NewEnergy - Radauti - Suceava
NewEnergy - Radauti - Suceava
NewEnergy - Radauti - Suceava
 
joi, 13 oct 2011 - Anul XVI, nr. 242 (4840)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5898 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Afaceri ilicite

19 inculpaţi trimişi în judecată, într-un dosar de contrabandă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nu mai puţin de 19 inculpaţi, printre care un fost viceprimar şi un poliţist de frontieră, au fost daţi pe mâna judecătorilor de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava într-un amplu dosar de contrabandă.

Pe lista inculpaţilor se află fostul viceprimar al comunei Frătăuţii Noi, Ştefan Mihai Babalean (44 de ani), cel care în 2006 a fost arestat preventiv, fiind acuzat că era capul uneia dintre cele mai mari reţele de contrabandă cu ţigări care acţiona pe raza judeţului Suceava, reţea care a fost trimisă în judecată în urmă cu câteva luni.

Din ce reiese din noul dosar de contrabandă înaintat instanţei de judecată zilele trecute, Ştefan Mihai Babalean nu s-a liniştit nici după ce a fost eliberat din celulele poliţiei şi a continuat să facă afaceri cu ţigări aduse din Ucraina şi Republica Moldova.

În prezent, el se află închis în penitenciar, executând din iarna anului trecut o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru dare de mită, după ce a încercat să mituiască un poliţist de frontieră pentru a închide ochii şi a facilita introducerea ţigărilor de contrabandă peste fâşia verde.

 

Prejudicii de aproximativ 800.000 de lei

Un alt nume aflat pe lista inculpaţilor în acest dosar este cel al lui Doru Mihai Davidean (40 de ani), cumnat cu fostul viceprimar din Frătăuţii Noi şi agent la Sectorul Poliţiei de Frontieră Vicov.

Potrivit anchetatorilor, Davidean îi transmitea cumnatului său date despre amplasarea dispozitivelor de supraveghere electronică şi a patrulelor de serviciu din zona de frontieră verde.
Lista celorlalţi inculpaţi în acest dosar este următoarea:Dan Florin Irimescu (23 de ani), Mihai Cioată (22 de ani), Claudiu Vasile Bodnar (32 de ani), Liliana Cioată (28 de ani) şi Ancuţa Bodnar (28 de ani), toţi din comuna Bilca, Mihai Ovadiuc (41 de ani), Cristian Iulian Girigan (31 de ani), Violeta Ovadiuc (36 de ani) şi Elena Macoveiciuc (32 de ani), din comuna Dărmăneşti, Cornel Ovidiu Vîslă (30 de ani) şi Adrian Liviu Horodnic (37 de ani), din Frătăuţii Noi, Ionuţ Sandu (24 de ani) şi Dumitru Ciornei (40 de ani), din municipiul Suceava, Vasile Ţicşă (40 de ani), din comuna Iaslovăţ, Dan Bolboacă (39 de ani), din comuna Arbore, Adrian Stăniloiu (26 de ani), din municipiul Bucureşti, şi Doru Andrei Popa (21 de ani), din municipiul Galaţi

Întreaga reţea, susţin anchetatorii, a adus prejudicii statului român, prin ţigările aduse peste fâşia verde, de aproximativ 800.000 de lei. 

 

Cum funcţiona reţeaua

Potrivit procurorilor DIICOT Suceava, capii reţelei erau inculpaţii Dan Florin Irimescu, Mihai Cioată, Claudiu Vasile Bodnar, care ţineau legătura cu cetăţenii ucraineni care le furnizau ţigări de contrabandă, ocupându-se şi de introducerea mărfii ilicite în ţară, precum şi de valorificarea tutunului.

Ştefan Mihai Babalean asigura paza traseelor prin care erau introduse ţigările de contrabandă şi ţinea legătura cu cumnatul său, Davidean, care îi furniza informaţii despre direcţia de deplasare a patrulelor poliţiei de frontieră şi a aparatelor de termoviziune.

Inculpaţii în casele cărora erau depozitate temporar ţigările de contrabandă sunt Mihai Cioată, Claudiu Vasile Bodnar, Elena Macoveiciuc şi Mihai Ovadiuc. Acesta din urmă era, susţin anchetatorii, principalul cumpărător al ţigaretelor de contrabandă.

Tutunul cu timbru ucrainean era cumpărat şi de Adrian Stăniloiu, Cristian Iulian Girigan, Dumitru Ciornei, Ionuţ Sandu, Dan Bolboacă, Vasile Ţicşă, Doru Andrei Popa. 

 

Vorbeau codificat la telefon    

Membrii grupării, susţin anchetatorii, foloseau un limbaj codificat pentru a nu fi depistaţi în cadrul unor eventuale interceptări telefonice. Procurorii anchetatori dau exemple mai multe cuvinte, expresii folosite de contrabandişti când vorbeau despre afacerile ilicite.

-  termenii de „lemne”, „şâpuri”, „şpane”, „macaroane”, „bomboane” „marfă” se referă la cantitatea de ţigarete de contrabandă ce urma să fie introdusă peste frontiera verde;

-  termenul de „metru” se referă la un bax de ţigarete de contrabandă;

-  termenul de „moale” se referă la ţigarete de contrabandă necartonate;

-  termenul de „davai” se referă la cetăţeanul ucrainean, furnizor al ţigaretelor de contrabandă;

-  expresiile „să bem”, „să facem grătar” se referă la efectuarea unui act de contrabandă;

-  termenii de „vizuină”, „cuşcă” se referă la aparatul de termoviziune al poliţiei de frontieră;

-  termenii de „cal”, „oaie”, „căruţă” se referă la maşinile de teren ale poliţiei de frontieră;

-  termenul de „ciobani” se referă la poliţiştii de frontieră;

-  termenii de „fântână”, „băncuţă”, „călugări” se referă la locuri din zona de frontieră verde, repere pentru patrulele poliţiei de frontieră.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 19 inculpaţi trimişi în judecată, într-un dosar de contrabandă.
 Vizualizări articol: 1087 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.56/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 9 voturi
19 inculpaţi trimişi în judecată, într-un dosar de contrabandă4.659

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Rusine trimis de
(13 oct 2011, 14:02:01
domnul sergiu rusu se aude ca flutur trece prin vama la siret cu tirurile pline de tigarete,de el si de aia mari de ce nu scrieti sau oamenii cotizeaza? ca am auzit ca asa merge treaba la voi .
2.   Pt GIOVAN trimis de
(13 oct 2011, 21:15:42
mai nou se aude ca PDL trece pe fasiea verde cantitati de 2000 -3000 de bacsuri.
3.   Nesimtire sau prostie? trimis de
(24 oct 2011, 01:12:37
Te rugam frumos d-nul autor nu ne mai speriati cu articole de genu:,,CRIMA ORGANIZATA si TERORISM", ,,CAPII DE RETEA" , ,,GRUPARI" , ,,RETELE" adica...ne simtim putin luati de prosti,intelege tot omu ca trebui si dumneata sa manaci o paine,da..si sa prezinti la modu asta marea reusita a procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism ..nu?!..zic eu.Cred ca e putin rusinos si pt domnii procurori DIICOT Suceava,care dupa tot circul au ramas cu lista asta de negustori,e mult spus contrabandisti, pt. ca inclusiv noi tarani de rand carora vrei sa le vinzi acest articol stim ca produsul se afla in romania,are cine sa l treaca pe ,,fasia verde".
..asa ca dumnule Rusu vas sfatui sa treceti la articole mai interesante , mai serioase si cu infractori mai seriosi,asta binenteles daca se poate si nu sunteti catelusul unui stapan mai autoritar.
va multumesc

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei