Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 nov 2012 - Anul XVII, nr. 262 (5167)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Prevenţie cancer de col uterin

Sucevencele, aşteptate la medicii de familie pentru teste ginecologice gratuite

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Programul Naţional de Screening pentru Cancerul de Col Uterin implementat de Ministerul Sănătăţii a debutat la Suceava, după ce startul acestei acţiuni a fost amânat de mai multe ori.

Anunţul a fost făcut ieri, de conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, care a arătat că dosarele depuse de cele două spitale eligibile pentru derularea screeningului, Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava şi Spitalul Municipal Fălticeni, au fost validate.

Cele două unităţi sanitare au încheiat deja un contract de prestări servicii cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, valabil până la finele anului în curs, cu posibilitatea prelungirii acestuia prin acte adiţionale timp de cinci ani, cât durează programul.

Deocamdată, numai Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava a primit şi banii de care are nevoie pentru derularea în 2012 a acţiunii de prevenţie, respectiv 128 mii lei, Spitalul Municipal Fălticeni urmând să primească finanţarea necesară în perioada imediat următoare.

Chiar şi aşa, acţiunea de prevenţie poate începe, medicii de familie care au accesat programul fiind aşteptaţi la sediul DSP pentru a ridica formularele speciale, care reprezintă biletul de trimitere pentru persoana intrată în screening.

 

Pacientele care vor să-şi facă testul nu pot apela decât la doctorul la care sunt înscrise

Medicii de familie se vor ocupa de consiliere şi informare şi vor orienta femeile către ambulatoriile de ginecologie ale celor două spitale sau către cabinetul de planning familial din cadrul fostei Policlinici Areni, în vederea recoltării unui frotiu cervical Babeş Papanicolau.

Până în prezent, au intrat în contract cu Spitalul Judeţean de Urgenţă 45 de medici de familie, iar cu Spitalul Municipal Fălticeni au semnat trei medici de familie. Conducerea DSP Suceava speră ca numărul medicilor de familie care accesează programul să se extindă, având în vedere că pacientele nu pot beneficia de analizele gratuite decât dacă doctorul la care sunt înscrise a accesat programul.

Programul Naţional de Screening pentru Cancerul de Col Uterin îşi propune să le dea femeilor ocazia să depisteze, în urma examenului citologic Babeş Papanicolau, dacă suferă de cancer de col uterin sau de alte afecţiuni ce le-ar pune viaţa în pericol.

 

Femeile între 25 şi 64 de ani, cu sau fără asigurare medicală, eligibile pentru testare

De această analiză medicală gratuită pot beneficia toate femeile peste 25 de ani, indiferent că sunt sau nu asigurate medical, dar care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, sunt asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.

Testarea în cadrul programului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele trei frotiuri cervicale Babeş-Papanicolau normale. Nu sunt eligibile femeile care prezintă absenţa congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne. De asemenea, nu pot fi testate în regim de gratuitate femeile cărora li s-a pus anterior diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital.

Un calcul făcut de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava arată că, în judeţ, sunt eligibile pentru testare circa 250.000 de femei. Numărul sucevencelor bolnave de cancer de col uterin este îngrijorător, mai ales că majoritatea cazurilor sunt descoperite tardiv, în stadii incurabile. Anul trecut, din cele 74 de cazuri noi depistate, doar 24 aveau şanse de vindecare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevencele, aşteptate la medicii de familie pentru teste ginecologice gratuite.
 Vizualizări articol: 2626 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Sucevencele, aşteptate la medicii de familie pentru teste ginecologice gratuite5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Asa deci.. trimis de
( 8 nov 2012, 13:14:06
Si femeile care NU au medic de familie ce fac ??? In Romania sunt extrem de multe femei care nu au un venit ,nu au asigurare , implicit nu au medic de familie . Mie imi pare ca acest program este din nou pentru o anumita categorie de femei si nu pentru toate
1.1  RE: Asa deci.. trimis de
( 8 nov 2012, 20:32:17
Dar barbatii care sufera de prostata ce fac? Macar asa, ca programare, sa nu mai mearga la bagat degetaru`, pentru voi fumeile, am inteles ca au aruncat vaccinurile ca.calau hexpirate. De ce? Eu zic sa fie ca pe vremea raposatului, copii sa fie baza si sa le asiguram tot, inclusiv vaccinurile. Prostanaco, copii sunt averea.
1.2  RE: Asa deci.. trimis de
( 8 nov 2012, 20:32:34
La tine în Irlanda cum e? Ca si-aici la mine trebuie sa ai un medic de familie. Sunt controale si depistari gratuite gârla (mai ales dupa 50 de ani, grupa mea de vârsta) dar toate rezultatele trebuie trimise unui medic generalist pâna la urma!

Daca eventual se depisteaza un cancer de col uterin si femeia primeste rezultatul analizei fara sa fie înscrisa la un medic de familie: ce face cu rezultatul respectiv, îl pune la Icoana Maicii Domnului alaturi de crenguta de busuioc?
1.3  RE: Asa deci.. trimis de
( 8 nov 2012, 20:36:10
@ALOEV: Barbatii sa nasca sau macar sa creasca copiii pe care i-au procreat! Sau macar sa-i educe! Se vede c-ai supt "de la tata", halal sa-ti fie!
1.4  RE: Asa deci.. trimis de
( 8 nov 2012, 21:39:43
E o prostie sa zici ca faci un program national,pentru minore si mai ales pentru procreere. Asa se mosteneste din familie. Ati stabilit ceva pentru voi, gen fundatii, fara tva, fara impozit, probabil ca sunteti oglina celor cu fuste si pochi care spalati banii si amu sunteti sfinte fecioare. SINCER NUMAI LA BANI VA E GANDUL.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei