Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 oct 2011 - Anul XVI, nr. 242 (4840)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Tupeu maxim

Casierul Termica săltat de poliţie a cheltuit banii a sute de suceveni la jocuri de noroc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Casierul Termica săltat de poliţie după ce ar fi delapidat o sumă imensă de la o asociaţie de proprietari, caz despre care Monitorul de Suceava a relatat în exclusivitate în ediţia de ieri, a spart banii locatarilor la jocurile de noroc. Poate părea de necrezut, însă anchetatorii au adunat probe în acest sens, iar învinuitul a recunoscut la audieri că a cheltuit o parte din sumă la păcănele.

 

Vasile Alin Mandache, în vârstă de 25 de ani, domiciliat în comuna Mitocu Dragomirnei, a fost reţinut marţi seară, pentru 24 de ore, iar ieri a fost prezentat Judecătoriei Suceava cu propunere de arestare preventivă.  El este cercetat pentru infracţiunile de delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Din datele de anchetă rezultă că tânărul casier a început să-şi însuşească bani încă din februarie-martie 2011. Modul de operare era unul departe de a fi sofisticat: din banii încasaţi de la Asociaţia de proprietari 52 acesta îşi băga în buzunar o mare parte din sume.

 

Cum a ieşit totul la iveală

Totul a ieşit la iveală în momentul în care şefii Asociaţiei 52 au fost avertizaţi că, dacă nu-şi plătesc datoriile la iarnă, nu vor avea căldură.

„M-au sunat de la Termica.... <dar voi în august nu aţi plătit nici un ban?>.  Păi cum să nu plătesc, am spus, o dată 360 de milioane de lei vechi, o dată 250, zic, am plătit întotdeauna, cum puteţi să ziceţi că nu am plătit? Şi după aceea ei au început să verifice actele lor....”, a declarat Petru Diaconu, preşedintele Asociaţiei 52, asociaţie care îşi are sediul în blocul "Bebeluşul" şi este una dintre cele mai mari din municipiul reşedinţă de judeţ, având în componentă 27 de blocuri de pe bulevardul George Enescu şi de pe Zamca.

 

Trei sferturi din banii încasaţi se „pierdeau” în buzunarul casierului

Conform anchetei derulate de ofiţerii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, „suspectul a depus în conturile bancare ale societăţii la care era angajat suma de 76.000 lei, restul sumei, de 223.000 de lei, folosind-o în interes personal”. Aşadar, aproape trei sferturi din banii plătiţi de locatari la Asociaţia 52 au ajuns în buzunarul casierului. 

Pentru a se acoperi în acte, tânărul de 24 de ani a falsificat trei înscrisuri tipizate, creând astfel aparenţa că a încasat suma totală de 76.000 lei, nu de 299.000 de lei, cea ridicată în realitate de la asociaţie.

 

A intrat în capcana jocurilor şi nu s-a mai putut redresa

Totuşi, este evident pentru oricine că o astfel de delapidare nu avea cum să nu fie descoperită, astfel că, foarte probabil, casierul a crezut că va reuşi să acopere paguba.

Audiat de poliţişti şi apoi de procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, casierul Termica şi-a recunoscut fapta.

Acesta a declarat că totul a plecat de la o datorie acumulată, pe care s-a gândit să o acopere cu banii pe care, spera, îi va câştiga la jocurile de noroc. A luat astfel o parte din banii încasaţi şi a început să joace. Calculul acestuia s-a dovedit însă o imensă greşeală, el jucând din ce în ce mai mult în speranţa că până la urmă va da lovitura şi va acoperi gaura.

 

Locatarii din cadrul asociaţiei păgubite nu vor avea de suferit

Cum asociaţia de proprietari are dovada achitării tuturor sumelor, locatarii ai căror bani au fost risipiţi la jocuri de noroc nu vor fi afectaţi.

„Un lucru este sigur: locatarii nu vor fi afectaţi, vor beneficia de apă caldă şi de căldură. Problema este în interiorul societăţii Termica Suceava şi va fi rezolvată fie prin recuperarea banilor de la casier, fie în instanţă. Dar oamenii să stea liniştiţi, odată ce asociaţiile de proprietari au chitanţele întocmite real şi banii daţi la Termica, nu vor avea probleme”, a declarat viceprimarul Sucevei Lucian Harşovschi.

 

Suspiciuni de delapidare şi la alte asociaţii de proprietari

Pentru că prejudiciul este mare, fapta învinuitului a fost încadrată la delapidare în formă agravantă.

„Inculpatul riscă pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea de delapidare în formă agravantă, respectiv de la zece la douăzeci de ani de închisoare”, a precizat procurorul Bogdan Apetroae, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

Ancheta din acest caz continuă, existând suspiciuni de delapidare şi la alte asociaţii de proprietari din Suceava.        

Silviu Gemănari, managerul Termica SA, a precizat că s-a sesizat despre posibile fraude după ce 20 de asociaţii de proprietari din Suceava au fost somate că riscă să nu beneficieze de încălzire la iarnă din cauza datorilor, iar reprezentanţii unora dintre acestea au raportat că o parte din plăţi au fost făcute.

 

Ultimă oră: CasierulTermica, cercetat în stare de libertate

Oarecum surprinzător, aseară, magistraţii Judecătoriei Suceava nu au emis mandat de arestare pe numele tânărului în vârstă de 24 de ani. Ei au decis că acesta poate fi cercetate în stare de libertate, cu interdicţia de a părăsi ţara.

Faptul că acesta şi-a recunoscut fapta şi că nu prezintă un pericol public au fost, probabil, motivele pentru care s-a decis că poate fi cercetat şi în libertate.

Procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava va decide astăzi dacă va înainta recurs.  

 

Precizare: Delapidarea nu s-a făcut de la Asociaţia 25

În materialul publicat în ziarul nostru de ieri s-a făcut referire la Asociaţia de proprietari 25 Suceava, de la care s-ar fi făcut delapidarea de 223.000 de lei.

Această asociaţie nu este însă implicată în această problemă, delapidarea fiind făcută la Asociaţia de proprietari 52.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Casierul Termica săltat de poliţie a cheltuit banii a sute de suceveni la jocuri de noroc.
 Vizualizări articol: 1124 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.8 din 10 voturi
Casierul Termica săltat de poliţie a cheltuit banii a sute de suceveni la jocuri de noroc2.8510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ca la noi la nimeni trimis de
(13 oct 2011, 11:05:40
din moment ce acest individ ,angajat al Termica SA , a eliberat o chitanta banii sunt ai Termica nu a sucevenilor(chiar daca Termica sa depinde tot de autoritatile locale). Asa ca el a jucat la ruleta banii Termica. Acum Termica ar trebui sa-l dea in judecata sa-si poata recupera paguba si nu asociatiile de proprietari. Dar cum la noi se incearca protejarea celui puternic si distrugerea celui mai slab sunt sigur ca vor face in asa fel incat tot asociatiile vor fi cele pagubite....
2.   Dar contabilitatea termicei ce facea???? trimis de
(13 oct 2011, 11:16:16
Oricine are ceva idei despre contabilitate primara, stie ca in fiecare zi se face un registru de casa, in care se trec numerele de chitanta cu sumele aferente. N-a observat nimeni lipsa numerelor din chitantiere, astfel incat sa se verifice unde sunt? Sau nenica avea la el zeci de topuri cu chitante si incasa dupa bunul lui plac????
3.   Haos si nesimtire trimis de
(13 oct 2011, 11:22:45
mare haos la termica asta sau nimanui nu-i pasa. Apare o pierdere marim pretul!
Berbecul asta a sustras atitia bani, si la termica nici ca le pasa. Ce nu au de unde? Mai marim pretul la gigacalorie, mai umflam facturile la apa si uite asa se recupereaza intreaga paguba. Tot fraierul plateste, iar e cei de la termica se lafaie in salarii!
4.   Astia n-au auzit de transferuri bancare. trimis de
(13 oct 2011, 12:40:29
Mai terminati cu prostiile, toti incasatorii umblau cu masina de la termica si aveau ca paza o firma care asigura aceasta treaba, asa ca este praf in ochi. Este o procedura care nu se face de unu` singur, asa ca pestele da la cap se impute.
5.   Tot prostimea plateste!!! trimis de
(13 oct 2011, 13:04:33
Stati linistiti ca termica stie sa-si recupere banii tot de la populatie, umfle ei facturile intr-un fel sau altul si tot pe spinarea noastra se scot.
6.   ??? trimis de
(13 oct 2011, 16:19:55
Termica a auzit de conturi de trezorerie? nu era mai simplu ca asociatia de proprietari sa depuna direct banii in banca?dar nah, trebuia si aclo un casier sa manance o paine.....acu cativa ani un casier de la BT radauti o procedat la fel, oare ce mai stiti de el?
7.   Ha ha ha... trimis de
(13 oct 2011, 16:34:03
ce sa le faci la niste tampiti(cei de la Termica) daca au dat afara oamenii care au dus greul zeci de ani...si si-au angajat PILELE!!! (sotii de ziaristi, nepoti de ingineri)...oare baietasul asta nu are un sef mai mare??? care taie frunze la caini si nu-l verifica??
Colectarea banilor de la asociatii de catre un casier termica nu cred ca este in baza legala!
apropo..Dn.Placinta...cum e cu gazul metan...se mai scumpeste (cand latra la cei cu centrala termice sau cei care vroiau sa se debranseze) sau pt noua centrala a Sucevei(care se construieste acum in ograda Cet-ului si care o sa functioneze in mare masura si PE GAZ) o sa fie mai moka...?
Oportunist netrebnic!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei