spune Ioan Buzduga, care arată că nu va renunţa la creşterea prepeliţelor indiferent de piedicile cu care se confruntă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un bărbat din Vicov încearcă al doilea an consecutiv să demonstreze că prepeliţele sunt păsări şi că are dreptul la subvenţii.
 Vizualizări articol: 4138 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.94/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 16 voturi
Un bărbat din Vicov încearcă al doilea an consecutiv să demonstreze că prepeliţele sunt păsări şi că are dreptul la subvenţii4.9516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
( 8 nov 2012, 13:40:31
Rugam Ministeriu sa ia act de aceasta sesizare si sa treaca prepelita de pe lista pachidermelor, pe lista pasarilor. Multumim.
1.1  RE: * trimis de
( 8 nov 2012, 17:42:13
Ar trebui ca-n "Ministeriu" sa existe minim un functionar cu drept de decizie care sa aiba cunostinta ca exista regnul animal, altfel jaba vorbim de pachiderme, pasari sau pesti (care au prostul obicei de a se-mputi de la cap)...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei