Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 nov 2012 - Anul XVII, nr. 262 (5167)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Susţinătorii lui Barack Obama s-au adunat în faţa Casei Albe pentru a sărbători victoria în alegeri

Susţinătorii lui Barack Obama au ieşit în cursul nopţii de marţi spre miercuri în faţa Casei Albe, pentru a sărbători victoria preşedintelui la alegeri, după o zi lungă de suspans şi aşteptare, relatează AFP.

Dion Norris, un tânăr de 22 de ani, este unul dintre cei care au venit în faţa Casei Albe pentru a sărbători victoria lui Barack Obama.

"Mi s-a părut că la aceste alegeri au fost in ecuaţie mai multe aspecte legate de tineret şi de minorităţi - am fi avut multe de pierdut", declară Angelica Mercado, tânără hispanică în vârstă de 18 ani.

Melanie Levy, în vârstă de 22 de ani, mărturiseşte că "atunci când l-am văzut pe Obama în Ohio, am spus «asta a fost, s-a împlinit». Am râs, am plâns, am fost foarte fericită”. De lângă ea, Dion afirmă că „Obama este întruchiparea visului american”.

Miranda Houchins, studentă în vârstă de 18 ani, crede că „cel mai important aspect al acestor alegeri a fost reforma sănătăţii, la care Romney era tentat să renunţe, precum şi dreptul la avort”. Ca măsuri de viitor, Miranda speră să vadă „mai multe pentru sănătate, pentru drepturile homosexualilor şi parcurgerea unei căi spre o economie mai dinamică”.

In Piaţa Lafayette, Caroline Winslow în vârstă de 25 de ani, se declară „uşurată” la aflarea rezultatului alegerilor. „A fost mai mult suspans anul acesta, deoarece competiţia a fost strânsă”. Ea crede că „acum patru ani votul a fost unul mai curând idealist. Astăzi a fost un vot concret, deoarece politicienii au o şansă să creeze un efect de lungă durată”. Ea speră să vadă îmbunătăţiri în domeniul sănătăţii, al economiei, al programelor sociale şi în drepturile femeilor.

Dacă mulţimea formată de tineri între 18 şi 25 de ani este extaziată, susţinătorii mai în vârstă, savurează calm victoria. „Sunt extrem de mulţumit, dar data trecută a fost un moment memorabil, de o importanţă mai mare decât acum” mărturiseşte Chuck Reece, tehnician din industria audio-vizualului în vârstă de 41 de ani. El declară că nu e deloc surprins de rezultat.

Dion, bolnav de două tipuri de cancer şi care depinde în mare măsură de politicile de sănătate promovate de democraţi, nu se simte reprezentat de Mitt Romney, care prin programul său „nu are în vedere nici drepturile femeilor, nici homosexualii, nici pe cei care câştigă sub un milion de dolari”.

Mai multe pancarte reamintesc nevoia pentru acţiuni de mediu.

Este deja un obicei ca după alegeri şi anunţarea rezultatului, susţinătorii să se adune în piaţa din faţa Casei Albe pentru a sărbători victoria.

În mijlocul manifestaţiei din ce în ce mai zgomotoase, unul dintre participanţi îi spune amicului său că acum „nu e aglomeraţia care a fost după moartea lui Bin Laden, dar mie îmi ajunge şi aşa”. El evocă una dintre cele mai importante realizări ale preşedintelui Obama, în ochii publicului, capturarea lui Osama Bin Laden.

 

Barack Obama primeşte mesaje călduroase de felicitare de la liderii lumii

Partenerii majori ai Statelor Unite l-au felicitat călduros pe preşedintele Barack Obama cu ocazia realegerii sale, mai ales China, care l-a îndemnat la o "cooperare constructivă", Germania şi Franţa, care l-au invitat să acţioneze împreună cu Europa împotriva crizei economice, relatează AFP.

"Într-o nouă epocă istorică, îmi exprim dorinţa ca relaţiile noastre bilaterale fondate pe o cooperare constructivă să atingă un nou stadiu", a declarat preşedintele CHINEI, Hu Jintao, într-un mesaj comun cu premierul Wen Jiabao.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Hong Lei, în cadrul unui briefing cotidian, a subliniat "progresele pozitive" înregistrate în raporturile dintre Beijing şi Washington în cursul primului mandat al lui Obama.

Premierul JAPONIEI, Yoshihiko Noda, s-a alăturat corului de laude în momentul în care Tokyo încearcă să obţină sprijinul aliatului său în disensiunile cu China.

"I-am trimis un mesaj în care l-am felicitat pentru realegerea sa. Vreau să continui cooperarea cu el", a declarat Noda în faţa jurnaliştilor.

Securitatea militară a Japoniei depinde în mare de cei 47.000 de militari americani stabiliţi pe arhipelag în baza unui tratat de securitate dintre cele două ţări, dar sosirea Partidului Democrat din Japonia (de centru-stânga) la putere în urmă cu trei ani a determinat timp de câteva luni o oarecare răcire a relaţiilor.

Preşedintele RUSIEI, Vladimir Putin, i-a trimis o telegramă lui Obama pentru a-l felicita cu ocazia realegerii sale, pe care Kremlinul "a primit-o pozitiv".

"Sperăm că iniţiative pozitive vor fi dezvoltate şi perfecţionate în cadrul relaţiilor bilaterale şi cooperării între Rusia şi Statele Unite pe scena internaţională, în interesul securităţii şi stabilităţii în lume", a adăugat el.

Din rândul marilor ţări emergente din Sud, preşedintele AFRICII DE SUD, Jacob Zuma, l-a felicitat pe omologul său american şi a insistat asupra "rolului important" pe care Statele Unite trebuie să-l joace pentru dezvoltarea continentului african.

În Europa, socialistul François Hollande şi creştin-democrata Angela Merkel l-au felicitat "foarte călduros" pe Barack Obama, marcând în mod clar importanţa unor probleme economice pe care ar trebui să le rezolve împreună.

Preşedintele FRANŢEI a salutat "alegerea clară" a americanilor pentru o "Americă deschisă şi solidară, pe deplin angajată pe scena internaţională şi conştientă de provocările planetei: pacea, economia şi mediul".

"Sunt convins că în timpul noului mandat vom consolida în continuare parteneriatul nostru pentru a favoriza relansarea economică în ţările noastre, pentru a lupta împotriva şomajului şi pentru a găsi soluţii la crizele care ne ameninţă, mai ales în Orientul Mijlociu", a subliniat Hollande.

"Am colaborat în aceşti ultimi ani strâns şi amical. Apreciez în mod deosebit numeroasele noastre discuţii (...) în special pentru a depăşi criza economică şi financiară mondială", a adăugat cancelarul GERMANIEI.

Printre europenii nerăbdători să marcheze legăturile pe care le vor speciale cu Washingtonul, premierul MARII BRITANII David Cameron şi preşedintele Consiliului Uniunii Eeuropene Herman Van Rompuy au reacţionat foarte rapid pe conturile lor de Twitter. Primul, aflat în călătorie în Iordania, i-a declarat "prietenului (său) @Barack Obama" că este "nerăbdător să colaboreze cu el".

"Sunt atâtea lucruri pe care va trebui să le facem: trebuie să repornim economia mondială şi vreau să văd un acord comercial între Uniunea Europeană şi Statele Unite", a adăugat el.

UNIUNEA EEUROPEANĂ l-a felicitat miercuri pe Barack Obama pentru realegerea sa la Casa Albă, exprimându-şi dorinţa ca UE şi Statele Unite "să îşi consolideze relaţiile bilaterale" şi să "înfrunte împreună provocările globale, în special în materie de securitate şi economie", au menţionat Van Rompuy şi preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso într-un mesaj comun.

Din CANADA, aliatul vecin, premierul conservator, Stephen Harper, şi liderul principalului partid de opoziţie, Thomas Muclair, au salutat imediat realegerea preşedintelui în exerciţiu.

În ISRAEL, realegerea lui Obama, a fost bine primită, premierul Benjamin Netanyahu afirmând că alianţa strategică dintre Israel şi Statele Unite este "mai puternică decât oricând". "Voi continua să colaborez cu preşedintele Obama pentru a asigura interesele vitale ale securităţii Statelor Unite şi Israelului", a promis într-un comunicat Netanyahu, ale cărui relaţii cu preşedintele american reales sunt cunoscute ca fiind tensionate.

Preşedintele AUTORITĂŢII PALESTINIENE Mahmoud Abbas şi-a exprimat la rândul său speranţa că Obama "va continua eforturile sale în favoarea procesului de pace".

"Sperăm că un stat palestinian va fi înfiinţat în timpul următorului mandat al lui Obama", a declarat pentru AFP negociatorul palestinian Saeb Erakat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Susţinătorii lui Barack Obama s-au adunat în faţa Casei Albe pentru a sărbători victoria în alegeri.
 Vizualizări articol: 4006 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Susţinătorii lui Barack Obama s-au adunat în faţa Casei Albe pentru a sărbători victoria în alegeri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei